I en serie på 21 artikler kan du som læser af Fredericia AVISEN få et større indblik i hvem dine folkevalgte politikere er. Vi vil tage jer med på en tur bagom politikerne: Hvorfor er de egentlig i politik? I denne uge er det Venstres Kenny Bruun Olsen der fortæller om sin indgang i politik.

Kenny har et imponerende politisk CV, men samtidig et CV der rummer mange historier. Jeg var på forhånd spændt på hvor dette interview skulle ende, for spørgsmålene var mange. Selvfølgelig var det indledende: Hvad fanger dig ved politik?

“Jeg kan huske dengang Fogh kom til i 2001. Det er rigtig godt, tænkte jeg. Han formåede virkelig at få lavet om på nogle ting. Efterfølgende kan man sige noget skulle gøres anderledes, men han var en modig mand, der gjorde at jeg fik lyst til politik”, siger Kenny og fortsætter:

“Jeg meldte mig ind i Venstre i 2003, og et år efter blev jeg spurgt om jeg ville være kandidat. Det kunne være meget spændende. Jeg stillede op i ’05, men kom ikke ind. Det var ikke andet end 100 stemmer, men jeg blev 3. suppleant – og det var da også noget”.

Jeg har aldrig stemt socialdemokratisk eller det der var værre!

Kenny Bruun-Olsen, Byrådsmedlem i Fredericia Kommune for Venstre

Hvorfor blev det lige Venstre, var det Anders Fogh?

“Anders Fogh var en der solgte det godt. Jeg har altid stemt liberalt, dog forskellige partier. . Det ligger vel også til, at når man er selvstændig, at det var Venstre. Jeg er liberal af sind, selvom jeg kommer fra en arbejderfamilie, hvor min far dog typisk stemte på Kristendemokraterne”, svarer Kenny.

Du blev ikke valgt første gang, men du valgte at stille op anden gang også?

“Der kom den her sag med værftet, der skulle flytte fra Fredericia. Jeg er ikke sikker på, at jeg fik hele sandheden, for efterfølgende fik jeg også meget andet at vide. Det gav mig benzin til at blive ved. Jeg kunne sagtens se det her med, at dem der sidder i byrådet ikke er dem der laver pengene. Det er håndværkerne og resten af arbejdsmarkedet der får velfærdssamfundet til at vokse. Så jeg ville kæmpe for værftet, selvom der ikke var nogen vej udenom det”, forklarer Kenny og fortsætter:

“Jeg blev nummer fem ud af seks og fik over 300 stemmer, det var jo nok. Det var noget helt nyt. Jeg gjorde det, at jeg solgte min virksomhed til Bravida, hvor jeg blev servicechef. Jeg vidste ikke hvor meget der var i byrådet, så jeg turde ikke have en selvstændig virksomhed ved siden af”.

“Jeg kom ind fra 1. Januar 2010, samtidig med at Thomas Banke blev valgt som borgmester med et kanonvalg. Der er Venstre-folk i Fredericia der har prøvet et helt liv uden at være en del af et borgmester-bærende parti. Det var fuldstændig vildt. Jeg kan stadig huske den euforiske stemning der var efter valget”, siger Kenny Bruun Olsen.

“Det var Peder Hvejsel og Thomas Banke der kørte forhandlingerne. Det var en hård nød at knække, for Mads Lund stod fast. Jeg var meget grøn på området, og det var jeg generelt de første fire år. Man siger, at når man har haft en periode, så ved man hvad man laver”, forklarer Kenny.

“Jeg fik til opgave at holde øje med Thomas, opgaven var lidt at kigge ham over skulderen. Jeg skulle være hans vogter, herunder at gå med ham til lægen for at tage urinprøver. Flere af de andre havde set, alt den var gal. Jeg var nok for blind til at se det i starten, men det gik op for mig, at det var helt galt. Vi nåede heller aldrig ned til urinprøverne, for der var altid en eller anden ny undskyldning. Men det var først i slutningen af 2012, at det gik op for mig, at problemet var så alvorligt”, fortsætter han.

Der har været mange spekulationer i forbindelse med Thomas’ afgang. Kan du fortælle hvad der egentlig skete?

“Jeg kan ikke andet end at gisne, men Løkke sagde på TV, at det her var et vink med en vognstang. Der var også en opbakning til mig fra Kristian Jensen og efterfølgende også Lars Løkke. Det var dejligt at blive taget pænt imod”, siger Kenny, inden han tager os med i processen frem mod hans udpegelse som ny borgmester i Fredericia.

“Vi havde en snak i gruppen, hvor Thomas var ude. Det så ud som om, at alle var enige om at vi skulle finde en ny. Vi fik hjælp af en konsulent, betalt af Venstres landsforbund, som skulle udvælge den af os der var egnet til jobbet, hvis man altså kan gøre det. Peder Hvejsel havde sagt at han ikke ville. Ud fra konsulentens vurdering mente han, at det skulle være mig – hvis jeg ville. Alle i gruppen bakkede mig op. På det tidspunkt var Thomas stadig i gruppen, men han var der ikke. Det var ligesom det der lagde grund til, at det blev mig”, forklarer han. 

“Jeg har ikke læst Thomas Bankes bog – og jeg har heller ikke tænkt mig at gøre det. Men det var meget åbenlyst, at han ikke ville have det skulle ende sådan her. Havde man haft en gruppe der hang sammen, og ikke en der stod bagved og forsøgte at ødelægge det hele, så havde det nok været nemmere. Jeg forstår godt Thomas. Jeg forstår godt at han ville fastholde sin plads”, fortsætter han. 

“At overtage den post var utroligt. Det var en meget svær beslutning. Jeg lovede overfor mig selv, at min kone skulle sige ja, så skulle min gruppe sige ja, så skulle den blå blok sige ja – inden hele byrådet sagde ja. Det er klart, at det var en meget svækket post at have – især da der efterfølgende ikke var opbakning i gruppen”, siger Kenny og fortsætter:

“Efterfølgende har jeg skrevet 60 sider om det, for at få det ud af hovedet. Da jeg gjorde det fik jeg ro og frem indeni. Der var så mange ting man sidder og tænker over, hvad der kunne være gjort anderledes, men det hjalp for mig at sætte mig ned og skrive om det. Jeg har gemt siderne under ‘Det sorte år’. Når jeg kigger tilbage på det år er det ikke meget at huske. Jeg tror at man kan huske de positive ting. Det var meget hårdt”.

Det er også en ting jeg heller ikke ville have været foruden. Det gav mig virkelig meget. Det kan man ikke tage fra en. Men det år fortrød jeg egentlig rigtig mange gange. 

Kenny Bruun Olsen, Byrådsmedlem i Fredericia Kommune for Venstre

“Det var voldsomt. Det var det sidste år inden valget, alle var gået i valgmode. Det var en voldsom periode. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville have gjort det i dag, men jeg vil heller ikke undvære det”, lyder det fra Kenny Bruun Olsen.

“Man lærer mange ting. Det er klart, at til sidst blev det for meget. Jeg fik begyndende stress i valgkampen, men ikke værre end at jeg kunne se enden på det. Selvfølgelig gør det rigtig meget. Det er noget man tager med sig. Der er rigtig mange ting man har lært på det ene år. Jeg har også en forståelse for, at når Bjerregaard er ude i situationer der kan være svære – også selvom han øjensynligt har stor opbakning, så er der tidspunkter der er hårde. Det har jeg fået en stor forståelse for”, forklarer han.

“Det er ikke bare sådan, at nu går jeg hjem og slapper af. Man er altid borgmester. Man er på hele tiden. Det kan man sige, at det kan være rart når det går godt, men når man bliver belastet af det er det ikke sjovt. Men folk i al almindelighed var rigtig søde, uanset om de var blå eller røde. Det er der hvor magten er der kan være hårde kampe”, siger Kenny.

Hvordan var det at gå fra borgmester til opposition?

