Fredericia AVISEN besøger den lokale fremadstormende virksomhed Ziito ApS. Vi møder den ene af de tre brødre som er sammen om www.Ziito.dk. Hør Jonas Oxholm fortælle om deres bæredygtige virksomhed.

Det hele startede med, at Jonas´lillebror Simon skulle lave et tøjstativ ud af nogle rør, som deres far havde i overskud fra hans VVS-virksomhed. En kammerat havde spurgt Simon, om han kunne lave et tøjstativ, og det blev starten på de tre brødres eventyr.

Det voksede fra mund til mund og samtidig var Jonas færdig med sin kandidat som Cand.Merc. i International-Business. Med inspirationen fra en far, som var selvstændig startede Jonas og Simon, Ziito op. De fik organiseret en side, oprettede cvr nummer, det tog mere fart og efter et halvt år kom den tredje bror med ombord. Storebror Daniel har en kandidat i Fine-Arts, så brødrene kunne indtage hver deres rolle.

“Vi gik fra at lave simple stativer, til at Englands største btb modemesse Jacket Required brugte vores Ziitostativer på hele messen”, siger Jonas.

På messen Jacket Required udstiller 400 af de største modebrands, så det gav et godt kendskab til deres produkter. Jacket Required bruger 1000 stativer til deres messe to gange om året, det har åbnet op for et europæisk marked. Nu har Ziito webshops i syv europæiske lande. Først Danmark så England og derefter fulgte Tyskland, Sverige, Frankrig, Holland og Belgien.

Alt bliver til i lokalerne i Erritsø, hvor de 400 m2 de flyttede til for cirka fire måneder siden. De er allerede ved at være for små, men Jonas forsikrer, at de forbliver en Fredericiavirksomhed. Han vægter familien højst og hans familie er i Fredericia, hvor de to andre brødre er mere på eventyr i storbyerne. Daniel boede i London – han er nu i København, Simon boede i København – han er nu flyttet til Amsterdam. Jonas er ham, der holder skansen i Fredericia og de kommunikerer via Skype med et ugentligt møde.

Bæredygtighed

Udover deres produkter er de begyndt at fokusere meget på bæredygtighed. “Det er den vej, vi gerne vil”, siger Jonas og uddyber, “jeg køber økologisk, spiser ikke kød og minimerer mit plastikforbrug, det afspejler sig nu i firmaet”. De bruger linolie som er naturligt pigmenteret, og certificeret træ fra Sverige for at minimere transporttiden.

Ziito
Ziito – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Så vi går meget efter no waste, vi spilder så lidt som muligt, vi affaldssorterer og vi har en kompost”, siger Jonas. Selv for de seks medarbejdere står kosten på økologi og vegansk mad, “i starten var medarbejderne lidt skeptiske, men så vandt det ind”, siger den bæredygtige chef. De laver selv maden til frokost og kører turnus med at vaske op, det er blevet en del af virksomhedens dna.

Ziito
Ziito – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Vi havde indtil for et halvår siden mange designs, som var rør uden træ, problemet var, at der ikke var noget indentitet i det , det er kun et spørgsmål om pris”. “Vi er mere inde i, at der er en Ziitoidentitet, hvis man tager logoet af ting, kan man så se det er et ziito produkt?” siger Jonas er en vigtig ting.

Ziito
Ziito – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Fremtiden

Ziito vil gerne gå fra kun at sælge interiør, til at sælge bæredygtig produkter. Under navnet Ziito Essentials vil de blandt andet begynde at sælge sæbe. De vil ligeledes begynde at forhandle tøj og andre bæredygtige produkter. Jonas fortæller, at det kræver meget research, når han selv køber bæredygtigt ind, og han er ofte i mange butikker for at gøre sine indkøb. De vil gerne gøre deres brand sådan, at de har lavet research og så kan kunderne handle hos dem med en god samvittighed. Første skridt på vejen kommer om et par uger, hvor deres bloksæbe kommer, “flydende sæbe sviner mere, og der er meget overflødig emballage”, siger Jonas.

Virksomheden kan findes her