I en serie på 21 artikler kan du som læser af Fredericia AVISEN få et større indblik i hvem dine folkevalgte politikere er. Vi vil tage jer med på en tur bagom politikerne: Hvorfor er de egentlig i politik? I denne uge er det Socialdemokratiets Christian Bro der fortæller om sin indgang i politik.

“Det korte svar er, at jeg altid har været interesseret i politik. Og jeg har altid været engageret. Men det var først på gymnasiet jeg gik ind i det for alvor, jeg er matematisk/samfundsfaglig, med streg under samfundsfaglig”, indleder Bro samtalen om hans indgang i politik.

“Jeg tror det handler om, at jeg altid har engageret mig. Der er en social driver med frihed, lighed og broderskab. Men vi altid talt meget politik i hjemmet. Min morfar var konservativ borgmester i Stenløse. Det fyldte meget det der politik”, fortsætter han.

Hvordan kommer man fra en konservativ familie til at være socialdemokrat?

“Det var en erkendelse. De første år på gymnasiet var jeg konservativ, jeg var faktisk formand for konservative gymnasieelever da jeg blev socialdemokrat. Det var lidt et problem jeg endte i. Det var en pludselig erkendelse. Jeg har senere også fundet ud af, at min morfar også var mere socialdemokrat end konservativ”, forklarer Bro med et grin.

“Det var ikke en ‘Det er nok det jeg er’, det var en ‘det er præcis det jeg er’”, slår han fast, inden han fortsætter:

“Ideologien og tankesættet bag det matcher mig. Det er også derfor jeg med sindsro kan sige, at jeg er socialdemokrat. Jeg ikke bare stemmer det, jeg er socialdemokrat. Jeg bliver tit spurgt til forskellige ting partiet gør, og der er forskel på at være noget og gennemført politik. For politik handler også om at samle folk om beslutninger. Derfor er jeg også glad for det vi har gjort de sidste seks år på rådhuset. Vi favner jo på den måde hele Fredericia”.

Første valg, hvordan var det?

“Jeg blev valgt første gang ved valget i 2005. Der var jeg lige blevet formand for fællesforeningen, en samling af alle de små foreninger. Den gruppe der havde lavet sammenlægningen ville gerne have en udefra, og det blev mig, nok mest fordi ingen forventede jeg blev valgt. Det var lidt hårde år. Nyvalgt formand for partiforeningen og nyvalgt byrådsmedlem – oveni at jeg var fællestillidsmand på Post Danmark. Det havde jeg ikke sagt ja til i dag”, griner Bro.

“At jeg var fællestillidsmand var det der egentlig fik mig til at melde mig ind. Jeg boede ti år i Rødovre, og det var derovre jeg meldte mig ind i partiet, samtidig med at jeg var tillidsmand for posten – og tillidsmandsunderviser hos posten. Når man har oplevelsen af at man er noget, så det giver det mening at melde sig ind, og der passede tidspunktet”, fortæller han, inden vi drejer samtalen over på hvordan det var at blive valgt.

“Det var mega spændende. Jeg blev valgt samtidig med Lars Ejby og Turan Savas, så vi kom tre hanekyllinger ind samtidig i gruppen der. Men byrådet dengang arbejdede helt anderledes. Møderne tog ikke under to timer, og der var store diskussioner i byrådssalen om alt mellem himmel og jord, ofte noget der ikke havde med byrådet at gøre. Men der skete også meget i de år. Den periode var langt hen ad vejen grundstenene til der vi er i dag”, forklarer Bro og fortsætter:

“Jeg startede med at være næstformand i Børne- og Ungeudvalget. Derfra blev jeg formand for Arbejdsmarked- og Integrationsudvalget. Så indenfor kort tid blev jeg udvalgsformand, for et spændende udvalg. Samtidig sad jeg i teknisk udvalg. Lars og jeg var udpeget som ekspropriationsudvalget, så det er os der har lavet arbejdet for Ydre Ringvej – og jeg var selv ude med cykelstien til Herslev. Det er sjovt at se sine aftryk på de ting der sker”.

Hvordan var det så ikke at blive genvalgt i 2009?

“Det var som om at der blev slukket for en kontakt. Den ene dag er man involveret i alt, og med ét dør alt. Man får ligepludselig meget god tid. Som tingene spillede sig ud er det svært at se hvad vi kunne gøre anderledes. Der skulle træffes beslutninger, og man må sige at Socialdemokratiet ikke stod så stærkt i byen på det tidspunkt. Jeg blev kun valgt første gang på grund af et valgforbund”, svarer Bro og fortsætter:

“Men Fredericia var igennem en identitetskrise, mange virksomheder lukkede. Det blev forstærket årene efter. Det var hårde år for Fredericia at komme igennem. Det var jo nogle af de toneangivende arbejdspladser og tillidsmænd der forsvandt. Det kunne vi tydeligt se i posten, i 2005 var vi knap 1000 ansatte, nu er vi knap 200. Det er rigtig mange ufaglærte arbejdspladser man har sagt farvel til”.

Hvordan rejser man sig fra det nederlag?

“Jeg var ikke blevet anderledes. Så det varede ikke længe, så var jeg engageret i partiforeningen igen. Jeg blev hurtigt valgt ind i bestyrelsen igen, og så tog jeg en bestyrelsespost i 3F børnehaven, fordi jeg havde lidt tid i overskud. Jeg fyldte mit liv med andre områder, der matchede det jeg tidligere havde lavet”, forklarer han.

Var det samme følelse anden gang du blev valgt også?

“Ja, det var meget samme følelse – måske næsten større. Jeg vidste hvad jeg gik ind til, og jeg ved hvad jeg havde mistet. Et meget glædeligt gensyn. Man skal ikke undervurdere rådhusets ansatte. Det er fantastiske mennesker. Vi politikere får kredit for meget, men vi høster æren af deres arbejde. Det var næsten det sværeste, at jeg mistede kontakten med nogen jeg satte pris på”, fortæller Bro.

“Så var det godt set af Jacob at sætte mig på miljøudvalget. Først troede jeg, at han havde tabt sutten. Men det tager jeg hatten af for, det var godt set”, siger Christian, da vi kommer ind på hans nuværende formandspost for Teknik- og Miljøudvalget.

“Den interesse havde jeg som barn, en stor interesse for naturen. Den var blevet lagt på en hylde. Der havde jeg også en erkendelse, da jeg mødte nogle af de mennesker der har med det at gøre. Det var lidt som at finde sig selv igen. Den følelse har jeg hver gang jeg er derude, særligt hvis jeg har de ansatte med, de ved hvad de snakker om”, fortsætter han.

“På den tekniske side er det meget drift. Et eller andet sted er det et område alle har berøring med. Alle går på fortovene, alle skal have tømt skrald. Det er enormt borgernært. Det har jeg det rigtig godt med. Når jeg også får lov at plante skov og slippe frøer fri, det er fantastisk”, forklarer Christian.

Hvis ikke du skulle have de udvalg du har nu, hvad ville du så gerne have?

“Hvis ikke de udvalg jeg har nu, så skal det være noget med børn. Jeg er suppleant for Bente Ankersen i tvangsfjernelsesudvalget, ikke at det kun er gode oplevelser. Men det ville være i den retning”, svar Bro og fortsætter:

“Men der er ingen af de områder vi beskæftiger os med kommunalpolitisk der er uvæsentlige. Idag har jeg Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget. Det gør, at jeg kan følge mine sager til dørs. Noget af det jeg har lært i mine yngre år er, at jeg skal passe på mig selv og holde fokus. Man skal ikke sprede sig for meget”.

“Vi taler om alle sagerne i partiet også, så det er ikke fordi man er uden berøring på området. Så er det også noget af alt det oppe i det grønne rum, der er meget børnerelateret. Det er meget bevidst. For det er mere effektivt at påvirke børnene til at tænke mere bæredygtigt, for så følger forældrene med”, supplerer Christian.

Fremtiden for Fredericia, hvordan ser den ud?

“Under forudsætning af, som det altid er, at de ting vi har sat i søen bliver gennemført, så tror jeg, at vi vil være en af de mest interessante byer i Danmark at leve og bo i. Byen er ikke så stor. Det er godt, for vi kan have alt meget tæt på. Det er virkelig en gave til os”, svarer Bro og fortsætter:

“Det er allerede en spændende by, og holder vi momentum så har vi en bykerne der vil være meget kosmopolitisk. Storbyagtigt i miniformat – samtidig med et opland med unikke naturoplevelser. Vi har skov, strand, ja det hele lige udenfor døren”

“Det skov vi plantede for fire år siden, om 50 år siden vil det fremstå som en naturligt skov, og forhåbentlig kommer der mere. Fredericia skal opleves som en mere naturrig kommune, også selvom der kommer flere og flere virksomheder hertil”, forklarer Bro.

I har alle indtil nu talt om mere erhverv, er der plads til det?

“DanmarkC-området er udlagt til erhverv, men på et tidspunkt skal vi tale om hvor meget der skal være. Tingene skal passe sammen. Det er noget af det vi har taget første spadestik med det nylige budgetforlig. Jeg kan igen bare pege på, jeg er postnord-ansat, alle andre logistikvirksomheder af betydning hat slået sig ned i taulov. Fredericia er bare et knudepunkt. Det var svært at se, at det så hurtigt og omfatende ville udvikle sig til det det er blevet. Det er rigtig mange arbejdspladser der er kommet hertil – og det understøtter midtbyen og de omkringliggende forstæder”, forklarer Bro.

“De afsmittende effekter er også et stærkt kulturliv. Teateret er en stor driver, men også Tøjhuset trækker mange til. Man skal heller ikke undervurdere Teater Malstrøm. Der er så meget der gør det spændende at være i. I min første periode havde en kaffebar som den her været umulig, så der er noget udvikling der er lykkedes”, siger Christian.

Nu har vi set frem, hvordan er det at se tilbage på nogle af de beslutninger du har været med til at træffe?

“Det er mega fedt at se tilbage. Det er en rigtig god fornemmelse. Det viser også, at når man træffer langsigtede beslutninger man arbejder fælles og målrettet imod. Det er vigtigt at træffe store beslutninger, med en række små beslutninger undervejs. Dertil kommer borgere og virksomheder der skal være med på udviklingen. Lige nu går tingene op i en højere enhed. Så længde vi kan holde det, så er der ingen grænser for hvor vi kan nå hen”, fortæller Christian Bro og fortsætter:

“Jeg tror ikke vi er sprunget fuldt ud endnu, der er mere at komme efter for Fredericia”.

http://fredericiateater.poweredbyintegra.dk/oversigt.aspx?filmid=155&forestillingid=&internetserial=&webkode=&err=&
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Hans Thomassen
Hans Thomassen
1 år siden

Hvad med cirkelbroen.
udtalelse:Vi har købt en bro der skal holde i 50 år.
Den er købt og betalt der kommer ikke flere udgifter???
Det sagde Bro og embedsmænd.