Det bedste tidspunkt at plante et træ er for 20 år siden! Sådan indleder Sognepræst i Kauslunde-Gamborg Sogn, Jette Rosendal sin tale i Kauslunde, hvor en ny Folkeskov er plantet på Naturens Dag søndag d. 08. september. Skoven er en del af den nationale klimaindsats Danmark Planter Træer, som følges op af et stort indsamlingsshow på TV2 lørdag d. 14. september kl. 19.30.

Præstemarken har tidligere været forpagtet af landmænd, som har dyrket jorden konventionelt med korn og majs. Nu bliver der fredskov med bl.a. ahorn, bøg og småbladet lind. Træerne er vores venner, fordi de optager CO2, producerer ilt, beskytter vores grundvand, giver biodiversitet og gode oplevelser for dyr og mennesker, forklarer Sognepræst Jette Rosendal.

Danmarks areal består i øjeblikket af 14% skov, men vi skulle gerne op på mere end 20% skov i Danmark, så det det er bare om at komme i gang, lyder opfordringen fra Sognepræsten.

Klimaet kommer til at betyde rigtig meget for alle os, der er her i dag, istemmer TV2s vært Peter Tanev i sin åbningstale. Træer er fantastiske væsner, som kan suge CO2 ud af luften. TV2 har købt en ny vejrbil, som udleder CO2 og derfor planter vi i dag 500 træer, som skal være med til at neutralisere den CO2, som bilen udleder. Danmark Planter Træer åbner op for at privat e, virksomheder og fonde kan kompensere for fx CO2 udledning og på den måde skabe en mere grøn profil.   

Der er ingen tvivl om, at klimaet optager danskerne. Deltagere i alle aldre var mødt op for plante sit helt eget træ i den nye skov. Lea, Astrid og Mathilde går i 6 klasse og kommer fra nabobyer i området:

“Vi planter træer, fordi vi gerne vil hjælpe miljøet. Vi har set i Ultra Nyt, at Amazonas brænder, så det giver vildt god mening, at vi planter træer her. Og så er det mega fedt at kunne gå tilbage og se sit træ vokse. Også når vi selv får børn”.

På en halmballe sidder tre yngre børn og nyder frugt fra en picnickurv, mens deres mødre synger med på sangen ‘Vi vil plante et træ’ af Erik Busk. Tanja Hartvig er nabo til den nye skov og har inviteret sine veninder med til at plante træer. Mødrene kan godt lide tanken om, at deres børn i alderen 0-7 år kan genbesøge deres eget træ, når de bliver større.
Tina uddyber: 

“De t betyder helt vildt meget at få skoven i baghaven. Min mand er naturmenneske og drømmer om dyreliv, natur og vandhuller. Jeg er mest bekymret for myg, men hellere myg end sprøjtegifte”, smiler hun.

Den nye skov er blevet til på initiativ af netværksorganisationen Growing Trees og en række samarbejdspartnere.

“Skovrejsningen i Kauslunde er et rigtig godt eksempel på, hvad skoven betyder for danskerne i en klimaindsats”, siger Peter Kjøngerskov, Naturplant og Thomas Møller, Naturbyg, som er projektets skovrejsningsspecialister.

“Skoven giver herlighed lige fra starten og er samtidig utrolig effektiv i kampen mod CO2 udledning, fordi træerne oplagrer CO2, indtil den dag de bliver destrueret. Det betyder faktisk, at træerne stadig lagrer CO2, hvis de bliver fældet og for eksempel anvendt til møbler. Derfor er ny skovrejsning en investering, der giver værdi på så mange planer”.

https://fairbillet.dk/Store/Basket/BuyTicket?EventId=295&TicketCategoryId=992