Alle tilmeldinger til 2. internationale land art-konkurrence i Fredericia, 6. Juli Cup 2022, er ved at være i hus. Der er ti hold på plads, og der mangler stadig nogle endelige tilmeldinger, men på baggrund af de hold, der har meldt deres ankomst i de første juli-dage, står det klart, at deltagerfeltet ved dette års konkurrence er på et interessant højt niveau.

Tre teams skal krydse Atlanterhavet for at deltage i sommerens internationale land art-konkurrence – det er to amerikanske og ét canadisk hold. Sidste års amerikanske hold bestående af Matthew Blind og Garrett Skupinski var fast besluttet på at vende tilbage til Fredericia, og de rejste hjem og spredte budskabet derhjemme. Resultatet blev endnu et amerikansk og et canadisk hold. Efter sidste års konkurrence stod det også klart for det estiske hold, Aire Reenumägi og Anneli Jürioja, at de ønskede at vende tilbage og tage endnu en dyst i land art i Fredericia.

Ukrainsk hold er klar

Da 6. Juli Cup blev genoplivet sidste år, var der en florist, som på et meget tidligt tidspunkt tilkendegav, at hun ville gøre alt, hvad der stod i hendes magt for at komme til Fredericia og deltage. Men den globale pandemi med Covid-19 gjorde det umuligt for hende at rejse til Fredericia sidste år. Når den 46-årige Inna Petrenko fra forstaden Hostomel nord for Kyiv i forsommeren 2021 brændte for at rejse til Fredericia for at dyste i international blomsterkunst, handlede det om, at hun kendte Fredericia. Inna Petrenko havde nemlig deltaget i de to første udgaver af den internationale blomsterkonkurrence 6. Juli Cup tilbage i 2006 og 2007.

I år skulle det lykkedes. Men 24. februar invaderede Rusland Ukraine og indledte blandt andet et intensivt bombardement af Ukraines hovedstad. Inna Petrenko flygtede til Norge sammen med sin familie, hvor hun bor i dag. Hun har besluttet sig for at deltage i årets konkurrence, og stiller som den ene af to ukrainske florister, der tilsammen udgør et hold med mange års erfaring indenfor blomsterdesign og landart. Inna Petrenko deltager sammen med den 39-årige Dasha Podoltseva, der kommer fra Kharliv i det nordøstlige Ukraine.

Udover to amerikanske, et canadisk, et estisk og et norsk hold, deltager der fire danske hold, som også deltog i sidste års konkurrence.

Norske dommere vender tilbage

Det er den lokale florist og blomsterhandler Lene Møller Christiansen, Iris Blomster, og journalist Thomas Kvist Christiansen, Kvist Kommunikation, der sammen med Fredericia Kommune står bag den internationale land art-konkurrence, og ligesom flere hold fra sidste år vælger at deltage igen, har arrangørteamet den glæde, at sidste års dommere også vender tilbage. Det er ægteparret Runi og Kaj Kristoffersen fra Norge, der sammen med Annemette Bargum fra Fredericia Kommune skal finde årets vindere.

I løbet af tre dage skal floristerne dyste om at lave det flotteste kunstværk på byens voldareal – udelukkende ved at bruge de materialer (blomster, planter, buske og grene), som er tilgængelig i naturen på denne tid af året. Den internationale landart konkurrence skal således være en kreativ og kunstnerisk optakt til de årlige historiske mindedage, 5. og 6. juli, hvor byen markerer 173 års dagen for det sejrrige udfald fra Fredericia i 1849.

Ligesom sidste år bliver der sat fokus på, at de færdige kunstværker på volden skal tjene et formål i forhold til biodiversiteten. Men konkurrencen i år får også et overordnet tema.

– Vi er alle meget optaget af krigen i Ukraine, og vi vil gerne bruge den som anledning til at sætte et ekstra fokus på frihed. Derfor bliver konkurrencens overordnede tema frihed, hvilket også vil indgå i dommernes vurdering af de færdige kunstværker på volden. I år vil der desuden blive lavet en særlig indsamling af penge til fordel for Ukraine, fortæller Lene Møller Christiansen.

Fra 1. juli og tre dage frem vil blomsterkunstnere arbejde på den del af voldterrænnet, der ligger efter ”Den Hvide Bro” og frem til DSB´s mindelund på den anden side af Prangervej. I den kommende tid vil denne del af volden få lov til at vokse vild – der vil således ikke blive slået græs eller lavet nogen form for naturpleje før efter konkurrencen.

– Vi glæder os til at se en masse mennesker på volden i de dage, hvor floristerne arbejder, og ud fra erfaringerne fra sidste år kan vi med sikkerhed sige, at der bliver meget at se, når der arbejdes med kunstværkerne, slår Lene Møller Christiansen fast.