I 2018 brugte danskerne tæt på 180 milliarder kroner på boliger, viser nye handelstal fra Boligsiden.dk, der også afslører en stigning i salget af huse og et fald i antallet af solgte ejerlejligheder i forhold til sidste år.

Nye handelstal for hele 2018 fra Boligsiden.dk viser, at der blev solgt cirka 83.000 boliger, og at de tilsammen kostede tæt på 180 milliarder kroner. Det svarer til, at der blev brugt små 493 millioner kroner på boligkøb hver eneste dag og 20,5 millioner kroner i timen.

“Der har været stor efterspørgsel på boliger i 2018, og der er rigtig mange danskere, der har fået realiseret drømmen om en ny bolig. I det hele taget var sidste år et rigtig godt år for boligmarkedet. Udbuddet var højt, der var mange købere på markedet og priserne steg. 180 milliarder kroner er et flot resultat for året, selv om det er 1,3 milliarder kroner lavere end sidste år,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk.

Lejlighedssalg årsag til fald
Når der er brugt færre penge på boliger i 2018 end i 2017, er det, fordi antallet af lejlighedshandler er faldet 12 procent, og fordi der derfor er brugt 5,3 milliarder kroner mindre på boliger i etagebyggeri.

“På trods af et så markant fald er den samlede købesum alligevel tæt på niveauet fra sidste år. Det skyldes øgede boligpriser og en lille stigning i salget af huse, der står for mere end halvdelen af det samlede boligsalg. Med til historien hører også, at købesummen fra 2016 til 2017 steg med svimlende 23 milliarder kroner. Så selv om det er første år i 2010’erne, at købesummen falder, er det nærmere overraskende, at faldet i år blev mindre end én procent,” siger Birgit Daetz.

2019 på samme niveau?
Kigger vi frem mod det 2019, vi lige er gået i gang med, kan den samlede købesum godt lande på nogenlunde samme niveau som i både 2017 og 2018, men det afhænger af helt bestemte faktorer, mener Birgit Daetz.

“Samlet set er salget af boliger gået strygende i 2018, og så længe renten er lav, og boligpriserne stiger i moderat tempo, kan det godt fortsætte sådan i 2019. Det store spørgsmålstegn er ejerlejlighederne. Der er sat en stopper for de eksplosive prisstigninger, der prægede perioden 2015 til 2017, og fortsætter prisernes stagnation og faldet i salget, vil det ligesom i år trække den samlede købesum ned.”

Den første status på boligsalget i 2019 kommer, når Boligsiden.dk den 21. februar fremlægger handelstal for januar.

https://www.laterrazza.dk/
Klik på annoncen og se mere