Et uanmeldt besøg på Veteranhjemmet i Fredericia sammen med byrådsmedlem Karsten Byrgesen, der selv er veteran med mange års udsendelse i fjerne og fjendtlige egne på sit CV, var en god oplevelse.

Der var åbenhed, varme og ærlighed i dialogen. Gode mennesker der har sat meget på spil for Danmark, gode mennesker der fortjener langt større annerkendelse end de får. Ikke alle ønsker betegnelsen veteran, nogle vil gerne kaldes tidligere udsendte eller bare soldat, betegnelsen dækker over det samme ” en person, der – som enkeltperson eller i en enhed – har været udsendt i mindst én international operation.”

Ikke bare de udsendte har sat meget på spil, hele familier må i perioder ændre daglige rutiner når far eller mor er udsendt. Når så far eller mor kommer hjem og skal genoptage “hverdagen”, går det i de fleste tilfælde godt. Der kan være en “indkøringsperiode” til “normalen”.

Siden 1948 har der været udsendt ca. 100.000 danske mænd og kvinder. Mange af disse har haft en arbejdsdag der betød de ikke var sikre på at være i live ved arbejdsdagens afslutning. For nogles vedkommende betød det at nogle hjem med psykiske og / eller fysiske skader. 

Noget af det oplyste er at det er forskelligt, hvordan den enkelte veteran reagerer, mange slås med angst, søvnløshed, misbrug, tab af kontakt til børn, familie og venner samt økonomisk usikkerhed. PTSD og mindre fysiske skader kan ofte ikke ses på personer som en synlig fysisk skade kan, dette kan få dele af offentligheden til at sætte nogle af de skadede veteraner i “en bås” og i værste tilfælde se lidt skævt til dem.

Det gør indtryk at høre på de der har været igennem eller er i et forløb på at få en hverdag til at fungere. Det er mennesker, ikke økonomi. Trods dette faktum, er de 75.000kr der er afsat og ikke formåls øremærket til Veteranhjemmet i Fredericia, et dejligt tiltag. Forhåbentlig kan disse midler medvirke til at De tidligere udsendte og deres nærmeste kan få nogle dejlige oplevelser og i en periode kan lægge nogle af Deres udfordringer lidt væk. En bedre hverdag, et par glade timer mv. kan være svær at omregne i kroner og øre og det skal vi heller ikke, de skal vægtes i livsglæde og fællesskab.

I Nye Borgerlige har vi flere veteraner som medlemmer, det er ikke derfor vi mener at Veteranhjemmet i Fredericia fremover skal på Kommunens budget med et fast minimums beløb til ikke øremærkede formål, Fredericia er en garnisions by med dybe rødder i forsvaret, med stolte traditioner som feks. 6. juli, flagdagen 5. september for Danmarks udsendte og sikkert meget andet som undertegnede ikke kender til.

Kan en økonomisk håndsrækning betyde at en veteran igen være forældre for sine børn, have mindre medicin brug, færre indlæggelser, komme tættere på familien og evt. arbejdsmarkedet, kort sagt få en værdig hverdag, den hverdag som de fortjener og har kæpet for i fjerne egne for at vi andre kan have netop, en hverdag. Så mener Nye Borgelige det er det værd, og vil kæmpe for dette i byrådet, nu og femover.

Poul Rand, Calvinsvej 34, 7000 Fredericia

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer