Fra delfinshows til elefantridning og underholdning med spækhuggere og aber – danskerne afholder sig i stigende grad fra at se og deltage i underholdning med vilde dyr på ferierejsen. Det viser en YouGov-undersøgelse om danskernes ferievaner. Men det er stadig ikke godt nok, mener dyrevelfærdsorganisation, der vil have alle danskere med.

Danskerne er blevet mere kritiske over for shows med vilde dyr på ferierejsen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for World Animal Protection, der over en periode fra 2014 til 2018 har spurgt danske ferierejsende om deres holdning til shows med vilde dyr. Andelen af danskere, der tager afstand fra shows med vilde dyr er steget i perioden 2014-2018. I samme periode er også andelen af danskere, der aldrig har oplevet et show med vilde dyr steget.

Det glæder dyrevelfærdsorganisationen World Anmal Protection, der gennem en lang årrække har haft fokus på netop underholdning med vilde dyr. Oplysning er nøglen til forandring, mener Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark

–  Vi har i årevis informeret om problemet i TV-reklamer og på sociale medier. Vi har krævet af rejsebureauerne, at de tager stilling til de udflugter, de udbyder. Og vi har påvirket Instagram til at skride ind over for selfies med vilde dyr. Så for mig at se er der en klar overensstemmelse mellem vores kampagner og holdningsændringen blandt danskerne, siger Gitte Buchhave.

Stadig ikke godt nok
I dag finder to ud af tre danskere det uacceptabelt at se fx et show med aber på ferierejsen. For fire år siden gjaldt det for 4 ud af 10 danskere. Også en af danskernes tidligere yndlingsbeskæftigelser på ferierejsen til Thailand er blevet mindre acceptabel. Fire ud af ti danskere fandt elefantridning acceptabelt i 2014. Fire år senere er det hver femte dansker, som ville acceptere en tur på elefantryg på rejsen. Det er positivt, men ikke tilfredsstillende, mener World Animal Protection.

– Vi kan selvfølgelig glæde os over, at vores dedikerede oplysningsindsats virker. Men det er stadig hver femte dansker, som ikke har indset, at hele industrien omkring elefantridning er baseret på mishandling og disciplinering af dyrene. Det er ikke tilfreddstillende, og derfor skal vi også have overbevist den sidste femtedel, fortæller direktør Gitte Buchhave.

Turismens grimme bagside
Derfor vil World Animal Protection med en fotoudstilling de kommende uger indtage nogle af Københavns mest centrale pladser for at udbrede kendskabet til “turismens grimme bagside”. Her viser meterhøje fotostater de absurde situationer, hvor vilde dyr optræder som underholdningsrekvisitter i turistindustrien. Samtidig bærer billederne en tekst om de vilde dyrs liv uden for rampelyset, der skal få endnu flere danskere til at vælge shows med vilde dyr fra på ferierejsen.

– Mange turister er dyreelskere og alligevel uvidende om, hvilke pinsler, vilde dyr gennemgår for at kunne optræde i turistindustrien. En elefant nedbrydes jo ikke foran publikum, men i de første år som unge. Derfor rykker vi ud i det offentlige sommerrum med oplysning til alle. Vilde dyr er ikke underholdning, fastslår udstillingen. Vi håber, at alle danskere inden længe vil være enige med os, udtaler Gitte Buchhave.

Undersøgelsen af danskernes rejsevaner er foretaget af YouGov for World Animal Protection, 2014 & 2018. Heraf fremgår det blandt andet også, at:
•    Halvdelen af voksne danskere, der har været på ferierejse i udlandet, har set shows med vilde dyr mindst én gang.
•    Flest danskere har set shows med henholdsvis delfiner, søløver og papegøjer på deres udenlandsrejser.
•    36 % af de voksne danskere vil gerne besøge et delfinshow på udenlandsrejsen.

Omkring en halv mio vilde dyr lider i turistindustrien, viser en undersøgelse fra 2015 fra Oxford Universitet

https://www.gfforsikring.dk/gftrekantomraadet