Traditionen tro dannede den historiske museumsgård, Kringsminde, rammen om et efterårsarrangement, hvor børn og voksne både kunne opleve, og selv være en del af, historien om Kringsminde. Flere hundrede trodsede regn og mudder for at være med.

Når efterårsferien kalder, rejser nogen helt sikkert syd på for at slikke den sidste sol, men for os, der bliver tilbage for at holde skansen er det en fornøjelse at komme rundt i byen og se det væld af aktiviter, der udbydes i ferietiden. I dag var turen kommet til Museumsgården Kringsminde.

Klokken er slået 11 og de første biler er ankommet på græsparkeringspladsen. Dannebrog er hejst ved alleen, der viser vej til Kringsminde, markerne er høstet og i horisonten ser man Egeskov Kirke. Det har regnet massivt de seneste dage, så vi har allieret os med varmt og vandtæt tøj, samt støvler. Det er vi ikke de eneste, der har. Da vi ankommer er flere børn i gang med at hoppe i de mudrede vandpytter ved gårdens bølgende brosten.

Lammet graves op fra det varme bål.
Efterårsarrangement på Kringsminde 2019. Foto: Maj-Britt Andreassen, Fredericia AVISEN.

Roerne er også høstet og ligger klar til de mange poder, der måtte ønske sig en roelygte. Det er hårdt arbejde at lave en roelygte, så forældre og bedsteforældre må hjælpe til. Nogle børn er blevet større siden sidste år, så de forsøger selv. Der er massevis af hyggelige historiske miljøer, og i dagens anledning også et marked, hvor man kan købe noget fra det store overflødigshorn af lækkerier: Honning, friskbagte boller med smør, grønkål, kartofler, varm kakao, kaffe, græskar, roer, kunst, smykker og meget mere.

Der koges rødbeder i de store gryder, det bobler og en duft af jord, sødme og ja kogte rødbeder gennempløjer alt og rammer næsen. En tur rundt på gården afslører, at også dyrerne er populære. Gæssene synger i kor med ænderne, grisene grynter og tigger om foder, imens fårene bliver dirigeret af en hyrdehund. Et stykke fra dyrerne ryger det, et bål kommer til syne – og under bålet er de frivillige på gården ved at tilberede et lam.

Det er kartoffelferie, når det er bedst, og selvom vi ikke knokler som i gamle dage, så får vi et syn af flere hårdværk, som hørforarbejdning, smager på gårdens markfood, ser de syltede efterårsafgrøder, køber lidt af Persillegartneriets afgrøder, smager på Fredericia og Omegns Biavlerforenings honning og Børkop Vandmølles lækre produkter, inden vi naturligvis er nødt til at bestille en ægte mormor-bagt bolle med smør.

Efterårsarrangement på Kringsminde 2019. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Hyggen er total, og selvom næserne løber, kinderne er røde og fødderne gennemblødt hos mange børn, så elsker de det, og begejstres af historiens vingesus i nuet.

Tak for besøget. Jeg måtte også skifte tøj.

Om Kringsminde

Gården Kringsminde i Egeskov er i sine nuværende bygninger fra 1700-tallet, men der har været gårdbebyggelse på stedet siden 1600-tallet. I 1975 købte Fredericia Kommune gården, der siden blev fredet i 1982.

http://www.fredericiakfum.dk