Middelfart Boldklub spiller i 2. division, hvor de overvintrer på ottendepladsen, men hvordan hænger det sammen med, at de har ambitioner om mere? Og hvordan er Middelfarts fodboldhistorie? Det og meget andet bliver vi klogere på i denne artikel, hvor Middelfart Boldklubs direktør, Søren Godskesen, fortæller om klubben fra 5500.

På Færøvej 54 ligger MG & BK Fodbolds klubhus. MG&BK er moderklubben til eliteoverbygningen, Middelfart Boldklub, hvor Søren Godskesen er direktør. Vi har sat Søren i stævne i klubhuset, der bugner af historie, huset der bliver brugt, når de store koncerter skal præsenteres i Rock Under Broen-regi og klubhuset, hvor store danske fodboldspillere har trådt deres barnesko.

Efter at have hentet en kande kaffe i køkkenet, går turen ind i et stort mødelokale, som har væggene prydet med fodboldtrøjer fra spillere, der har haft en fortid i moderklubben. Har man sagt MG&BK har man også sagt Christian Eriksen, men der er mange flere end ham og Rasmus Falk, der har fået sin opdragelse i klubben fra 5500. Det gælder blandt andet også Superliga-spilleren Erik Marxen, der spiller i Randers FC.

En af de mange træningsbaner omkring MG&BK’s anlæg, hvor der er opfostret store talenter gennem tiden. (Foto: AVISEN)

Søren Godskesen konstaterer, at det er moderklubbens fortjeneste med det gode ungdomsarbejde, der har ført til, at det ene talent efter det andet er blevet udklækket og slået sit navn fast på den store fodboldscene, men det er ikke det vores snak skal handle om. Det er i stedet Middelfart Boldklubs nutid og fremtid. Vi startede ud med nutiden, hvor Middelfart havde et godt første halve år i 2020, men så gik det ned ad bakke i efteråret.

»Vi har lige knapt præsteret som vi vil. Mange har skudt os i skoene, at 2020 var et dårligt år for os, og det passer også, når man kigger på omverdenens forventninger. I sommer sluttede vi som det 29. bedste fodboldhold i Danmark, hvilket er det bedste i klubbens historie. Også bedre end dengang man var i 1. division, så det er rigtig fint på den måde,« indleder Søren Godskesen.

Allerede nu har der været godt gang i svingdøren i Middelfart i transfervinduet. Middelfart har blandt andet taget afsked med Kristian Weber, Nikolaj Hagelskjær, Kim Elgaard og Teitur Magnusson. Til gengæld har Middelfart fået papir på Mads Steenberg, Jonas Andersen, Hanus Sørensen, Jacob Linnet og Frederik Stendal Jessen. Fælles for dem er, at det er yngre spillere end eksempelvis Hagelskjær og Elgaard, men det har ikke været et krav for træner Jens Letort, der i stedet pegede på ting som god træningsmentalitet.

»De skulle være træningsparate, men jeg vil ikke sige, at de skulle være unge, men de skal være villige til at give deres højre arm for os. Der har været lidt udskiftning, men det bedste ville være, hvis vi kun have et par stykker ind og ud hvert halve år, men qua resultaterne har vi vurderet, at der skulle ske en større rokade end planlagt,« siger Godskesen.

Middelfart sluttede sæsonen 2019/20 på en tredjeplads i 2. division, og ambitionen var, at der skulle yderligere lag på det vestfynske hold, men det skete ikke i praktisk.

»Vi ville være bedre og det var vores mål. Det er ikke nogen hemmelighed, at en spiller, som vi ville have forlænget med, ikke gjorde det og sådan er spillet. Sådan er det med bindende kontrakter,« konstaterer Søren Godskesen.

Selvom det ikke kørte på skinner i den sidste halvdel af 2020, så er ambitionerne klare i Middelfart.

»Vi vil i den næstbedste række. Det ser skævt ud, når man kigger på det nu, ja. Placeringsmæssigt var vi dog ikke langtfra i sidste sæson,« siger Søren.

Er Middelfart som fodboldby gearet til det?

»Jeg synes, at det bliver bedre og bedre. Jeg kan mærke, at vi udfordrer systemet og på de traditioner, der har været, fordi vi har større ambitioner og vil gøre det anderledes. Jeg kan komme med nogen lidt tossede ideer en gang imellem,« smiler Søren og fortsætter:

»Det er blandt andet noget af det vi får tæsk for. Det er lidt udansk at fortælle, at man vil være bedre. Det er ikke noget, der sker nu her, men ambitionen er der. Man kan godt kalde os lidt klassens frække dreng.«

Godskesen fortæller, at han udfordrer systemet. Med det mener han Middelfart Kommune, og han understreger, at han har et godt samarbejde med dem.

»De ryster nogen gange på hovedet af mine ideer, men vi bliver mødt med et positivt sind og en velvilje til at ændre nogen ting. Vi kunne godt tænke os det hele på den halve tid. Det handler om at gøre det step by step, og nu har jeg været her siden 2017 og jeg synes faktisk, at Middelfart Kommune bliver en større og større medspiller,« siger Søren Godskesen.

Hvornår er det planen, at I skal rykke op?

»Når tidspunktet et det rigtige. Vi skal ikke bare op for at blive blæst ud med 220 km/t, og der sker også en strukturændring, som gør, at 2. division bliver endnu bedre, og det hæver også kravene til os her i rækken,« siger Søren.

Forberedelserne til forårets sæsonen er i fuld gang for Middelfart Boldklub. (Foto: AVISEN)

Fodboldens 2. division er en de få ting, der holdes igang på det sportslige plan, da det går ind under professionel sport og der testes én gang i ugen, men Søren Godskesen slutter med at fortælle, at han som direktør i Middelfart Boldklub også er ramt af hele Covid-19 situationen.

»Det er frusterende. vi kan ikke besøge virksomhederne som tidligere, og der er noget på den sportslige del. Der er sindssygt mange restriktioner. Spillerne testes ugentligt, og det arbejde jeg laver er anderledes end for et år siden. Det er til tider sindssygt frusterende og jeg kan også forstå vores spillere er frustrerede, men vi kan ikke sige, at vi ikke gider det her. Vi gør alt, hvad vi kan for at leve op til de krav der er. Vi skal ikke have hængende på os, at det kan falde tilbage på os, hvis der sker noget,« slutter Søren Godskesen.

Historien bag fodbolden i Middelfart

Selve moderklubben, MG&BK, blev stiftet i 1900, hvor Middelfart Gymnastik og Idrætsklub så dagens lys. Gennem et kvartårhundred var det byens sportslige centrum og stedet, hvor der blev spillet fodbold. I 1925 blev Arbejdernes Idræts- og Boldklub etableret, og frem til 1948 var der to foreninger, der kørte et parløb og kæmpede om medlemmerne, men i 1948 blev de to foreninger smeltet sammen til det, som man i dag kender som MG&BK.

I takt med, at MG&BK voksede blev der behov for bedre faciliteter, og det skete i 1968, hvor der blev etableret baner ved Danmarksvej, og i 1970 blev nye baner og kommunale omklædningsrum taget i brug på Færøvej. Et nyt klubhus blev taget i brug i 1972, der var året, hvor klubben sikrede sig oprykning til 3. division.

Tilbage i 1974 endte MG&BK på fjerdepladsen i 3. division, og den sæson var med ekstra oprykninger, da alle divisionsrækker blev udvidet til 16 hold, blev det til en oprykning til 2. division, der dengang var den næstbedste række i Danmark. Det blev til en enkelt sæson i 2. division, og derefter rykkede klubben også ud af 3. division og rykkede ned i Danmarksserien.

Middelfart Stadion er stedet, hvor hovedparterne af divisionskampene i Middelfart spilles. Er banen hårdt modtaget tages kunstgræsbanen ved MG&BK i brug. (Foto: AVISEN)

I 2012 lykkedes det at komme tilbage i Danmarksturneringen. MG&BK vandt Danmarksseriekredsen og rykkede op i 2. division, hvor klubben har befundet sig siden, men undervejs er der sket flere forskellige ting. Tilbage i 2016 blev klubben fratrukket samlet set 24 point – 12 i sæsonen der var igang og 12 i den efterfølgende sæson. Det skete, da klubben ifølge Fodboldens Disciplinærinstans havde overtrådt DBU’s amatørbestemmelser i perioden 2011 og frem til foråret 2015. Ifølge DBU’s hjemmeside fandt instansen dokumentation for, at spillere, der var registreret som scouts, reelt modtog betaling for at spille i MG&BK for et beløb i størrelsesorden 2.113.743 kroner fra 2012 til 2015.

Netop i 2015 blev der lavet en overbygning i MG&BK. Middelfart Boldklub ApS blev stiftet, og Middelfart Boldklub fik licensen til at drive divisionsholdet, og lejede sig ind på MG&BK’s træningsanlæg med adgang til baner, klubhus og byens fodboldstadion. 

Talenterne fra Middelfart

Gennem tiden er der poppet flere talenter frem fra MG&BK’s ungdomsafdeling. Det største navn i den sammenhæng er uden sammenligning Christian Eriksen, der allerede som tre-årig blev meldt ind i MG&BK, og talentet var tydeligt og han skiftede derfor til OB i 2005, og der var han blandt andet med til at vinde det danske mesterskab for 1. års drenge tilbage i 2006. Eriksen markerede sig så meget, at han hurtigt blev aktuel for europæiske topklubber, og han var blandt andet til prøvetræning i Chelsea og Barcelona, men Christian Eriksen endte med at blive solgt til Ajax.

I Ajax startede Eriksen på klubbens U19-hold, men han rykkede hurtigt op på klubbens andethold og den 17. januar 2010 fik han debut på Ajax’ førstehold, og siden tog hans udvikling for alvor fart . Han markerede sig som en af Æresdivisionens bedste spillere. Samtidig markerede Eriksen sig på det danske landshold, og det gjorde ham interessant for Tottenham, der købte Christian Eriksen i sommeren 2013. Eriksen spillede i Tottenham frem til januar 2020, hvor han skiftede til Inter.

Et andet skoleeksempel på MG&BK’s talenter, der er kommet videre til noget større, er Rasmus Falk, som er samme årgang som Eriksen og har taget turen med ham op igennem det danske talentsystem. Frem til Falk var 13 år spillede han i MG&BK, og skiftede sammen med Christian Eriksen til OB. I sommeren 2010 blev den den tekniske anlagte spiller en fast del af OB’s Superliga-hold, og han endte med at blive en af fynboernes største profiler, men i sommeren 2016 fløj Falk videre, da han skiftede til F.C. København, hvor han har spillet lige siden.

Kvindefodboldspilleren Katrine Veje trådte i sine første fodboldstøvler i Middelfart, hvor hun er født, men det var i OB, at seniorkarrieren tog fat. Fra 2007-11 spillede Veje i OB inden, at hun skiftede til Malmö i 2011 og spillede der frem til 2014, hvor hun tog en enkelt sæson i Brøndby inden, at det blev til en afstikker til Seattle Reign, hvorefter turen gik retur til Brøndby i et par sæsoner. I 2017 skiftede Katrine Veje til Montpellier, og i 2019 gik turen videre til Arsenal inden, at hun skiftede til svenske FC Rosengård i 2020, hvor Veje stadig spiller.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

hans thomassen
hans thomassen
00:23 - 27. januar 2021 00:23

Ja der har været gang i svingdøren endnu engang på spillersiden i Middelfart.
Man begynder næsten forfra hver gang, er det derfor oprykningen ikke kommer??
Man har også haft gang i svingdøren på trænersiden lige meget har det hjulpet.??

Man fik i sin tid Jan Vingaard, han klarede sensationelt ikke at rykke ud, på trods af at klubben blev idømt 12 point ved sæsonstart. Han fortsatte med stort set samme trup og klarede sig rimeligt. Jan Vingaard blev dog fyret i starten af 2019, på det tidspunkt lå Middelfart nr. 1 i 2 division – Ja nr. 1 og så blev han fyret, det var ikke rimeligt.
Siden har man skiftet træner 2 gange og har ikke været i nærheden af 1. pladsen siden. Spændende om man undgår nedrykning til Danmarksserien?

På hvad plan kører svingdøren næste gang??