I en serie på 21 artikler kan du som læser af Fredericia AVISEN få et større indblik i hvem dine folkevalgte politikere er. Vi vil tage jer med på en tur bagom politikerne: Hvorfor er de egentlig i politik? I denne uge er det Socialdemokratiets Anette Hyre-Jensen der fortæller om sin indgang i politik.

Der er koldt udenfor, men heldigvis får vi sat os ind i varmen med en kop kaffe. Anette smiler stort, hendes liv er blevet forandret som følge af hendes engagement i politik. Men alt det kommer vi til. Først tager vi tilbage til starten, for hvorfor gik Anette Hyre-Jensen ind i politik?

“Det gjorde jeg, fordi jeg var sur på Fredericia Jobcenter. Jeg var frustreret. Jeg synes, at jeg havde henvendt mig til politikerne. Man kan ikke sige, at jeg ikke blev hørt, men det virkede til, at der ikke kunne gøres noget ved udfordringerne”, forklarer Anette og fortsætter:

“Derfor ville jeg stille op. Jeg har en god veninde og en god ven, der opfordrede mig til at stille op, fordi jeg har så meget på hjertet”.

Hvorfor har du valgt Socialdemokratiet?

“Jeg var medlem af Socialdemokratiet. I mine unge dage var jeg også medlem af Socialdemokratiet. Som jeg husker det, så meldte jeg mig ud efter opgøret mellem Uffe og Henning Due. Jeg ved ikke hvorfor vi meldte os ud, for vi var jo stadig socialdemokrater, men jeg tror det var fordi der ikke var tid til politik”, siger hun.

“Steen gik dengang i front for det med jobcentret, og der opfordrede han os til at melde os ind – og det gjorde vi”, lød det videre.

Hvordan forløber en opstilling for en ny kandidat?

“Den dag med opstillingsmødet havde jeg egentlig planlagt, at jeg skulle have Dorthe med ned til opstillingsmødet for at anbefale mig, men hun blev syg. Så jeg måtte i en lettere komisk situation opstille mig selv – og der blev jeg nummer 21 på listen”, forklarer Hyre-Jensen.

“Jeg håbede på at blive valgt ind, men jeg troede ikke det var muligt. Jeg var heldig, at jeg kom ind”, siger Anette med et smil, men hendes ydmyghed kan man ikke tage fejl af.

“Men jeg kan huske på selve dagen, da Jacob læser mit navn op når jeg at sige ‘yes’ – og så trækker jeg det i mig. For der ved jeg, at nogle af de andre der gerne ville ind, det ikke kom det. Så selvom jeg var glad på egne vegne, så var jeg også ked af det på de andres vegne. Der var ikke rigtig nogen der jublede den dag”, fortæller Anette.

“Da vi havde fået 13, så er man nødt til at være ydmyg. Der var mange af de andre, der selvom de var vores modstandere, der var meget kede af det. Så selvom man er modstander, så kan man godt få ondt af dem – for de havde også knoklet hårdt for det. Ved os selv var der også nogle der blev skuffede. Vi fik jo ikke ret mange stemmer hver især, fordi Jacob fik så mange. Så det er jo i virkeligheden marginalt”, fortsætter hun.

“Det viser også hvor vigtige de personlige stemmer de er. Mange ved ikke hvor meget det betyder – og der vil jeg gøre mere for at fortælle folk vigtigheden af det, for jeg vil gerne vælges ind igen om to år”, slår Anette fast.

Hvordan var det at starte arbejdet?

“Jeg synes det var hårdt. Sindssygt hårdt. Jeg startede med fire udvalg, og der var virkelig mange informationer i starten. Bare det at finde ud af hvilke områder udvalget omhandler er svært, og så var vi i gang. Vi skulle jo tage beslutninger fra dag ét”, svarer hun og fortsætter:

“Det er lange dagsordener der skal læses, og møderne er typisk i samme uge. Der er virkelig meget materiale, og jeg tror ikke, at jeg i starten lavede andet end politik. Der var ikke tid til privatliv eller noget”.

“I forhold til nogle af mine kollegaer havde jeg den fordel, at jeg ikke havde et arbejde – og at det her er blevet mit arbejde. Jeg har lagt meget tid i mit politiske arbejde, for det var det jeg skulle beskæftige mig med”, forklarer Anette.

“Det fik mig også ud af kontanthjælpssystemet, det var virkelig godt for mig. Samtidig skulle jeg stadig være i systemet for at blive tilkendt et fleksjob – så jeg har stadig været i praktik. Det var ret voldsomt. For få måneder siden fik jeg heldigvis mit fleksjob”, forklarer Anette – og smilet blev, om muligt, større end tidligere.

“Jeg har kæmpet 9,5 år for et fleksjob, og det er ikke fordi jeg blev valgt jeg fik det. Det har været en lang kamp med lovgivningen. Ingen skal tro, at det var en guldgrube for mig at komme i byrådet, bestemt ikke”, siger Hyre-Jensen.

Der er nok ikke nogen der er i tvivl om, hvilket udvalg du helst ville sidde i?

“Mit drømmeønske var beskæftigelsesudvalget, men det var ikke muligt fordi jeg havde en sag. Men jeg har kunnet sparre med vores medlemmer i udvalget, og givet mit besyv med på i forhold til hvordan nogle af udfordringerne i jobcentret kan løses. De har i den grad lyttet. Nogle gange kommer de også til mig, og spørger mig om, hvordan jeg ser det”, siger Anette og fortsætter:

“Når vi sidder på gruppemøderne og taler beskæftigelse, så kommer jeg også med mit syn på det. Det er meget vigtigt for mig, at både jeg og alle de andre kan komme med deres inputs på området”.

Nu stillede du jo op på grund af frustration over jobcentret. Hvordan synes du det går nu?

“Der skal være stor ros til Peder og Søren, faktisk til alle fem. De gør det rigtig godt. Det møder jeg også folk der siger til mig, at der sker forandringer”, svarer Anette og fortsætter:

“Der vil stadig altid være nogen, hvor det ikke går så let som de havde håbet. I dag kan jeg godt se, at meget handler om lovgivningen – og det handler også om hvor hurtigt arbejdspladsen tager kontakten til jobcentret når en medarbejder bliver syg. At de også kæmper for at få borgeren tilbage på arbejde. Det var i virkeligheden nok der, at jeg selv følte et svigt”.

Man kan læse i kommentarspalterne, at flere mener, at du er blevet mindre kritisk nu. Hvad tænker du om alle de kommentarer?

“Min kritik er ikke blevet mindre. I stedet for at gå til medierne går jeg i stedet til mine kollegaer, der sidder i udvalget. Mange kom til mig lige da jeg blev valgt ind, men jeg måtte sende dem til udvalget. For jeg kan ikke gøre andet end det jeg allerede gør. Ofte er det også lovgivningen de er efter, det er jo på Christiansborg”, forklarer Anette.

Fremtiden, hvordan ser den ud?

“I går havde vi inviteret nye medlemmer af partiet indenfor til kaffe og kage – og der talte vi om byrådet var magt eller indflydelse? Jeg ser det klart som indflydelse. Jeg får medbestemmelse, en stor indflydelse, i de ting vi arbejder med i mine udvalg. Jeg er stolt at de ting vi sidder og får lov til at tage stilling til”, siger hun og fortsætter:

“En femtedel af de ting der bliver sendt videre til vedtagelse har jeg jo del i fra udvalgene. Det synes jeg er stort. Der er også plads til selv at komme med idéer og se dem blive til noget”.

“Jeg tænker, at vi i Fredericia er privilegerede, for borgerne er tætte på politikerne. Blandt andet på grund af Borger- og Demokratiudvalg, hvor man inviterer borgerne indenfor. Vi forsøger at lave meget borgerinddragelse i alle udvalgene”, lyder det fra Hyre-Jensen.

Hvordan skal Fredericia udvikle sig?

“Vi ønsker, at alle de virksomheder der kommer til Fredericia, også giver mere bosætning i Fredericia. Jeg tænker mig, at flere skal bosætte sig i Fredericia. En anden ting jeg gerne vil rose er, at erhvervslivet nu tager et kæmpe ansvar overfor de ledige. Det er jo dem der skaffer arbejdspladserne til de ledige, så vi får et rummeligt arbejdsmarked”, siger Anette.

“Jeg drømmer om et nyt teater. Jeg ville lyve hvis jeg sagde andet. Grunden til at jeg gør det er, at jeg kan godt se, at det eksisterende teater er for lille i forhold til den store succes. Det er vigtigt med et nyt teater til alle de ansatte, så de kan blive ved med at udvikle sig. Jeg tror ikke, at vi kan sælge nok billetter i det her lille teater til at lave overskud, der skal noget større til”, lyder det videre.

“Jeg tænker også, at et større teater vil føre mange andre gode ting med sig også. Vi kan være så pave stolte. Forleden var jeg nede og se Den Kreative Skole, den skal vi også være stolte af. Der var ufatteligt mange stolte forældre, der så deres børn optræde. Det har vi også!”, fortsætter hun.

https://www.fredericiafriskole.dk/?fbclid=IwAR08BWx9eayaqSqRWVwU5aqE6QkJqdkSf7NjaMGqbYL8xB4oD9mvpH72F60
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer