I en serie på 21 artikler kan du som læser af Fredericia AVISEN få et større indblik i hvem dine folkevalgte politikere er. Vi vil tage jer med på en tur bagom politikerne: Hvorfor er de egentlig i politik? I denne uge er det Socialdemokratiets Turan Savas der fortæller om sin indgang i politik.

Inden jeg nåede kaffebaren var Turan allerede kommet. Men inden vi kunne sætte os skulle vi lige ud for at tage et billede – for mørket kommer tidligt i disse dage. “Så skulle jeg da have sat håret”, siger Turan med et grin.

Hvorfor gik du ind i politik?

“Det er en lang historie, som jeg vil forsøge at gøre kort”, griner Turan og forklarer:

“Det hele startede med, at jeg startede på Rahbek fisk. Jeg tror det var i ’95, at Karen Hansen var tillidskvinde, og der manglede en tillidsmand. Det synes jeg kunne være noget for mig, for jeg var meget aktiv i foreningslivet. Der stillede jeg op og blev valgt”.

“Gennem tillidshvervet kom jeg i afdelingsbestyrelsen i SID. Jeg sad derude og passede telefoner og hjalp folk. Derefter var der en socialdemokratisk regering i slutningen af 90’erne, der ville oprette et integrationsråd. Fredericia Kommune tog eget initiativ, og jeg kom ind her for tyrkerne. Jeg var næstformand i starten og blev siden formand”, fortsætter han.

“Dengang kom jeg også i koordinationsrådet, det der siden hed arbejdsmarked og beskæftigelse. Den vej fik jeg min interesse for politik”, siger Turan.

“Jeg har stille og roligt fået bygget mit politiske viden op, og jeg var også blevet meget aktiv i foreningen, og der ville jeg gerne stille op i politik. Det var ligesom at fuldende cirklen”, lyder det fortsat.

“Hvor skulle man så være medlem, når man er fagforeningsmand? Ja der var det Socialdemokratiet der lå lige for. Jeg meldte mig ind i partiet i starten 00’erne, og blev valgt første gang i 2005”, forklarer Turan.

Hvad gjorde det for dig, at blive en del af politik?

“Det var med til at tænde ilden for mig og fuldende det politiske arbejde. Jeg synes også det var på sin plads, fordi der i 60-70’erne kom mange Tyrkiske gæstearbejdere til Danmark, som skulle arbejde her et par år før de skulle hjem igen. Sådan var det også med min far, men de rejste så ikke hjem, fordi der var flere penge at tjene her. Så hentede man familierne, så i 80-90’erne kom der mange familiesammenføringer. Her viste jeg godt, at jeg ikke kom tilbage til Tyrkiet. Derfor synes jeg det var oplagt for mig, at afspejle vores kultur også i byrådet”, svarer Turan.

Ved siden af Turan og jeg havde Kulturredaktøren sat sig for at arbejde, men nysgerrig som han er, kunne han ikke lade være med til at spørge Turan om, hvordan det var som udlænding at blive en del af politik.

“Jeg blev taget imod med åbne arme i partiet. Men det var specielt at føre valgkamp. Jeg havde rent mel i posen, jeg var almindelig arbejdsmand. Jeg tænkte ikke over det i starten”, forklarede Turan og fortsatte:

“Jeg var godt aktiv i mit tillidshverv og i Integrationsrådet. Jeg tror bare, at uden det var bevidst, så skulle jeg tage det sidste skridt. I starten da vi skulle stille op, tænkte jeg over, om det var noget for mig? I forhold til min politiske holdninger var der dengang stor debat om integration, og vi gjorde det godt i Fredericia”.

Har det været med til at integrere dig?, fortsatte Kulturredaktøren i hans nysgerrighed.

“Det har i høj grad været med til at integrere mig – og så er jeg dansk gift, så jeg har begge kulturer inde under huden den vej også”, svarer Turan og fortsætter:

“Jeg kendte overhovedet ikke den form for demokrati i starten. Jeg var glad for, at vi på arbejdspladsen havde en tillidsrepræsentant. Da jeg fik muligheden for at gøre det, der ville jeg gerne gøre en forskel. Når man bliver tillidsmand er det godt bygget op i fagbevægelsen, hvor man bliver godt klædt på. Tingene bliver bygget op fra bunden, hvis fundamentet er stabilt bliver det også en stærk bygning”.

“Jeg havde lidt svært ved at stille op til noget, hvis jeg ville blive vraget. Det tænkte jeg meget over, om jeg egentlig havde folks opbakningen. Jeg kendte jo godt valgdeltagelsen blandt etniske minoriteter. Jeg havde både den tyrkiske forening og fagbevægelsen i ryggen, så jeg troede på det”, forklarer han.

“Jeg tror, at jeg udfyldte en rolle der manglede. I dag er det nok 10% med en anden etnisk baggrund, så en person der kan berige byrådet med forskellighed som mig, det synes jeg også er på sin plads. Det har jeg været rigtig glad for i mit politiske arbejde”, fortsætter han.

Et af de områder hvor man, næsten med garanti, har fundet Turans navn på listen over udvalgsmedlemmer er beskæftigelsesområdet.

“Jeg synes, at det er alfa omega, at når man har et velfærdssamfund som Danmark med mange muligheder, der skal man være en del af samfundet, og det gør man ved at bidrage. Det kan man gennem et arbejde. Det er vigtigt for mig, at folk der kommer til Danmark, der bliver en del af fællesskabet, også bidrager til fællesskabet”, forklarer Turan.

“Jeg ved ikke om alle der kommer til Danmark ønsker at være her, eller om de blot ønsker et trygt land for deres børn. I forhold til sociale goder og skattetrykket, så er Danmark jo ikke så attraktivt. Men vi har et sikkerhedsnet, og det kan da godt være noget der tiltrækker folk”, siger han og fortsætter:

“Jeg tænker, at uanset hvad, så er alle traumatiserede, men vil gøre deres bedste for en ordentlig tilværelse. Men der er rådne æg i alle samfund, der vil der altid være. Det skal ikke være årsagen til, at nogle grupper bliver anklaget for at snylte på samfundet”.

Fremtiden, hvor skal Fredericia hen?

“For mig er det vigtigt, at Fredericia kender sin besøgstid. Fredericia er en by, hvor der er recession når der er krise, og i opgangstider har vi svært ved at bide os fast i væksten”, indleder han, og fortsætter:

“Men det går godt, der er succesen med erhvervsstrategi og kultur. Beliggenheden er unik, det skal vi benytte os af, så når de dårlige tider kommer, så skal vi kunne ride igennem uden store konsekvenser”.

“Derfor skal vi lave de nødvendige indsatser. Vi er godt i gang i Taulov, vi har gang i at udvikle nye bosteder. Men vi kan ikke ændre Fredericias historie fra den ene dag til den anden, så vi skal også gøre vores til, at borgerne i fremtiden bliver selvforsørgende”, siger Turan.

“Det kan enten være ved at tiltrække flere produktionsuddannelser, og at de unge færdiggør deres uddannelser. Vi skal sørge for, at arbejdsreserven er klar til at bestride jobåbninger der kommer, her tænker jeg gennem efteruddannelse og så videre. Vi skal have løftet bunden”, lyder det fortsat.

“Jeg tror, at vi i Fredericia skal give mulighed for, at alle borgere, om man er mørk eller lys, så skal alle have mulighed for at få en bid af kagen. Om det er håndholdt hjælp eller noget andet der gør, at alle i Fredericia har mulighed for at blive en del af fællesskabet, så er det noget vi skal arbejde for”, forklarer Turan.

“Fredericia er byen for alle. Det skal vi leve op til. Vores historie er også unik, at vi kan gå helt tilbage, og så skal vi også være stolte af, at når vi går frem, at vi kan se hvilket arbejde vi har lagt”, fortsætter han.

Folk skal besøge for Fredericia for mangfoldigheden i byen.

Turan Savas, Byrådsmedlem for Socialdemokratiet
www.lecture.dk
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer