I en serie på 21 artikler kan du som læser af Fredericia AVISEN få et større indblik i hvem dine folkevalgte politikere er. Vi vil tage jer med på en tur bagom politikerne: Hvorfor er de egentlig i politik? I denne uge er det Venstres Pernelle Jensen der fortæller om sin indgang i politik.

Pernelle Jensens historie er anderledes end de fleste af hendes kollegaers. I hvert fald når det kommer til indgangen i politik.

“Jeg boede i England, hvor jeg har læst min bachelor og min master. Jeg blev boende og fik et job. Lige efter Irak-krigen fyldte det meget derovre med efterspillet. Det synes jeg var enormt spændende og fulgte enormt meget med. Da jeg flyttede til Danmark igen havde jeg intet netværk, og der meldte jeg mig ind i Venstre”, forklarer Pernelle og fortsætter:

“Til et arrangement i MesseC dukkede jeg op uden at kende nogen. Jeg lærte nogle VU’ere at kende, og samme aften var jeg med til en fest. Jeg kom med i bestyrelsen, blev næstformand inden jeg stillede op til byrådet”.

Pernelle vendte hjem til Danmark kort før folketingsvalget i 2007, hvor Venstre genvandt regeringsmagten. Allerede i 2009 stille hun op til Fredericia Byråd, hvor hun blev valgt ved valget samme år.

Hvorfor blev det Venstre?

“Det er det liberale grundsind der fanger mig. Det passer meget fint med den opfattelse jeg har af hvordan verden hænger sammen. Det er grundholdningen man kan mærke i alt man laver, der har jeg en meget liberal tankegang”, svarer Pernelle.

Hvordan går man fra at være interesseret i politik til at stille op til et valg?

“Jeg meldte mig ind for at påvirke tingene omkring mig, og det var også motivationen til at stille op til byrådet. Alle mulighederne var åbne for at skabe sig en ny tilværelse, og der synes jeg politik var enormt interessant”, siger hun og fortsætter:

“Jeg tror også det er godt for alle, at lære byen at kende på en anden måde. Man får muligheden for at påvirke rigtig meget i lokalpolitik. Mange tror faktisk at det er på Christiansborg man kan få indflydelse, men det nære med daginstitutioner, skoler og hele udviklingen af byen er lokalpolitisk. Bare se på fra jeg tog afsted til jeg kom tilbage, der var sket helt enormt meget – og ja nu er der sket endnu mere”.

Hvordan var det at blive valgt, det var vel en helt ny hverdag?

“Jeg havde afklaret det med min arbejdsgiver, at byrådsarbejdet ville kræve tid. Jeg havde snakket med dem allerede før jeg stillede op, og de var indstillede på det. Det gav mig en tryghed, at jeg havde min arbejdsgiver med”, forklarer Pernelle og fortsætter:

“Når jeg går ind i noget gør jeg det fuldt. Det synes jeg også man skulder de folk der stemmer på en. Så synes jeg det var enormt spændende med alle de nye opgaver. Det var dog ikke et samarbejdende byråd som det er i dag”.

Du kom ind i en periode hvor Venstre, mere eller mindre sensationelt, vandt borgmesterposten. Hvordan var det?

“Nu kendte jeg ikke hvordan det var ikke at have borgmesterposten”, svarede hun med et grin, inden hun fortsatte:

“Vi bakkede alle sammen Thomas (Banke, red.) op, sammen med hele den borgerlige fløj. Men der var en dårlig stemning i starten. Selvfølgelig arbejdede vi sammen om noget, men i en helt anden stemning end i dag”.

“Det var også en meget turbulent periode, men jeg kendte det jo ikke anderledes. Så det fandt man sig til rette i. Men man får udrettet meget mere af at samarbejde. Så jeg er stor fortaler for det brede samarbejde, både for byen, men også for os politikere”, lyder det videre.

Som de fleste er bekendt med måtte Fredericia Byråd udpege en ny borgmester efter en turbulent periode for især Venstre.

“Det var ret hårdt at skulle vælge en ny borgmester. Der var en masse der ledte op til, men det var også en hård periode at komme igennem for Venstre – også med alt efterspillet det fik. Jeg er glad for at vi er kommet på den anden side. Det er noget helt andet i dag”, siger Pernelle.

Hvordan var det at gå fra fire år med borgmesterposten og samtidig en masse uro, til at Socialdemokratiet igen var at finde for bordenden?

“Man håber altid det går og tror på at vi får et godt valg, man skal selv tro på det. Men man kunne godt mærke stemningen. Så det var ikke et kæmpe chok”, siger Pernelle.

Med dette valg kom også en større udskiftning i Venstre byrådsgruppe. Seks medlemmer blev til fem, og tre nye kom til. Frances O’Donovan og Nikolai Wyke stod for den unge linje, hvor det kendte ansigt i Fredericia, Christian Jørgensen, kom med erfaringen fra erhvervslivet.

“Det gav et meget friskt pust. Der var jo kun Kenny og mig tilbage fra den gamle gruppe. Heldigvis synes jeg, at vores interessepunkter var dejligt forskellige. I Venstre gør vi det jo sådan, at vi passer de områder vi har en interesse for, og så mødes vi for at sparre om de store linjer. Men derfor var det super godt, at vores interesser var så forskellige – ligesom de er det i dag”, forklarer Pernelle Jensen.

Efter fire år uden samarbejde, hvordan var det så at indgå i én samlet konstituering?

