Sofie Linde har startet en omfattende debat om krænkelseskultur, der især er kommet til at dreje sig om mænds adfærd overfor kvinder. Efter min opfattelse er det meget mere omfattende, da det også drejer sig om kvinders adfærd overfor mænd. Endvidere drejer det sig om menneskers adfærd i forhold til hinanden generelt. Børn, der bliver skældt ud af en voksen uanset forælder eller ej, bliver krænket. Når en voksen skælder en anden voksen ud, så er det en krænkelse. Denne adfærdskultur resulterer desværre også i, at et barn bliver mobbet i skolen, hvilket i tragiske tilfælde kan ende med selvmord.

Når en lærer udskælder et barn i skolen, så er hun medvirkende til at legalisere krænkelseskulturen.

Hvis man ikke viser respekt overfor andre i enhver henseende, er man med til at godkende overskridelse af andres integritet og dermed godkende krænkelse af andre.

Voksne mennesker skælder ikke hinanden ud, men de taler sammen om problemerne og finder en fælles forståelse.

Et klassisk græsk udtryk for overvejelser angående vores adfærd i forhold til hinanden er etik. I dagligdagen taler vi om moral. Et område, hvor man beskæftiger sig med etik og moral er indenfor filosofien. I filosofien kan man arbejde sig ind på en forståelse af en fornuftig etisk adfærd. Op igennem historien har der været mange forskellige opfattelser af, hvorledes man skulle stadfæste en fornuftig adfærd. Mange af os i Danmark kender de 10 bud fra Kristendommen, hvilket var et simpelt forsøg på at foreskrive en adfærd i et patriarkalsk samfund, hvor det sikkert var almindeligt at overskride og bryde disse regler. Men forhåbentlig er vi kommet videre i vort nuværende samfund.

For at undgå krænkelser af andre i enhver henseende, skal man nødvendigvis have respekt for hinanden og hinandens integritet. Vi kan også sige, at vi skal respektere andres frihed såvel som vor egen. Men ved at tale med hinanden kan man som oftest undgå at overskride den andens frihedsrum.

Jeg har før nævnt filosofi, der giver et rum, hvori man kan få indblik i den etiske adfærd. Ved undervisning i filosofi i folkeskolen og i videregående uddannelser, får vi mulighed for at fremkalde en forståelse for en adfærd, der ikke fratager andre deres integritet, da man respekterer deres frihed til at være sig selv.

Jens Jørn Pedersen
Sanddalvej 4
7000 Fredericia

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer