Oppositionslederen i Hviderusland, Svetlana Tikhanovskaja, er på besøg i København, hvor hun torsdag mødtes med repræsentanter fra Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Temaet for mødet var den aktuelle situation i Hviderusland.

Fra Nordisk Råd deltog Bertel Haarder, Annette Lind og Christian Juhl, som alle er medlemmer af rådets præsidium. De udtrykte stor støtte til folkets kamp mod diktaturet i Hviderusland og understregede, hvor vigtigt det er at føre en aktiv dialog med oppositionen.

– Mødet i dag var af stor betydning. Det gav os nordiske parlamentarikere mulighed for at vise vores urokkelige støtte til den hviderussiske opposition og gå i direkte dialog med Svetlana Tikhanovskaja. Dermed kunne hun fortælle os, hvilken hjælp hun har brug for i kampen for demokrati i Hviderusland, og det er uvurderligt, udtalte Bertel Haarder.

Han understregede, at hviderusserne bedst selv ved, hvilken støtte de konkret har brug for, og at det er det hviderussiske folk selv, der skal bestemme, hvordan kampens skal udkæmpes. Haarder sagde også, at de nordiske parlamentarikere bliver ved med at lægge pres på deres regeringer, så de sætter Hviderusland højt på agendaen, indtil folket har sejret over diktaturet.

Tiltrængt støtte
Svetlana Tikhanovskaja rettede på mødet en stor tak til de nordiske og europæiske lande for deres store støtte og sagde, at der var hårdt brug for den. Hun fremhævede desuden Norden som forbillede for det hviderussiske folk, når det gælder samfund præget af frihed, menneskerettigheder og demokrati – lige nøjagtigt det, som hviderusserne kæmper for.

Tikhanovskaja understregede desuden, at kampen ikke har noget med Rusland at gøre, men at den er rettet mod én person, diktatoren Aleksandr Lukasjenko.

Hun efterlyste konkret hjælp til alle de mennesker og familier, der rammes af regimets vold, og til de unge og studerende i et land, som lige nu kæmper for frihed og demokrati.

Hun bad også om hjælp til at dokumentere de tusindvis af overgreb, som regimet har begået, og efterforske dem, så de skyldige kan blive retsforfulgt.

Samarbejde via kontor i Vilnius
Også Nordisk Ministerråd er parat til at støtte det hviderussiske folk. Via sit kontor i Vilnius i Litauen har ministerrådet de facto allerede i mange år haft et samarbejde med civilsamfundet i Hviderusland. Det fortalte Nordisk Ministerråds generalsekretær Paula Lehtomäki, som også deltog i mødet.

Dette var anden gang inden for kort tid, at Nordisk Råd holdt møde med Svetlana Tikhanovskaja. Det forrige møde fandt sted den 2. september og foregik som et videomøde. Denne gang var der tale om et fysisk møde i Folketinget i København.

Svetlana Tikhanovskaja er i Danmark for at tage imod Politikens frihedspris, som hvert år uddeles til personer eller institutioner, som under risikofyldte omstændigheder forsvarer frihedsrettigheder.

Tikhanovskaja er blevet et symbol på det hviderussiske folks kamp for demokrati og betragtes af mange som den retmæssige præsident efter valget den 9. august. Aleksandr Lukasjenko udråbte sig selv til vinder af valget, som ifølge uafhængige valgobservatører var præget af snyd.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer