KØS Museum for kunst i det offentlige rum har i maj og juni været på en landsdækkende tour rundt til ti udvalgte danske mindesmærker for at debattere danskernes forhold til mindesmærker. Med journalist Torben Steno som gennemgående vært og i samarbejde med lokale partnere, er debatterne foregået i et møde mellem i alt 40 forskellige gæster ombord på det omrejsende KØS-museum: Kunstnere, forfattere, musikere, komikere, forskere, politikere og lokale borgere fra de forskellige byer har deltaget på scenen sammen med de mange lokale mennesker, der mødte op.

Det er der nu blevet en film ud af, som du kan se torsdag den 13. november kl. 19.00 på Lokalhistorisk Arkiv i Fredericia, Frederik III’s Vej 6. Filmaftenen er arrangeret af Museerne i Fredericia i samarbejde med KØS, som også deltager. Direktør på KØS Christine Buhl Andersen og medvært Torben Steno kommer og præsenterer filmen og fortæller om KØS Danmarkstour.

Landsoldaten op til debat

Den 20. juni 2014 tog KØS plads ved siden af Den Danske Landsoldat, der står på sin sokkel ved Prinsens Port i Fredericia som et symbol på nationalromantikken og lagde op til debat om monumenter og danskhed, som politiker Bertel Haarder, sanger Isam B og museumsinspektør ved Sønderborg Slot, Inge Adriansen deltog i.

Efter debatten gav Isam B sin version af ’I Danmark er jeg født’, mens 6. Juli-Garden sluttede arrangementet af med march-musik som en hyldest til Den Danske Landsoldat.

Museumsleder ved Museerne i Fredericia glæder sig til at se, hvad der er kommet ud af arrangementet.

”Vi er meget glade for samarbejdet med KØS. Det var et rigtig godt arrangement, og så er det jo et tema, der i den grad er op i tiden. Se bare på den aktuelle debat omkring Bornedals version af ”1864”. Jeg glæder mig meget til at se KØS filmen og høre om der er en ’rød tråd’ i forhold til de kommentarer, som de har fået fra borgerne på deres Danmarks turné”, siger museumsleder ved Museerne i Fredericia Lars Froberg Mortensen.