Hvert eneste år skifter mere end en halv mio. danskere bilen ud med en ny brugtvogn. Markedet for brugte biler stortrives i Danmark og så sent som for få uger siden, blev en helt ny markedsplads –www.bilhandel.dk – lanceret med køb og salg af brugte biler. Men med et sundt bilmarked følger også problemer med kilometerfusk.

Ved at købe noget simpelt udstyr på nettet kan man med en computer og noget software hurtigt ændre antallet af tilbagelagte kilometer på kilometertælleren og forøge bilværdien med op til et femcifret beløb.

En hollandsk undersøgelse fra 2010 anslog at kilometerfusk i Holland, Belgien, Frankrig og Tyskland hvert år koster op imod 10-20 mia. kroner.

Stor analyse viser, hvor det står værst til

En ny undersøgelse foretaget af opslagssiden www.tjekbil.dk viser, at gennemsnitlig 6,7% af de 187.269 undersøgte personbiler har en kilometertæller, som fra et syn til det næste har bevæget sig baglæns.

Værst står det dog til i Region Sjælland, hvor 7,5% af bilhandler involverer biler med kilometerfusk. Bedst går det i Region Midtjylland, hvor tallene viser 6,2% kilometerfusk.

Kigger man på kommunalt plan, så er der dog enkelte kommuner, som skiller sig markant mere ud. I Gentofte kommune er der kilometersnyd i 3,8%, og i Hørsholm kommune blot 3,3% kilometerfusk. I den høje ende finder vi til gengæld Fredensborg kommune i toppen med 10,7%, herefter kommer Thisted og Kalundborg kommune med henholdsvis 9,7% og 9,6%.

I større byer såsom København, Aarhus, Odense og Aalborg svinger procenten mellem 5,4% og 7,1% og afviger altså ikke nævneværdigt fra landsgennemsnittet på 6,2%.

Statistikken er baseret på syn, hvor man kender kommunen og hvor kommunen angives som det sted bilen senest er synet. Ønsker du at se hvorledes det står til i din kommune, kan du se statistikkerne her.

Sådan styrer du udenom snyderne

I dag registreres kilometertal kun ved syn, hvilket for brugte bilers vedkommende er hvert andet år. Statistikken viser også tydeligt, at jo ældre en bil er, jo større er chancen for, at den har været udsat for kilometersnyd i løbet af årene.

Sælger du en bil videre med et justeret kilometertal – uden at oplyse herom – så er det at betragte som bedrageri, og du risikerer at skulle erstatte købers tab. Dette er uanset om du er bekendt med det eller ej.

Hvis du som køber skal ud og kigge på bil, så bør du slå nummerpladen op og tjekke bilens synsrapporter, hvoraf kilometertallet ved hvert syn fremgår. Ved at sammenligne bilens nuværende km-tal med tidligere dokumenterede tal, kan du nemt konstatere, hvorvidt der er blevet skruet ved bilens kilometertæller.