“Vi blev konstitueret alle 21 i en konstituering, og det tror jeg var rigtig vigtigt – også for byens skyld. Det var godt for samarbejdet at alle var en del af en fælles aftale. Det gav os et godt klima at arbejde i”, siger Pernelle og fortsætter:

“Det lå i kortene, at hvis man skulle samle noget, så skulle man også dele ud. Det gav os også noget at arbejde med, og man fungerer bedst hvis man har noget at lave – og vi var alle enige om at vi ville udvikle byen. Jeg tror ikke at nogen går ind i politik hvis ikke de har det mål”.

Med det brede samarbejde har også fulgt seks enigt vedtagne budgetforlig. Hvad skyldes det?

“Det springer ud af det brede samarbejde. De ting vi har haft med til forhandlingerne er altid kommet med. Der er nogle ting det ikke er spiselige for Socialdemokratiet, eksempelvis sænkning af personskat. Men vi har fået rigtig mange tiltag med på vores forskellige områder. Det har været vigtigt for os at have et aftryk ind i budgettet, som vi kan arbejde videre med. Der er selvfølgelig ting vi ikke er så glade for, men de andre skal også have noget”, siger hun for fortsætter:

“Det er en forhandling. Hvis man gerne vil have alle med, så må man sluge noget. Men der er ikke noget der er stukket helt ud af en eller anden retning. Der har været noget vi kunne acceptere. Det tæller både de budgetforlig vi lavede da jeg var gruppeformand og de to seneste her med Peder (Tind, red.) i spidsen”.

En af de første opgaver Pernelle Jensen kastede sig over i Fredericia Byråd var en formandspost for Erhvervsudvalget, der havde to opgaver: At samle og samarbejde med byens erhvervsliv.

“Jeg havde den gode opgave i starten at lave Business Fredericia. Det var den ene opgave i Erhvervsudvalget, at vi skulle forbedre samarbejdet med erhvervslivet. Vi er enormt glade for at det er blevet som det er. Erhvervslivet er samlet, og vi kan bruge dem i sparring. Intet kan gøres alene”, fortæller hun og fortsætter:

“Det var en meget spændende opgave. Vi var ude på besøg i fire kommuner, der havde hver deres model. Der var erhvervsforeningerne og udvalget med. Der tog vi på en rundtur og hørte forskellige modeller. Kommunaldirektøren og jeg var ude og besøge virksomheder her med den hybrid-Fredericia-model, med vores præg. Vi var ude ved rigtig mange virksomheder – og der var kun opbakning til det. Så det var hvad det endte med at blive”.

“Det var en meget bred og inddragende proces at stå i spidsen for, men også et tegn på det brede samarbejde. Det skabte også et ønske for mange virksomheder om at gå aktivt ind i nogle ting. Vi skulle jo også høre hvad virksomhederne havde brug for, for vi lå ikke godt i målingerne”, lyder det videre.

“Jeg er enormt stolt af, at vi har fået lavet Business Fredericia. Det virker rigtig godt, fordi virksomhederne bakker op. Man har ansat enormt dygtige mennesker, der virkelig formår at løfte opgaven. Det er kun fedt at vi bevæger os op ad ranglisten og at vi tænker erhvervsrammerne – og senest har vi sænket dækningsafgiften igen, sikret infrastruktur. Vi tænker meget over erhvervslivet. Der er ikke et budgetforlig hvor vi ikke har haft erhverv med på ønskesedlen. Det håber jeg også der bliver lagt mærke til derude. Vi lytter til behovet”, siger Pernelle.

Den meget brede proces med Erhvervsudvalget er vel meget sammenlignelig med det arbejde du har i Uddannelsesudvalget?

“Jeg kan godt lide udviklingsdagsordenen, og Uddannelsesudvalget blev jeg formand for med en helt ny opgave og en ny portefølje. Det var en opgave der ikke blev løst i andre udvalg, men også er med til at udvikle byen”, siger Pernelle og fortsætter:

“Hvis vi gerne ville holde på vores unge mennesker, så er uddannelser afgørende. Vi har en bred vifte af ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelser. Vi mangler uddannelser henvendt mod de unge piger, for det er dem vi kan se flytter ud. Heldigvis flytter mange tilbage igen”.

“Vi skal tiltrække de uddannelser der giver mening, også i forhold til de arbejdskraft virksomhederne har behov for. Det er ikke noget vi kan gøre alene. Der skal være et samarbejde”, siger hun.

“Nogen har sagt til mig, at det ikke kan lade sig gøre at få uddannelser hertil. Det har det vist sig, at det kan det. Det er også et udtryk for byens gode udvikling. Vi er et helt andet sted end da man tidligere har forsøgt. Det kan bedre lade sig gøre nu, men dermed ikke sagt at det er nemt”, lyder det fortsat.

Hvad bringer fremtiden for Fredericia?

“Vi ser gerne, at vi fortsætter udviklingen ad den vej vi er på nu. Jeg ser også gerne at flere uddannelser kommer til. De unge skal klædes på til deres uddannelsesudvalg, så vi kan minimere frafaldet på ungdomsuddannelserne. Vi ligger ikke dårligt, men vi kan altid blive bedre. Vi skal arbejde hårdt med hele vejledningsstien. Der skal flere uddannelser og virksomheder til byen”, siger Pernelle.

“Vi skal have boliger, og der er Kanalbyen en vigtig del, men også andre steder i kommunen. Vi skal tiltrække attraktive boliger med gode arbejdspladser, skoler og daginstitutioner i nærheden. Folkeskolen skal være førstevalget”, fortsætter hun.

Hvad med fremtiden for dig selv?

“Jeg stiller op igen. Jeg er ikke brændt ud. Jeg synes vi har mange spændende opgaver der ligger foran os – og i Uddannelsesudvalget er vi slet ikke i mål endnu, vi er kun på vej. Jeg tager gerne en periode mere”, svarer hun prompte.

https://www.ibc.dk/nyheder/infomoeder-paa-ibc/
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer