Priserne på fødevarer, transport, benzin og el galoperer lige nu af sted, og danskerne er presset på pengepungen. Derfor præsenterer Dansk Folkeparti nu en hastepakke med 10 konkrete initiativer, der skal lette presset på danskerne nu og her. Dette håber partiet, at et bredt flertal i Folketinget vil bakke op om, så hurtigt som muligt. Det haster, slår partiet og den fredericianske DF’er Susanne Eilersen fast.
Inflationen tager til og gør livet dyrere og dyrere for alle. Alt bliver dyrere for familien, for pensionisten og for alle andre danskere. Især de fattigste er lige nu hårdt ramt af de stigende priser.

De offentlige kasser bugner derimod. Sidste år var statsoverskuddet på hele 59 milliarder kroner. Det vælter ind i de offentlige kasser, når der er skyhøje priser. Ifølge Dansk Folkeparti har Danmark økonomien til at hjælpe danskerne lige nu, mens mange er allermest pressede, mener Dansk Folkeparti, der har givet 10 bud på, hvordan man kan sikre, at den almindelige dansker hjælpes her og nu.
Dansk Folkeparti mener samtidig, at deres 10 tiltag kan gennemføres i morgen – nogle af tiltagene får virkning med det samme, mens andre tager lidt længere tid, før de kan mærkes. Uanset hvad, skal der rykkes nu. Hellere i dag end i morgen, siger partiet, og den holdning deler partimedlem fra Dansk Folkeparti og viceborgmester i Fredericia Kommune, Susanne Eilersen fuldt ud:
– Jeg synes, at det er godt, at der tages nogle initiativer nu og her. Mange mennesker er presset. Jeg ser og hører, at mange pensionister lukker ned for varmen i deres bolig, kun køber det mest nødvendige og sparer alle steder, grundet inflationen. Det beviser, at de prisstigninger, vi har set på energi og fødevarer, er så massive og markante, at vi som politikere bliver nødt til at gøre noget for de mennesker, derfor synes jeg også, at vores oplæg og 10 forslag ligger lige til højrebenet, siger viceborgmester i Fredericia Kommune Susanne Eilersen (O).
Susanne Eilersen har selv prøvet at tanke benzin til 17 kroner, og det bliver hurtigt til mange penge, når tanken fyldes.
– Vores foreslag er nemme og hurtige at gennemføre, og det er løsninger, der hjælper nu og her. Kørselsfradraget er et godt eksempel. Med de benzinpriser, hvor man har tanket benzin helt op til 17 kroner literen, hvilket er rigtig mange penge, særligt, når man kører til og fra arbejde, så skal der ske noget. Derfor bør vi omgående sætte kørselsfradraget op. Vi skal også sænke priserne på offentlig transport, som nuvel ikke hjælper så meget i de mindre byer, men i de større, hvor det også vil hjælpe. Samtidig ønsker vi, at ældrechecken bliver skattefri. Det vil give de ældre medborgere penge mellem hænderne nu og her. Det har vi iøvrigt ønsket og talt om i mange år, lyder det fra Susanne Eilersen.
Hun mener også, at det er vigtigt, at man er klar til at hjælpe med medicinpriserne, fordi man risikerer at stille de dårligst stillede og syge i en endnu sværere situation.
– Vi foreslår også, at man får ekstra tilskud til medicin. Det er ofte mennesker, som er i en sårbar situation, eksempelvis kronikere eller borgere som har en dårlig økonomi grundet sygdom, mennesker der er på sygedagpenge eller er pensionister. Vi skulle nødig have, at de dropper medicinen på grund af de stigende priser, og behovet for mere luft i budgettet, siger Susanne Eilersen.
Flere økonomer mener, at økonomien vil stabilisere sig og vende retur til normalen, går det for stærkt det her?
– Vi mærker et akut behov. Man skal tænke på, at det er kun i de større byer, som Fredericia, hvor man har mulighed for fjernvarme. Det bonner ud for dem i de mindre byer, der har oliefyr. Vi kan ikke sige, hvor priserne ender, men set i lyset af, at regeringen lige har præsenteret et statsoverskud på 59 millarder kroner, og det faktum, at staten høvler pengene ind på afgifter for benzinpriser, så kan det ikke hjælpe, at man sidder på hænderne, her skal man have pengene ud at arbejde med det samme.
Dansk Folkeparti håber at skabe flertal for de 10 forslag.
– Kørselsfradraget kan justeres nu, fordi det kun kræver en justering, hvilket man tidligere har gjort, når det skulle sænkes. Kan man den ene vej, kan man også den anden. Derfor håber jeg også, at der er andre partier, der vil være med til at hjælpe de mennesker, der har det svært. Jeg håber, at SF og Socialdemokratiet kommer ud af busken og hjælper til. Dertil har jeg hørt Venstre og Det Konservative Folkeparti nævne, at de vil lave løsninger her og nu. Så jeg håber, at alle inklusiv regeringen bider til bolle nu. Man kunne også sænke momsen på fødevarer. De stigende priser risikere også at give en social ulighed, hvis man går uden om de bedre, dyre og mere sunde fødevarer, derfor skal der handles nu, slutter Susanne Eilersen.
Dansk Folkepartis 10 forslag
Forhøj kørselsfradrag og kørepenge
Dansk Folkeparti ønsker at forhøje kørselsfradraget, så danskerne har råd til at tage på arbejde. De høje benzinpriser gør det nødvendigt at forhøje satserne for skattefrie godtgørelser. Satserne svarer simpelthen ikke længere til de udgifter, der er forbundet med at køre eller rejse. Satsen i år er fastsat efter en forventet benzinpris på 12,78 kr. pr. liter. Derfor skal vi forhøje kørselsfradrag og kørepenge.
Sænk priserne på offentlig transport
Dansk Folkeparti kan sagtens gøre det billigere at bruge offentlig transport i de store byer, så flere bruger offentlig transport og lader bilen stå. Nu fik Socialdemokratiet og SF jo aldrig gennemført reduktionen på 40 pct. på billetprisen i deres sidste regeringsperiode, som de ellers lovede i flotte annoncer – nu har de muligheden for at levere den gode løsning i dag. Vi er klar til at lægge stemmer til.
Sænk ejerafgiften på biler
Ejerafgiften på ældre biler er alt for høj. Ejer du en benzinbil der kører eksempelvis 11 km på literen betaler du over 6.000,- om året i ejerafgift. Mange almindelige danskere har ikke råd til en helt ny Tesla, og har heller ikke en bus udenfor hoveddøren. De kører i en ældre bil, eller har bil nummer to, for at få hverdagen til at hænge sammen. Det er et urimeligt højt beløb at opkræve, når priserne på benzin, reservedele osv. er steget så kraftigt. Dansk Folkeparti foreslår, at ejerafgiften halveres nu og her.
Nedsæt afgiften på el
Regeringen beder os droppe gassen og gå over til el, selvom vi har de højeste elafgifter i Europa! Det kan ikke passe, og derfor skal vi sænke elafgifterne. Nu.
Dansk Folkeparti foreslår en lempelse på 20 øre per kilowatt-time fra i morgen.
Ryk grænsen for energiafgiften
Udover at sænke Europas højeste elafgifter ønsker vi også at den lave energiafgift for el skal gælde allerede fra 3.000 kWh for boligenheder, som opvarmes ved elektricitet.
Sæt momsen på fødevarer ned
Danmark har ikke kun de højeste elafgifter i Europa, vi har faktisk også den højeste moms på fødevarer i Europa. Næsten alle lande i Europa arbejder med en nedsat moms for fødevarer. I vores nabolande Sverige er momsen på fødevarer 12 procent, og i Tyskland blot syv procent. Det er på tide, at vi i Danmark kigger samme vej og indfører en lavere moms på fødevarer. Først på basisvarer såsom æg, mælk og rugbrød, og senere på flere fødevarer. De vigtigste først.
Hæv folkepensionen
Folkepensionen bliver automatisk hævet med 1,2 pct. i 2022, men hvad nytter det, når varernes priser stiger med otte procent og transport med 10 procent? Vores ældre har ret til en værdig alderdom uden at skulle frygte for, om deres liv og hverdag kan hænge sammen. Derfor foreslår vi at hæve folkepensionen med 3,5 procent nu.
Gør ældrechecken skattefri
Ældrechecken skal gøres skattefri, så de ældre der har allermindst, og er mest sårbare over for de ekstraordinære prisstigninger kan klare sig. Ældrechecken er i dag skattepligtig og gives kun til personer stort set uden formue. Det skal ændres, nu. Ældrechecken skal være skattefri!
Højere tilskud til medicin
Mange danskere er afhængige af livsvigtig medicin. Kronikere, ældre med sygdom og andre har det hårdt i disse tider. Måske kunne vi gøre en lille smule for dem, der har det sværest? Vi ønsker at øge tilskuddet til medicin, så der er plads i budgettet til prisstigninger på andre basale ting såsom transport, el og mad.
Forhøj tilskuddet og øg puljen til varmepumper
Ønsker man at skifte sit gamle olie-gasfyr eller biokedel ud med en varmepumpe, skal man have mulighed for det. Vi foreslår at fordoble puljen og øge tilskudsbeløbet.
Den nuværende ordning er svær at gennemskue, den er bureaukratisk og vigtigst af alt, så er den begrænset. I dag er tilskudspuljen på sølle 400 mio. kr. om året for hele landet. Vi skal ikke lade de danske familier sidde og vente på svar fra Energistyrelsen om, hvorvidt de kan få tilskud – vi kræver gennemsigtighed, forudsigelighed og en massiv udvidelse af puljen. Hvorfor sidde og vente under Putins nåde, når vi kan handle i dag for at gøre os uafhængige af russisk og arabisk gas?