Det koster de lokale virksomheder i Fredericia, Kolding og Vejle 133 mio. kr. alene i år, at kommunerne som de eneste i hele Sydjylland opkræver dækningsafgift. Dansk Byggeri ærgrer sig over, at det er postnummeret, som afgør, om en virksomhed får en ekstra regning eller ej

I Fredericia, Kolding og Vejle skal man indløse billet, hvis man vil drive virksomhed. De er nemlig på listen over kommuner, der opkræver dækningsafgift – en afgift på forretningsejendomme, som kommunerne selv bestemmer, om de vil opkræve eller ej. Det koster ifølge en ny opgørelse fra Dansk Byggeri de lokale virksomheder i de tre kommuner 133 millioner kroner om året.

– Vejle har heldigvis halveret deres dækningsafgift, ligesom det også går den rigtige vej i Kolding og Fredericia, men det er stadig en stor regning, som kommunerne sender. De vil jo også gerne have, at virksomhederne fx åbner døren for socialt udsatte, men en ekstra afgift gør det ikke nemmere for virksomhederne at hjælpe med den dagsorden. Vi oplever dog heldigvis en oprigtig vilje blandt alle tre kommuner til at sænke afgiften, og det er positivt, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen.

Der er i dag 41 kommuner, som opkræver dækningsafgift. I år sender de tilsammen regninger ud på 2,4 milliarder kroner til deres lokale virksomheder, viser Dansk Byggeris opgørelse. 31 kommuner på Sjælland opkræver afgiften, mens det kun gælder tre kommuner på Fyn og syv i Jylland, og hvoraf Fredericia, Kolding og Vejle er de tre af dem.

– For virksomhederne handler det om at holde omkostningerne nede, men i lige så høj grad om, at der skal være ens regler og vilkår, uanset hvor du har adresse. Men det er der ikke, når nogle virksomheder får en ekstra regning, fordi de driver virksomhed i en bestemt kommune, ligesom også størrelsen på regningen afhænger af, hvilken promillesats politikerne tilfældigvis er blevet enige om, siger Michael Mathiesen og tilføjer:

– Det svarer til, hvis nogle kommuner opkrævede en ekstra skat hos cyklister og fodgængere, mens det andre steder ikke koster noget at bruge fortove og cykelstier. Det er der jo ikke nogen, som kan forestille sig, men det kan man åbenbart godt, når det gælder virksomheder i Fredericia, Kolding og Vejle.

Kolding opkræver 53,7 mio. kr., Fredericia opkræver 41,1 mio. kr. og Vejle opkræver 38,9 mio. kr.

Fakta om dækningsafgift:
Kommunalbestyrelsen kan vælge at udskrive dækningsafgift på forretningsejendomme. Dækningsafgiften må højest være 10 promille af forretningsejendommens forskelsværdi med en bundgrænse på 50.000 kr. Forskelsværdien findes ved at fratrække ejendomsværdien og grundværdien.