Fredericia Bibliotek er en evig inspirationskilde og hvis man vil vide mere om dansk design, så er der rig mulighed herfor, når forfatter og designforsker Lars Dybdahl kigger forbi Prinsessegade.

Dansk Design har på mange fronter været med til at gøre verden smukkere. Det gælder specielt to af de designere, som vi vil fremhæve i denne artikel, som en teaser til foredraget på Fredericia Bibliotek.

Mandag den 7 oktober gæster forfatter og designforsker Lars Dybdahl Fredericia Bibliotek, her er muligheden for, at designinteresserede kan få levende historier og den store danske designhistorie serveret. Den historie som er blevet skrevet siden årtusindeskiftet bliver foldet ud, så er man ikke opdateret siden Verner Panton og Jørn Utzon, så er det et foredrag alle burde høre.

Stor bog om Verner Pantons deigsn. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Verner Panton

Verner Panton blev født ikke langt herfra, tilbage i 1926, det var i Gamtofte på Fyn. Panton kunne noget med farver, når man ser mange af hans design, så kan man til tider tro, at han har været længere fremme end mange designere er i dag. Han var en mester i lys og rum, flabet i sine farvevalg og var en af de mest toneangivende designere i 1960’ernes Europa. Udover at kunne udfordre de etablerede designs, så var Verner Panton også aktiv som modstandsmand.

Hans væsentligste indsats lå indenfor møbler, belysning og rumdesign, hvor han eksperimenterede med nye former og kraftige farver og udnyttende de seneste nye materialer og produktionsmetoder. Stål, plastik, og glasfiber var nogle af hans yndlingsmaterialer. Panton døde 5. september 1998 i København.

I filmen her kan man se Pantons syrede og farverige designs for Spiegel House i Hamborg 1969.

Bogen på billedet kan lånes på Biblioteket og er skrevet af Lektor og Ph.d. ved Kunstakademiets Designskole, Ida Engholm, og lektor og Ph.d. ved Københavns Universitet, Anders Michelsen, har skabt et tankevækkende og mangfoldigt portræt af én af Danmarks mest toneangivende designere.

UTZONS UNIVERS er en bog hvor man kan lege med designs. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jørn Utzon

En dansk designer, der ikke behøver den store introduktion – man kan starte med at sige, “har du set operahuset i Sydney”. Jørn Oberg Utzon blev født i kongens København i april 1918, og modsat Panton, så flygtede han under besættelsen til Sverige med en række af andre kreative som Arne Jacobsen, Poul Henningsen med flere. Det gjorde, at Stockholm, på det tidspunkt blev en rugekasse for skandinavisk og international arkitektur.

Han er verdenskendt for at have tegnet Sydney Opera House, der er en af de mest kendte bygninger i verden. Da operahuset i 2007 blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste blev Utzon den anden person i verden, der har opnået denne ære i levende live.

Et ægte stilikon var Jørn Utzon og i november 2008 døde han i Helsingør, men han fik dansk design på verdensarvslisten hvilken bedrift og eftermæle.

Med dette som inspiration, kan man næsten kun glæde sig til et spændende foredrag den 7 oktober. Du kan læse mere om arrangementet her.

www.handelsbanken.dk/fredericia