Dansk Gadekunst er en super introduktion til flere af elementerne inden for den kunst, man oplever i det offentlige rum. Fredericia AVISEN vil i en lille føljeton præsentere nogle af kunstnere bag og de forskellige stilarter.

Fredericia har altid haft en stærk grafittiundergrund, da Ungdommenshus i Norgesgade altid har omfavnet den lovlige del og stillet en grafittivæg til rådighed. Der er også en grafittivæg, som man må male på i teatergyden og er man pendler vil man også bemærke, at DSB har travlt med at holde graffitimalere væk fra deres arealer. På daglig basis ruller flere malede togvogne ind på perronen og flere af de parkerede tog males næsten dagligt.

(Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Grafitti eller Streetart, lovlig og ulovlig, kommercielt eller antikomercielt, der er mange hensyn at tage, men jeg har valgt udelukkende at se på værkerne og personerne bag. Med Bogen Dansk Gadekunst som kan lånes på Fredericia Bibliotek, starter vi ud med en af kunstnerne, Thomas Dambo.

DAMBO

Bag det næsten elefantklingende navn gemmer der sig en ranglet og glad person – det er Thomas DAMBO, der gennem et hav af projekter, fra grafitti, rap til fuglehuse, har fundet en hylde mellem genbrug og begejstring.

Thomas elsker at genanvende materialer, et simpelt arbejde på et fragtfirma gjorde, at han fik 500 krydsfiner plader som var mellemlæg til kabelruller. Det fik den kreative odenseaner til at lave 250 fuglehuse og male dem i kraftige farver.

Fuglekasseinvasion klar til opsætning. Billede udlånt af Thomas Dambo

I Kolding opsatte han hele 80 stærekasser i et træ til stor fornøjelse for forbipasserende, selv politiet kom forbi og hilste, mens han hang i træet med favnen fuld af fuglekasser. Det var også i den periode, hvor Thomas Dambo var en del af den fantasifulgte rapgruppe, Odense Assholes og deres turne sendte dem forbi Ungdommenshus i Fredericia.

“Jeg havde altid fuglekasser med, når vi var på tur med Odense Assholes, det var i de første år, hvor vi tog med toget, når vi skulle ud at spille. Vi spillede på Ungdommenshus i Fredericia, det må være, derfor du har set fuglekasserne”, griner Dambo til mit spørgsmål om han ikke har hængt nogen op i Fredericia.

Her ses Happywall på Kongens Nytorv. Billede udlånt af Thomas Dambo

Jeg tror, at det var med fuglekasserne tilbage i 2006, at jeg for alvor fik øjnene op for DAMBOs genialiteter, han har taget genbrug til nye højder og bruger det uselvisk til at skabe historier og fantasier i folks bevidsthed. I 2014 lavede han i mine øjne en genistreg, da han skabte “Happy Wall” som stod et år på Kongens Nytorv, senere blev kunststykket opsat igen på Roskilde Festivalen og i Hollywood. “Happy Wall” gav en interaktion med beskueren som kunne danne sit helt eget budskab og dele med verden under #happywall.

Thomas Dambo formår at genbruge naturen på smukkeste vis. Foto udlånt af Thomas Dambo.

Den ting der har gjort størst indtryk på mig, er hans gigantiske trolde lavet af genbrugsmaterialer, nogle af dem gemt helt væk i naturen.

“Genbrug kan tre ting. Det er godt for miljøet, det er gratis og nemt at komme til. I modsætning til at køre i et byggemarked er det ofte lige ude på gaden og så er det et inspirerende element, at jeg ikke bare kan vælge, hvad jeg finder”, siger Dambo om genbrug.

Troldene er blevet et trademark for Thomas Dambo, ligesom når en grafittimaler smider et tag eller en hanhund løfter benet op ad en lygtepæl. Det er en måde at sige; her er jeg eller for at blive i hundens verden at smide et duftspor.

“Mine Trolde er ligesom mit tag eller min hær kan man sige. De kæmper for opmærksomhed på mine værdier, så det er altid fedt at besøge et nyt land og vise mine trolde frem. Desværre har jeg sjældent tid til at besøge dem igen, men jeg ser dem på Instagram, når folk tagger mig. Så kan jeg på den måde se, hvordan de ældes, hvordan folk interagerer med dem og hvordan de tager sig ud i forskelligt vejr. Den måde som årstider og vejr spiller med, det er helt modsat et billede indendørs i en ramme”, siger Dambo.

Find selv mere inspiration eller viden om Thomas Dambo, han gemmer mange flere hemmeligheder.

https://www.fredericiafriskole.dk/?fbclid=IwAR08BWx9eayaqSqRWVwU5aqE6QkJqdkSf7NjaMGqbYL8xB4oD9mvpH72F60
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer