Normalt når vi her på Fredericia AVISEN har lavet serien om vores 21 folkevalgte har der kun været en hovedperson om ugen. Denne gang gør vi en undtagelse, for to af byrådets medlemmer har netop skiftet ansvarsområder, så det var oplagt at tale med de to sammen – for de ved jo en her del om hinandens nye områder. I denne uge er det altså Susanne Bjerregaard Mørck og Lars Ejby Pedersen der er en del af ‘De 21 folkevalgte’.

Hvordan griber man lige det her an? Tænkte jeg på vejen ned mod Kurts Kaffebar, der denne solrige dag skulle danne rammerne om mit dobbeltinterview med to fremtrædende politikere. Jeg besluttede mig for at se hvor det førte hen, det er altid spændende med politikere. Men starten kommer vi ikke udenom i denne serie, for hvorfor valgte vores hovedpersoner i denne uge egentlig at gå ind i politik?

“Jeg tror bare at jeg er vokset op med at vi har talt politik derhjemme. Det har faldet mig meget naturligt med elevrådet og siden ungdomspolitik, hvor jeg var aktiv i mine yngre dage. Så kom der en periode hvor jeg stiftede familie. Der gik nogle år hvor det fyldt meget, men politikken var ikke glemt. Jeg læste også samfundsfag på lærerseminariet, fordi min interesse i politik og samfundsforhold stadig var stor”, forklarer Susanne og fortsætter:

“Da børnene blev lidt ældre synes jeg det var tiden til at stille op – og så var jeg så heldig at komme ind. Jeg synes det er det med at man kan være med til at gøre en forskel. Jeg synes at politik, især lokalpolitik er her hvor man virkelig kan få nogle ting til at ske. Jeg synes hele den nære kontakt med borgere er fantastisk”.

Lars skulle nå en cigaret inden vi kunne starte, og det var da også lidt unfair, at Susanne og jeg startede for tidligt. Han kom ind med det store smil og sagde kækt “jeg gik jo kun ind i politik for pengene”, inden han brød ud i grin. “Nej, det passer jo selvfølgelig ikke. Jeg har altid haft en interesse for politik, også i min opvækst som ganske ung”, fortalte Lars.

“Jeg kan huske også som barn, at vi diskuterede politik derhjemme. Vi sad hjemme sammen og så valgaftener. Jeg vidste også tidligt, at det var byrådet jeg ville. I forbindelse med mit arbejde mødte jeg Henning Due Lorentzen. Hen på de sene timer spurgte han, om ikke jeg skulle stille op. Da partiet passede fint til mit ståsted, så var det sparket der skulle til”, fortsætter den rutinerede politiker, der har været i Fredericia Byråd siden han første gang stillede op og blev valgt tilbage i 2005.

“Der har været op og nedture, men jeg synes det giver en stor tilfredshed at være med. Det største privilegium er, at man bliver klog på sin by”, slår han fast.

“Nu skal jeg ind på et nyt område. Typisk får man viden om området når man selv eller ens forældre skal ind – det får jeg viden om nu. Så har jeg haft et kæmpe privilegium at have med kultur og idræt at gøre. Der kender jeg byen rigtig godt – og jeg er stolt af det byen tilbyder vores borgere på det område. Det er næsten den største tilfredsstillelse også at præge en udvikling. Det har været et stort fokus gennem mange år”, forklarer Lars Ejby Pedersen.

“Det er også den kvitteringen man får, for når man er lokalpolitiker møder man vælgerne der har stemt, eller netop ikke stemmer, på en. Jeg oplever en enormt stor feedback fra borgerne, der er glade for det brede og stærke kulturliv. Det er drivkraften, at man kan se forandring”, fortsætter den rutinerede politiker.

Nu snakker I om, at det er fedt at kunne udvikle byen. Men går det ikke for langsomt? Der er vel politikere der først efter deres tid kan se resultaterne af deres arbejde?

“Det er klart, at nogle gange kan man godt ønske at tingene sker nu og her, men der lærer man, at man skal være lidt tålmodig. Men i lokalpolitik oplever man jævnligt at se tingenes udfoldelse. Det er vildt fedt at se resultater. På ældreområdet er det jo eksempelvis demensfællesskabet Lillebælt, og det har været et stort fokusområde for mig. Folk er ved at få øjnene op for det her område. Det er jo bare et af de områder, hvor vi allerede har set resultater”, fortæller Susanne Bjerregaard Mørck.

“Noget af det jeg har været mest overrasket over i min tid her i byrådet er, at møde de mange frivillige. Vi har så mange frivillige i denne by, og det betyder helt vildt meget. Jeg sidder i bestyrelsen i Frivilligcenteret, hvor jeg møder nogen af de mange frivillige. Det er også noget af det jeg fortsat kommer til at møde i mit nye udvalg. Det er et område der er bygget op omkring ildsjæle der brænder for deres sport eller kultur. De frivillige løfter en stor opgave”, fortsætter hun.

Lars, jeg har tidligere kaldt kultur- og idrætsudvalget for et gaveudvalg. Hvordan har det været, at være en del af det udvalg i så mange år?

“Gaveudvalget synes jeg er at simplificere det. Jeg kan kun tilslutte mig den enorme ressource i frivillighed og fællesskabet, men også den enorme vidensbank der er i forvaltningen. Vi har helt enestående kompetencer. Der er så mange gode tankesæt der ligger bag beslutningerne, og det er processer vi taler om. Jeg tror også det er vigtigt at kunne lide processen og se noget ske. Dengang vi skulle flytte fra Pakhuset til Tøjhuset, havde vi sidst bag dørene og besluttet det, så havde der været ballade. Men vi satte gang i en proces, så virkede det. Kan man lide at se tingene virke, så er man det rigtige sted. Så der er meget mere i det, så at kalde det gaveudvalget synes jeg er at simplificere det for meget”, svarer Lars.

“Når Susanne og jeg nu bytte område, så er udviklingen konstant på begge områder. Jeg forlader et område hvor der er søsat så mange ideer, som jeg gerne ville have været med til at præge og afvikle, men skulle jeg det så havde jeg startet en række nye ting. Så man skal lave det hårde snit”, siger Lars og fortsætter:

“Det er ikke uden vemod – og netop da jeg sad og lavede et overdragelsespapir til Susanne, så kan jeg godt tænke ‘satans også’, at jeg ikke lige får det næste med. Jeg tror det er sundt, at man ikke vokser sammen med området, men at man kommer ud i nye områder. Så har jeg det rigtig godt med beslutningen”.

“Det er et udvalg der får tingene til at ske. Det er også derfor Lars og jeg efter længere tids snak, at jeg vinker også farvel til et område jeg har været enormt galt for. Jeg har mødt utroligt mange skønne mennesker, som jeg forhåbentlig ser fortsat. Der bliver taget godt imod Lars, det er jeg ikke i tvivl om. Vi har vi også en helt vildt godt byrådsgruppe, hvor vi taler om tingene – så Lars og jeg skal fortsat tale meget sammen. Nu kender vi jo meget til hinandens nye områder, og der har vi planer om, at vi skal arbejde sammen på nogle områder”, siger Susanne, der hurtigt bliver fulgt op af Lars: “Vi hader ensomhed. Det er en fælles front”.

Jeg tror, at mange af vores læsere ikke ved hvordan processen omkring sådan et skift. Kan I give et indblik?

“Vi skal have tillid til hinanden. Derfor skal man også turde blotte sig, og fortælle at man er nysgerrig på et nyt område. Jeg synes vi har en god fortrolighed i vores byrådsgruppe. Vi kan godt spørge, om ikke man skal prøve noget nyt. Men jeg er ikke i tvivl om, at Susanne kan overtage. Så er vi tilbage til processen, for det har været talt om i et stykke tid – og så var det nu, midtvejs det ville være naturligt”, forklarer Lars.

“Jeg tror at man i princippet gerne vil lidt ind over alle områder, hvis timerne var til det. For alle områder er spændende – og alle områder kan man se noget i. Så er det heldigt, at Lars og jeg begge sad på områder hvor vi genre ville prøve hinandens områder. Som Lars har sagt, så har han været der i så mange år og så stor viden, og det er kun positivt. Jeg tænker, at Lars’ arbejde har været fantastisk. Det skal jeg prøve at udforske. Senior- og Handicap er også et vigtigt område, hvor jeg tror Lars kan bidrage”, siger Susanne.

“Det er et tungt område at komme ind i, især som nyvalgt. Det synes jeg hun har løst rigtig fornemt. Det er et spændende område, båret af velfærd, det er jo derfor vi er Socialdemokrater. Vi har lige lavet overdragelse i forvaltningen, og jeg kan mærke, at Susanne er meget vellidt, fordi hun er gået ind til det med krum hals. Så jeg overtager et område der fungerer rigtig fint – og det vil være et område der altid vil blive tilført nye udfordringer. Man kan ikke undgå en dårlig sag i ny og næ, men det handler om at lytte til borgerne”, lyder det fra Ejby.

Nu siger Lars, at det er et tungt område. Hvordan har det været at blive sendt ud i som nyvalgt?

“Jeg kan godt lide en udfordring – og jeg er blevet udfordret. Jeg ville gerne ønske at der var flere timer i døgnet. Med arbejde ved siden af kan det være hårdt, men det har også været så spændende, at jeg meget gerne ville bruge min tid på det. Når man så møder mennesker og forvaltningen, så synes jeg at det er det hele værd. Så kan man omvendt sige, at man kommer ind lige på og hårdt. Man er nødt til at levere fra dag 1”, forklarer Susanne og fortsætter:

“Jeg tænker, at der er kommet mange spørgsmål. Men så kommer man stille og roligt ind i det, og som sagt synes jeg, at med gode folk og et godt udvalg bag sig, så går det super fint. At gå til den og ikke være bange for ren udfordring, så får man så meget godt igen. Det er jeg meget taknemmelig for, for det første at så mange har valgt at stemme på mig. For det er jo helt fantastisk”.

“Som nyvalgt dengang, der var det dejligt at være en del af en stor gruppe. Det er klart at jeg ikke ved alt om jobcenteret, for vi har nok folk til at vi kan tillade os at have vores specialer. Jeg ved klart mere om kultur og idræt end i beskæftigelse. Vi har tid til at fordybe os – og at det er en god fordeling”, supplerer Lars, inden Susanne følger op:

“Det er klart, at jeg har lagt alt fokus på senior og handicap. Jeg sidder også i børn og skole, hvilket er lidt mere i min hverdag, men det er klart, at når man er formand og der er en række folk man er trygge ved i de andre udvalg, så kan man godt bruge ekstra tid på det her. Vi har en gruppe hvor jeg også tænker, at man kan spare rigtig meget. Jeg har blandt andet brugt Lars, men også Søren og Steen. Generelt når vi sidder på gruppemøder, så får vi vendt rigtig meget”.

Nu er I jo lige blevet formænd for nye udvalg. Så jeg tænker, at I kan give et bud på fremtiden for det udvalg I kommer fra – og så må vi se om I tænker det samme som jeres efterfølger.

“Det er klart, at hele udfordringen på landsplan er demografien. Vi får behov for et øget antal medarbejdere, som allerede nu kan være udfordrende at få fat i, det kommer til at blive mere. Vi kan mok ikke komme udenom, at vi også kommer til at se på boliger. Der tænker jeg både seniorbofællesskaber, og et nyt plejehjem. Så er det hele demensområdet. Det fylder nu – og det skal det fortsat. Ensomhed, det skal vi gøre noget ved. Ingen skal være ufrivilligt ensomme. Pårørende er også noget man har fået øjnene op for – og det tænker jeg kommer til at fylde meget mere”, indleder Susanne snakken om fremtiden.

“Det er de store overskrifter. Det er også en udfordring for kommunens økonomi, at vi har flere ældre. Det koster på velfærdskontoen. Man kan tale om længst muligt i eget hjem 2.0, version 1 blev vi jo landskendt på. Jeg vil faktisk sige, at det er meget i tråd med det Susanne har sagt. Kan vi fastholde det serviceniveau vi har også om 10 og 20 år, så jeg næsten selv har glæde af det, så vil jeg være rigtig tilfreds”, siger Lars og fortsætter:

“Jeg tænker også en endnu større inddragelse af civilsamfundet – og ensomheden. Det er svære opgaver vi får ombord i. Derfor vil jeg ikke love at vi kan udrydde ensomhed, men vi vil gøre alt vi kan. Det er egentligt at fortsætte det gode omsorgsområde. Det kræver mange ting at få det udviklet for at fastholde. Jeg kunne godt tænke mig ventetiden på hjælpemidler blev nedsat, der er lidt konkrete ting, som jeg også ved at Susanne har arbejdet med. Jeg mener faktisk, at kan vi fastholde der hvor vi er, så tror jeg vi skal være glade”.

Hvad med dit nu tidligere udvalg, Lars? Nu har vi jo sportshold og teater med blandt toppen i Danmark?

“Ja, det har vi. Men det vil jeg egentlig ikke fortælle om. Jeg vil gerne fortælle om, at vi har fantastisk spændende udviklingsområder, blandt andet børne- og kulturstrategien. Vi ønsker at sende alle, med tyk streg under alle, på en kulturel dannelsesrejse. Alle skal have muligheden for at glæde sig over at gå i teateret, høre en klassisk koncert eller andet. Hvor skulle glæden være, hvis ikke man får det tilbudt? Vi har så bredt et udvalg, at alle kan sniffe til det”, svarer Lars.

“Bülows kaserne og Eksercerhuset der skal være stærkt forankret i Tøjhuset, det kan være med til at løfte den i forvejen høje tilfredshed med musiklivet. Så har vi noget som FIC (Fredericia Idrætscenter, red.), det er en spændende opgave at få udviklet det. Vi har Ungdommens Hus, hele ungeindsatsen på tværs af udvalgene. Det er nogle virkelig fede områder. Der er vi tilbage ved processen, det kan godt være det tager tid”, fortsætter han.

“Jeg tænker jeg skal mere ind i det før jeg lover noget. Det jeg synes er meget vigtigt er børn og kultur, for det er i tråd med den socialdemokratiske tankegang om, at alle skal have lige muligheder. En af mine grunde til at gå ind i politik er for at alle får lige muligheder. Os der lander i idræt eller kultur er fordi vi er flasket op med det, men det er ikke alle der har nogen der taget en med. Det synes jeg er meget vigtigt. Det bliver en meget vigtig opgave, og noget jeg virkelig glæder mig til at arbejde med. Det tænker jeg virkelig kan blive godt”, siger Susanne.

“Noget af det jeg glæder mig til er at se de mange idrætsgrene og kulturtilbud. Også talentmiljøet, for det er rigtig fedt og noget vi fortsat skal have meget fokus på. Breddeidræt er også vigtigt – det er vigtigt at vi helt fra barnsben får dem engageret. Der skal være plads til både at dyrke det på hobbybasis, men selvfølgelig også på talenterne”, fortsætter hun.

“Nu skal vi lige have det ind under huden. Jeg synes Susanne har gjort det godt, så det er jo ikke revolution, hvorfor skulle man det?”, spørger Lars afslutningsvist, inden Susanne følger op:

“Byen er inde i en rigtig god udvikling, det må man sige. Hvis vi både ser kultur og idræt samt senior og handicap, så er det områder der gør det rigtig godt. Det skal ikke revolutioneres, men vi skal hele tiden tænke videre. Og så holde fast i mange af de gode ting”.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer