Det bliver dyrere at ryge. Fra den 1. april stiger prisen på cigaretter, snus og anden tobak. God idé, mener et stort flertal af danskerne. Opbakningen til prisstigninger på tobak vokser – også blandt dem, der selv ryger, viser en ny undersøgelse.

Nej, det er ikke en aprilsnar – fra 1. april stiger prisen på tobak. Fremover skal dem, der vil have en pakke cigaretter med hjem, have 55 kr. op af lommen. Og 1. januar 2022 ryger der endnu en femmer oveni prisen, så den lander på 60 kr.

Stort opbakning til dyrere tobak

Et stort flertal i befolkningen støtter de kommende prishop. Hele 67 pct. synes, det er en god idé med 60 kr. for en pakke cigaretter. I 2017 gjaldt det 64 pct. Og kun 12 pct. er imod, viser en rundspørge blandt godt 4000 danskere foretaget af Gallup for Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Lungeforeningen og TrygFonden i december 2019.

– Et produkt, der er så skadelig som tobak, skal være dyrere end en stor pose Matadormix. Derfor glæder det mig, at opbakningen stiger, siger Morten Ørsted-Rasmussen, Forebyggelseschef i Hjerteforeningen.

Også rulletobak, snus og andre produkter med tobak stiger i pris. De højere priser på tobak er besluttet som del af finansloven for 2020.

Selv rygerne vil gerne betale mere

Ikke overraskende er støtten til dyrere tobak højere blandt dem, der ikke ryger. Men 41 pct. af rygerne synes faktisk, det er en god idé at hæve prisen på en pakke smøger til 60 kr. I 2017 var andelen kun 30 pct.

– Mennesker, der ryger, kender om nogen konsekvenserne, og er opmærksomme på, at deres børn og børnebørn ikke begynder på det. Jeg er sikker på, at højere priser kan motivere til rygestop og en generel snak i familien, siger Lungeforeningens direktør, Anne Brandt.

En tredjedel af rygerne er imod højere priser på tobak. Det betyder, at der er flere rygere, der bakker op om de kommende prisstigninger, end der er imod.

Færre unge ryger, når prisen stiger

Dyrere tobak er en del af en politisk indsats mod rygning blandt børn og unge. Bortset fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige støtter alle partier prisstigningerne.

– Vi er glade for opbakningen til højere priser på tobak – både politisk og i befolkningen. For prisen har stor betydning for, hvor mange unge, der begynder at ryge. Derfor skal prisen på tobak ikke være børnevenlig, siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Udover højere priser på tobak har regeringen og dens støttepartier fremlagt en plan mod børn og unges rygning med forslag om bl.a. tobak under disken og røgfri skoletid.

Organisationer: Prisen skal højere op

De mange initiativer bliver hilst velkommen af organisationerne bag undersøgelsen. Men forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak, har et ønske:

– De mange gode tiltag vil uden tvivl betyde, at færre børn og unge begynder at ryge. Men vores ambition er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Hvis vi skal i mål, skal prisen endnu højere op. Gerne til omkring 90 kr. pakken, som i Norge, hvor kun ganske få unge ryger.

Danskernes holdning til tobak

– Resultater fra undersøgelsen og udvikling

  201720182019
ALLESynes godt/meget godt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr.pakke64 pct.67 pct.67 pct.
Synes meget dårligt/dårligt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr. pakke15 pct.15 pct.12 pct.
Synes godt/meget godt om at hæve prisen på cigaretter til 90 kr.pakke56 pct.60 pct.
Synes meget dårligt/dårligt om at hæve prisen på cigaretter til 90 kr. pakke24 pct.21 pct.
RYGERESynes godt/meget godt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr.pakke30 pct.36 pct.41 pct.
Synes meget dårligt/dårligt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr. pakke42 pct.39 pct.33 pct.
Synes godt/meget godt om at hæve prisen på cigaretter til 90 kr.pakke28 pct.30 pct.*
Synes meget dårligt/dårligt om at hæve prisen på cigaretter til 90 kr.pakke53 pct.50 pct.

* Ingen signifikant stigning

Om undersøgelsen

Danskernes holdning til tobak 2020, TNS Gallup for Røgfri Fremtid, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Undersøgelsen blev gennemført i perioden 10. til 31. december 2019. 4074 respondenter i alderen 15+ år deltog i undersøgelsen. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og region.

Planlagte prisstigninger på tobak

Den 1. april 2020 stiger prisen på tobak, så en pakke cigaretter i gennemsnit koster 55 kr. Nu er prisen i gennemsnit 40 kr. for en pakke.

Den 1. januar 2022 stiger prisen til 60 kr. i gennemsnit for en pakke cigaretter.

Prisen på cigarer, cerutter, cigarillos samt skrå, snus og anden røgfri tobak stiger tilsvarende.

Handleplan mod børn og unges rygning

Læs mere hos Regeringen.dk

Røgfri Fremtid

I 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Røgfri Fremtid, et partnerskab og en bevægelse, der arbejder for at ingen børn og unge ryger i 2030. Mere end 220 organisationer, kommuner og virksomheder er nu en del af partnerskabet, heriblandt Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Læs mere på www.røgfrifremtid.dk eller på Facebook, www.facebook.com/RoegfriFremtid

Følg
Notikation om
guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anonnym
Anonnym
6 måneder siden

f

Anonnym
Anonnym
6 måneder siden

det eneste det her gør er at folk bliver mere fattige rigtige folk stopper sku ikke bare fordi prisen bliver højere

Anonnym
Anonnym
6 måneder siden

Eller smulenig ind ind landet

Dennis førslev Pedersen
Dennis førslev Pedersen
6 måneder siden

Der er blevet spurt 4000 danskere hvor flertallet syns det en god ide jeg kan også godt finde 4000 danskere hvor flertallet er imod… Jeg har røget i 20 år det var smart at ryge i den tid man gjorde det i film og tv serierne det sker sjællent nu men hvorfor skal det gå udover dem som er afhængige af smøgerne hvis det skal stoppe at unge ryger skal der være kontrol med steder som sælger dem til mindre årige og det skal ikk være en bøde på sølle 5000 kr det skal være en % del af deres indtjening på et år så de risikerer at måtte lukke så skal det nok stoppe..

Ellers må der komme et tilskud til dem som har røget i mange år ligesom der er tilskud på medisin til dem som er afhening af det.

Jeg lavede en undersøgelse tilbage da politikerne bestemte at en ejer af et større sted ikk selv bestemte om der måtte ryges eller ej og der fandt jeg frem til at det kostede under 4 kr af fremstille en pakke smøger resten er skatter.

Man har sagt at Danmark er et frit land men det er tydeligt at det er Danmark ikke. I det vi har en regering som skal blande sig i alt kan foreslå flere eksempler men det har ikk nogle betydning i denne sammenhæng.

Jeg nægter at tro at der er rygere som siger bar fyr op under prisen på smøger lad dem koste den pris man har sat dem til nu hvilket er latterligt. Tror dig der er nogle som er ligeglade med det.

Det er trættene at de udsatte skal udsættes mere og mere, jeg personligt kan godt tage hensyn af ikke rygere, og er også med på at unge ikk skal begynde at ryge men at tage flere penge fra dem som hovedsageligt er i middelklassen og har røget i mange år hvorfor skal det går udover dem.

Who cares
Who cares
6 måneder siden

Hahahahahahaha. Jeg kalder Bullshit.

Jeg er helt sikker på at man nemt kan finde 4,000 mennesker der syntes det er én god id, det er dog ikke representativt, når det hovedsageligt er den type mennesker der har tendens til at opsøge sådanne “undersøgelser” . – Jeg har dog aldrig mødt en ryger, der ikke i forvejen mente at prisen på smøger var alt for høj.

Men fint nok. God idé. Det betyder mindre penge i statans kasse via skatter, når smuglerne får større profit pga de forhøjede priser. Det kan jeg kun støtte. Lmao.

Stelios Alexandrakis
Stelios Alexandrakis
6 måneder siden

De havde gjort det samme i tidlige 2000’ere i New York mens Bloomberg var guvernør , men folkholdt ikke op at ryge, det påvirkede bare økonomi.