Fredericia Kommune bekræfter, at der er sket en ulykke på demensafsnittet Lærkereden på Øster Elkjær. Onsdag morgen lidt før klokken 7 blev en dement beboer fundet liggende udenfor i svær kritisk tilstand.

De foreløbige oplysninger er at beboeren i løbet af natten har forladt sin lejlighed via sin terrassedør. På den måde er beboeren kommet ud i et aflukket fællesareal i haven. Fredericia Kommune ved ikke hvornår eller hvad, der er sket. Men man konstaterer at beboeren bløder ud af baghovedet og øret, var stærkt nedkølet og i en svær kritisk tilstand.

Personalet fik efter at have fundet beboeren tilkaldt ambulance, hvorefter beboeren blev kørt til Odense Universitetshospital. Fredag eftermiddag afgik beboeren ved døden.

Fredericia Kommunes ledelse har været meget uvillige i oplysningen af sagen overfor AVISEN, og vi har stillet spørgsmål til håndteringen af de demente borgere, der ikke bliver besvaret. Man har fra administrationens side, siden forrige uge, bestræbt sig på at hemmeligholde hændelsen, og man ønsker ikke at oplyse nærmere om hverken den generelle sikkerhed for beboerne på kommunens plejehjem eller den konkrete hændelse.

Ifølge vores oplysninger fik den afdøde beboer hver nat to tilsyn af medarbejdere. Fredericia Kommune mener, at det er en helt almindelig arbejdsgang og praksis, men sikkerheden har tilsyneladende ikke været tilstrækkelig. En medarbejder var inde ved beboeren klokken ca. 5 om morgenen, og beboeren blev fundet lidt før klokken 7. Det formodes at beboeren er gået ud af sin terassedør efter klokken 5.

Politiet har været på Øster Elkjær i forbindelse med dødsfaldet.

Vi har spurgt indtil hændelsen hos Morten Bjørn Pors Ilsøe, fagchef for Senior og Sundhed, der sammen med Fredericia Kommunes ledelse har forsøgt at forhindre offentligheden i at få kendskab til hændelsen. Herunder har vi spurgt, om Fredericia Kommune er tryg ved sikkerheden på plejehjemmene i Fredericia.

– Jeg kan bekræfte, at der er sket en meget ulykkelig hændelse i plejehjemmet Øster Elkjær tidligt onsdag morgen. Beboeren blev hentet af en ambulance og kørt på hospitalet i kritisk tilstand, hvor vedkommende efterfølgende afgik ved døden, svarer Morten Bjørn Pors Ilsøe på spørgsmålet.

Vi har herefter gentaget spørgsmålet:

– Du spørger ind til vores håndtering af hændelsen. Jeg kan fortælle, at når en ulykke som den på Øster Elkjær sker, så indberetter vi det som en utilsigtet hændelse. Det betyder, at der bliver udarbejdet en såkaldt kerneårsagsanalyse af forløbet op til, under og efter hændelsen. Det gør vi også i forbindelse med den nuværende ulykke.

Er I så trygge ved sikkerheden på jeres plejecentre?

– Du spørger ligeledes til trygheden på vores plejehjem generelt. Vi arbejder altid for tryghed for vores beboere og pårørende på vores plejehjem – det gør vi fortsat.