I Danmark er der cirka 450 æbleplantager og avlerne har i disse uger travlt med at plukke årets høst. De solrige og varme uger i foråret betyder, at æbleavlerne hiver frugterne af træerne to uger tidligere end sidste år. Men ikke nok med det. Årets æbler er også markant bedre end de plejer at være, lyder det fra æbleavler Søren Østergaard. Det er en kombination af varmt forårsvejr og en meget omskiftelig sommer, der lige nu giver en fantastisk høst på alle landets æbleplantager:

”Det er jo lidt paradoksalt, at mens resten af befolkningen har bandet over sommeren, så har vi æbleavlere fejret regnen, skyerne og blæsten. De varme forårsmåneder og den ustadige danske sommer har givet os en markant bedre høst end vi plejer, og æblerne er klar til at blive plukket tidligere end normalt”, fortæller Søren Østergaard, der beskriver Danmark som et unikt sted for æbledyrkning. Det danske klima er nemlig et rigtig ”æble-klima”:

”Danmark er et fantastisk sted at være æbleavler. Her har æblerne nemlig en lang og tilpas kølig vækstsæson, hvor de kan optage den rigtige mængde vand, næring og sollys. Alt sammen noget som er vigtigt for at opnå et velsmagende æble med karakter”, smiler Søren Østergaard.

Æbler morgen, middag og aften 

Pernille Bech fra kampagnen Sæson opfordrer til at udnytte de gode æbler til mere end mellemmåltider.

”Æbler er meget alsidige og egner sig både til at blive revet i havregrøden og som tilbehør til brød eller yoghurt om morgenen. Og når æblerne har så meget syrlighed og karakter, så er de meget velegnede til at blive snittet eller revet i en salat med årstidens andre grøntsager såsom kål og rodfrugter. Æbler er i det hele taget en god genvej til at nå sundhedsstyrelsens anbefaling om 600 gram frugt og grønt om dagen”, fortæller Pernille Bech.

I dag får kun 2 ud af 10 danske børnefamilier Sundhedsstyrelsens anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen.

FAKTA 

 Der er flere end 2,7 millioner æbletræer i Danmark. Det svarer cirka til ét æbletræ for hver anden dansker.

 I Danmark høstes der i 2016 22.000.000 kg æbler.

 De to mest dyrkede æblesorter er Ingrid Marie, som udgør 11 procent af den årlige æbleproduktion og Elstar, som udgør 18 procent.

 Opbevar æblerne i en plastpose i køleskabet, så holder de sig længere. Tag blot et par stykker frem af gangen og lad dem friste i en skål på køkkenbordet.

(Kilde: PM )