“Jacob (Bjerregaard, red.) havde aldrig gjort det, hvis Thomas Banke havde kørt den her rent igennem, det tror jeg ikke. For så havde det ikke været en nem opgave. Det var det her, for vi sejlede som gruppe. Kommunen blev rettet fint op på i det sidste år, generelt iver perioden kom der styr på økonomien. Den var ragnarok da jeg kom til. Vi måtte spare og det gjorde ondt. 360 millioner kroner sparede vi på fire år. I Jacobs periode kørte man det videre med 80 millioner. Det var let at overtage på grund af vores selvforskyldte situation”, svarer Kenny. 

Jeg forstår ikke hvorfor man smed de fire år væk. Vi skulle have fundet en løsning internt, i stedet for at alle skulle være indblandet. Jeg tror godt vi kunne have fået det til det køre. 

Kenny Bruun Olsen, Byrådsmedlem i Fredericia Kommune for Venstre

“Da jeg kom til var der omkring 6.600 Venstre-vælgere i Fredericia, valget efter tabte vi kun 300 stemmer, selvom vi havde været igennem hele balladen. Vi tabte et mandat, fordi de Konservative tabte terræn – og at de ikke ville være i valgforbund”, siger Kenny og fortsætter:

“Nu var vi fem byrådsmedlemmer sidste gang, den her gang er vi nede på 5.000 stemmer, hvilket jo kun giver fire pladser. Venstre kunne ikke finde ud af det internt. Nu har vi fået alt af vejen. Jeg tror også på, at vi kan spille en rolle næste gang”.

“Hvis vi tager de to blokke, så er der flere blå stemmer end røde i Fredericia, hvis vi ser på folketingsvalget. Hvis vi laver de rigtige valgforbund tror jeg vi kan komme langt. Jacob har en borgmester-effekt. Men vores mål er at bryde deres ultimative flertal”, supplerer Kenny.

“Jeg tror på, at vi ved næste valg kommer ud med en 6-7 mandater”, slår Kenny fast.

Hvordan ser fremtidens Fredericia ud, hvis det står til dig?

“Jeg ser gode takter i Fredericia. Det ser ud som om, at vi ikke er sat helt af som kommune. Vi har heldigvis penge, og har haft det de sidste mange år. Det handler om at udvikle byen på tværs af partier. Der kan være ting hvor vi går forbi hinanden, eksempelvis Trelde-sagen, forskellene i regler for boligbyggeri og udlejning alt efter om det er privat eller almennyttigt. Der er lidt vi er uenige om, men i det store billede handler det om at få Fredericia endnu mere på landkortet”, siger Kenny og fortsætter:

“Nu har vi et teater med underskudsproblemer, men det er caféerne og de erhvervsdrivende i byen der lever godt af det. Det betyder ikke at vi skal lade det sejle, bestemt ikke”.

Jeg så gerne at vi fik en borgerlig borgmester hurtigst muligt, men jeg er klar over at det tager sin tid at vende det her. Men nu er det bevist, at der er et blåt flertal i Fredericia

Kenny Bruun Olsen, Byrådsmedlem i Fredericia Kommune for Venstre

“Vi er en lille storby. Vi skal tænke os om når vi bruger vores arealer. Hvad skal vi bruge det til? Skal det være farlige virksomheder med stor sikkerhedsafstand? Det er et kæmpe problem.  Jeg kunne godt tænke mig at vi byggede ud mod Trelde, men der er problemer med det i forhold til Shell. VI skal passe på hvad vi gør – og tænke os om”, forklarer han.

Hvad med din politiske fremtid, hvordan ser den ud?

“Jeg har mod på at blive ved. Jeg kan godt lide at være i politik, også fordi jeg ikke hele tiden vil gå med strømmen. Jeg har været glad for, at der har været noget at kæmpe for. Eksempelvis Trelde-sagen, der er jeg meget imod, at man på den måde regulerer privat ejendom. Det er for mig kommunistisk tankegang. Det de har er unikt – og nu dømmer vi dem på forhånd. Det er en tanke der ikke kan gro overhovedet hos mig. Det at jeg kan hjælpe dem alt jeg kan, det er jeg glad for”, siger han og fortsætter:

“Jeg vil meget gerne være der, om ikke andet så for at være en slags vagthund”.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
YNAL KURT MADSEN
YNAL KURT MADSEN
9 måneder siden

JEG ER OGSA ALRİG STEMME TİL VENSTRE