Forside Danmark Danskerne vil gerne give sæd – men ikke tale om det

Danskerne vil gerne give sæd – men ikke tale om det

DEL
Foto: Morten Thun

Danskerne vil gerne give sæd – men vi tør ikke tale om det. Det viser en undersøgelse fra YouGov foretaget på vegne af den danskejede sædbank, European Sperm Bank. Det skyldes først og fremmest, at danskerne forbinder det at donere sæd med noget seksuelt.

Selvom der er ca. 20.000 donorbørn i Danmark og mange flere på vej, så er sæddonation et tabu blandt danskerne. En omfattende undersøgelse fra YouGov viser, at 85% af danske mænd overvejer at blive sæddonor. Men vi taler ikke om det. Hele 60% af både mænd og kvinder mener, at det er tabubelagt at være sæddonor, og faktisk har 86% aldrig talt om sæddonation med andre mennesker.

Sæddonorer holder lav profil

Blot 6% af undersøgelsens adspurgte kender en sæddonor. Og det undrer Annemette Arndal-Lauritzen, direktør i European Sperm Bank, for 78% af både mænd og kvinder svarer, at det er “godt” eller “rigtig godt”, at barnløse par kan få hjælp til at få børn.

“Sæddonorer kan selv vælge, om de vil være anonyme eller åbne. Faktisk er størstedelen af European Sperm Banks donorer åbne. Men selvom de vælger at være åbne, taler de åbenbart ikke med venner og familie om det,” fortæller hun.

At sæddonation er et tabubelagt emne skyldes, at sæd forbindes med noget seksuelt. Det er den forklaring, som størstedelen af de adspurgte (40%) angiver som grunden til, at de ikke taler om emnet.

“Hver eneste sæddonor er med til at skabe liv og hjælpe barnløse, derfor er åbenhed vigtig. Der er status forbundet med blod- og organdonation, men når det kommer til at hjælpe barnløse med at få ønskebarnet, er det pludselig et ømtåleligt emne. Det er mærkeligt, især når vi ved, at barnløshed er et problem, som berører mange mennesker,” siger Annemette Arndal-Lauritzen.

Ca. 15% af danske familier vil opleve nedsat fertilitet på et tidspunkt, og i ca. 50% af alle tilfælde skyldes det nedsat sædkvalitet. I Danmark og mange andre lande har mænds sædkvalitet været faldende de sidste mange år. I 2012 havde tre ud af fire danske mænd nedsat sædkvalitet.

Efterspørgslen efter sæd har været støt stigende, og der er en grundlæggende vilje i befolkningen til at hjælpe barnløse. Netop derfor er det ifølge Annemette Arndal-Lauritzen rigtig ærgerligt, at vi ikke taler åbent om sæddonation. “Det bør aldrig være et tabu at gøre noget godt for andre mennesker”, slutter hun.