Venstre stillede til dagens byrådsmøde et forslag om at styrke lokaldemokratiet, og byrådet blev enige om at drøfte det, men undervejs i debatten var der uenighed blandt Peder Tind (V) og Søren Larsen (A).

Venstre ønsker følgende:

For Venstre er det afgørende, at det lokale demokrati og dialogen med borgerne i Fredericia styrkes. Endvidere at lokaldemokratiet får de bedste forudsætninger for at udvikle sig, og at vi sikrer en så høj grad af borgerinddragelse som muligt.   

Byrådsmøderne og udvalgsmøderne er på mange måder et centrum for den politiske debat og netop disse møder ønsker Venstre at styrke.

Venstre foreslår:

  • at byrådsmøderne fremrykkes med start til kl. 19.00, så endnu flere borgere får mulighed for at deltage aktivt    
  • at spørgetiden genindføres
  • at muligheden for udvalgsforetræde styrkes og optimeres 
  • at der udvikles nogle forskellige muligheder/forslag til moderne og mere fleksible høringsprocesser, som udvalgene efterfølgende kan søge inspiration i og vælge imellem.

Christian Jørgensen (V) forklarede om forslaget og håbede, at byrådet kunne bakke op om indstillingen.

»Vi går ind for, at vi skal have drøftet forslagene. Der er fire forslag, hvor nogle af dem undrer lidt, da det var et enigt byråd, der afskaffede spørgetiden, som ikke fungerede. Caférne fungerede heller ikke, da det var de samme tre borgere, der kom hver gang. Man ville tilgodese byrådsmedlemmer med børn, der var glade for, at ændre tidspunktet, men jeg vil ikke sige, at det ikke er tid til at kigge på starttidspunktet for byrådsmøderne, sagde Anette Hyre-Jensen (A) og fortsatte:

»Jeg kan have en bekymring om, at vi skal være så hurtigt færdige, da vi har et hængeparti med de fem beboerforeninger, og så har vi en anden særlig opgave, hvor vi skal have fremmet valgaktivteterne i forbindelse med Kommunalvalget.«

Også Enhedslisten bakker om, at forslagene skal drøftes.

»Vi (Enhedslisten, red) vil gerne spille ind i debatten med at komme med borgerforslag, og det kunne blandt andet være en mulighed, når der er et lukket punkt, at så gøre det åbent for at borgerne kan læse det. Det er selvfølgelig med undtagelse af punkter, hvor indholdet er fortroligt,« sagde Cecilie Roed Schultz.

Dansk Folkepartis Susanne Eilersen er åben for, at borgerne kan blive inddraget i, hvornår byrådsmøderne skal være.

»En af grundene til, at vi lavede Borger- og Demokratiudvalget var, at vi ville ændre på spørgetiden, da den var gået i hårdknude. Jeg byder ikke ind på at afskaffe spørgetimen, da vi ønskede dialogen på en anden måde dengang. Jeg synes, at vi kan lægge op til, at borgerne kan sige, hvordan de vil tilgå sig. Da byrådsmøderne var klokken 19 var det ikke fordi der kom flere i salen,« sagde Eilersen.

Ville Socialdemokratiet ikke have en vision?

Under debatten bød Peder Tind (V) ind og talte om visioner.

»Jeg havde en 20 minutters diskussion med Fredericias tidligere borgmester under budgetforhandlingerne, og der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet ikke ville have en vision. Vi gjorde opmærksom på, at der var et stærkt fundament af borgerinddragelse. Vi synes, at vi skulle kigge på den gamle vision, der nu er ophørt. Derfor er det ikke rigtigt, at Socialdemokratiet ville have en vision, da det er tydeligt, at det ville I ikke,« sagde Peder Tind og fik et svar fra Søren Larsen (A):

»I Socialdemokratiet mener vi ikke, at visionsarbejdet er en del af budgetforhandlingerne. Vi mener, at vi skal tænke det på en inddragende måde og at det ikke skal være med kroner og øre. Vi skal sætte en kurs, og det er vi indstillet på. Vi vil gerne lukke den gamle vision ned inden, at vi skal videre. I mange år vi arbejdet med visioner, og det agter vi at gøre i fremtiden,« forklarede Søren Larsen inden, at Peder Tind kom med et modsvar:

»Alt det du siger nu var ikke en del af byrådssalen, da vi diskuterede det,« sagde Tind inden, at debatten blev afbrudt af borgmester Steen Wrist (A):

»I al beskeden, så er det ikke det, som dagsordenen går på,« sagde Steen Wrist, der efterfølgende kunne konstatere, at der i byrådet var enighed om at drøfte de fire forslag.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

hans thomassen
hans thomassen
1 måned siden

Selvfølgelig skal Fredericia have en vision, hvad ellers?
Der er mange ting der bør sættes fokus på.