Børnene i Kolding får nu mulighed for at lege sig til at blive trafiksikre cyklister. Med støtte fra Cyklistforbundet og Nordea-Fonden bliver der anlagt en cykellegebane i Legeparken i Kolding. Banen vil være klar i foråret 2017.

”Jeg er sikker på, at cykellegebanen bliver et hit blandt børnene. Kolding Kommune vil gerne have flere til at cykle, og det kan cykellegebanen bidrage til på en sjov måde,” fortæller trafikplanlægger Gorm Baagøe Andersen fra Kolding Kommune.

Det vil koste 1,1 mio. kr. at anlægge den nye cykellegebane i Legeparken. Cyklistforbundet og Nordea-Fonden har givet et tilskud på 500.000 kr. til projekter. Ni andre kommuner får også støtte til cykellegebaner.

Cykellegebanen placeres som en del af Legeparken, der ligger centralt i Kolding, og i forvejen har mere end 100.000 besøgende om året – både borgere og institutioner. Der er lavet en udviklingsplan for Legeparken, som skal gøre parken til en endnu større attraktion de kommende år.

”Jeg forventer, at cykellegebanen kan være klar i foråret 2017. Planerne er ikke helt konkrete endnu, men vi håber f.eks. at kunne tilbyde udlån af cykler, så det bliver lettere for f.eks. institutioner uden for Kolding at benytte cykellegebanen,” fortæller Gorm Baagøe Andersen.

Hvad er en cykellegebane?

Cykellegebaner er et relativt nyt fænomen i Danmark. Kort fortalt er en cykellegebane et sted, hvor man kan træne sin cykelsikkerhed, dvs. de basale cykelmanøvrer som at holde balancen, starte og bremse sikkert, styre med én hånd, se til siden og tilbage uden for meget slinger, orientere sig i forhold til andre og aflæse, hvad andre gør, og handle derefter – se video fra Cyklistforbundets mobile cykellegebane.

”Cykellegebaner er nyt i Danmark – faktisk findes der kun enkelte baner af den kvalitet, som de 10 kommuner nu går i gang med. Det skyldes, at vi har stillet nogle særlige krav til projekterne, bl.a. til areal og aktivitetsmuligheder, så banerne vil give børnene en sjov og udfordrende oplevelse, mens de lærer at cykle og styrker deres kropsfornemmelse og motorik. For at nå det mål har vi også tilknyttet en landskabsarkitekt og en bevægelsespædagog, som vil rådgive kommunerne i udviklingsprocessen. For cykelbaner er ikke en hyldevare, men et relativt nyt fænomen i Danmark,” siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.

Cykellegebanerne vil kunne bruges af børn, der er ved at lære deres cykel at kende, og børn, der allerede cykler godt. Men også voksne med behov for cykeltræning, f.eks. folk fra lande uden en cykelkultur eller ældre, der ikke har cyklet længe, vil kunne bruge banerne.

”Danmark er et af verdens bedste cykellande, men vi bruger ikke cyklen så meget som tidligere, og de gode cykelvaner er sat under pres. Derfor er vi glade for, at Kolding Kommune er med til at udbrede cykelleg med en permanent bane. Sammen styrker vi den unikke cykelkultur, som folk fra nær og fjern kommer til Danmark for at lære af,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Ud over Kolding har følgende kommuner fået tilskud til etablering af cykellegebaner: Gentofte, Guldborgsund, Høje Taastrup, Nyborg, Odsherred, Silkeborg, Varde, Aabenraa og Aalborg.