I aften inviterer Socialdemokratiet i Fredericia indenfor til et debatmøde, hvor temaet er dagpenge. Her kommer folketingskandidat Jens Jonatan Steen til at styre en debat, der skal efterfølge et oplæg fra Leder af Dansk Metal A-Kasse, Torben Poulsen. Denne debat er vigtig, slår oplægsholderen fast i et interview til Fredericia AVISEN.

I lokalerne hos 3F i Fredericia er der i aften kl. 19 kaldt til debat. Torben Poulsen fra Dansk Metal A-kasse sætter fokus på det han kalder sidste udkald: Genoprettelsen af dagpengene.

“Jeg ser det som en kæmpe udfordring, at man gennem de seneste år har udhulet dagpengene. Kompensationsgraden er en meget vigtig del af den danske model, så at vi udhuler den svarer for mig at se til at bekæmpe den danske model. Det er blandt andet dagpengene der skaber den fleksibilitet der er nødvendigt i det danske samfund. Virksomhederne efterspørger fleksible muligheder – og det har de kun hvis vi stopper udhulingen nu”, siger Torben Poulsen til Fredericia AVISEN.

“Hvis man bliver sat midlertidigt udenfor arbejde, og det kan jo ske for os alle, så har man en række muligheder for opkvalificering, så man igen kommer tæt på arbejdsmarkedet. Det er meget vigtigt, for vi skal hele tiden blive dygtigere. Men der er også en meget vigtig økonomisk del”, siger Poulsen og fortsætter:

“Der skal være et rimeligt forsørgelsesgrundlag også selvom man bliver sat udenfor arbejdsmarkedet. Man skal aldrig bekymre sig om at skulle gå fra hus og hjem, ikke have råd til børnenes sport eller noget. Man skal have noget leve af, det er centralt. Det er blandt andet der jeg synes, at politikerne har udhulet kompensationsgraden”.

Det er ved at være sidste udkald, hvis vi skal bevare samfundskontrakten, dynamikken og fleksibiliteten

Leder af Dansk Metal A-kasse, Torben Poulsen

Den danske model og fleksibiliteten adskiller sig meget fra de sydeuropæiske lande, hvor det er stor set umuligt at afskedige en medarbejder. Er vi på vej derhen?

“Vi kan nemt komme derhen. Vi kommer hen til et sted hvor der er større og større pres og længere og længere opsigelsesfrister. Hvis vi kigger på de sydeuropæiske lande har man en helt anden struktur. De har meget sværere ved at geare deres virksomheder i nedgangstider og opgangstider, fordi de har svært ved at komme af med arbejdskraften”, forklarer Torben Poulsen og fortsætter:

“Der er ikke et flow. Selvom jeg synes, at vi har en for høj ungdomsledighed, så er den sammenlignet med andre væsentligt mindre, fordi virksomhederne godt kan tage de unge ind ind. Vi har også en væsentligt mindre seniorledighed, fordi der er den her fleksibilitet på arbejdsmarkedet, der i sidste ende er med til at sikre et velfærdssamfund”.

Det sydeuropæiske eksempel er ikke kun dyrt i nedgangstider, hvor medarbejderne ikke kan afskediges. Det koster også dyrt i opgangstider, fordi virksomhederne ikke tør ansætte den nødvendige arbejdskraft – netop fordi det så er dømt til at gå galt, når nedgangstiderne kommer. Det må for alt i verden ikke ske i Danmark, slår Leder af Dansk Metal A-kasse, Torben Poulsen fast.

“Ser man på hvordan vi har øget produktiviteten er det helt eksorbitant. Det er derfor vi kan levere, fordi vi har en opkvalificeret arbejdskraft hele vejen igennem. Det er det jeg synes politikerne spiller fandango med og har gjort de sidste 25-30 år”, siger han.

“Vi lever af fleksibilitet og at man har yderst kvalificerede medarbejdere, der hele tiden griber ny teknologi. Vi kan se på vores medlemmer, at vi er i dag nede at have en gennemsnitlig kompensationsgrad på et par og fyrre procent. Jeg er lidt forbavset over, den laissez-faire holdning der er for Christiansborg. De roser den danske model, men man mishandler den på den måde herhjemme fra politisk side. Jeg synes det er dybt uansvarligt og angribeligt”, lyder det fra Torben Poulsen.

“Jeg synes der er et stort behov for at sætte fokus på det. Der er et behov for at sige, at nok er nok. Vi må også gribe i egen barm i fagbevægelsen. Vi har, herunder mig selv, ikke været fastholdende nok i denne debat. Så jeg tror faktisk på, at hvis vi bliver ved med at arbejde med denne dagsorden, at så kan vi løfte den – så vi kan genoprette styrken på det danske arbejdsmarked”, lyder det afslutningsvist fra Leder af Dansk Metal A-kasse, Torben Poulsen.

Folketingskandidat: Vi er nødt til at gøre noget

“Når vi ser på hvad vi kan i Danmark sammenlignet med resten af verden er vores model noget af det mest unikke vi helt har. For mig som folketingskandidat er det meget vigtigt for mig at vi kan fastholde den model. Dagpengene er så vigtig. Vores fleksible model er baseret på det her system – og derfor skal vi sikre at den bliver fastholdt”, siger den lokale folketingskandidat, Jens Jonatan Steen. 

“Vi har gennem de sidste mange år set en udhuling. Vi har en forpligtelse til at styrke det og ikke at svække det. Det kommer til at kræve, at vi skal have penge op af lommen, og det må vi se i øjnene og have en god diskussion om. Det er en diskussion vi er nødt til at tage – også i god tid”, fortsætter han.

“Det er skræmmeeksemplet at ende som de er i Sydeuropa, som man må vågne badet i sved hvis det ender sådan. Men det tror jeg ikke det gør. For vi tager debatten nu – og vi gør noget. Det siger beskæftigelsesministeren også. Jeg er sikker på, at vi får løftet dagpengene og stoppet udhulingen. Det er derfor vi er nødt til at tage diskussionen”, siger han afslutningsvist.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer