Hold 1 for cyberværnepligtige har gennemført deres militære basisuddannelse, og nu er de gået igang med funktionsuddannelsen inden for cyber.

Torsdag var pressen inviteret på Ryes Kasserne, hvor de cyberværnepligtige holder til, og i den forbindelse talte Fredericia AVISEN med Torben Nygaard, der er major og chef for uddannelsessektoren i Forsvaret.

Vi spurgte ham blandt andet om, hvordan det er at se det første hold indenfor cyberværnepligtige. 

“Det er rigtig spændende, og det er noget vi har arbejdet på siden august for at gøre det klar. Da de kom var vi spændte på at se, hvad det var for nogle unge, der kom ind. Dels skal de igennem det militære og dels skal vi se deres IT-niveau,” siger Torben Nygaard.

Hvor vigtigt er det at have uddannede folk indenfor feltet?

“I sidste uge læste jeg en artikel om, at Danmark er det niende mest udsatte land, så det er bestemt vigtigt. I Forsvaret bruger vi også generelt mere IT, og det er derfor en stor del af fremtiden,” siger Torben Nygaard.

Hvad lærer man på uddannelsen?

“Man lærer blandt andet om at bygge netværk op med databaser. Man bliver sat til at bygge noget op til en civil virksomhed, hvor salgsafdelingen ryger videre til et lager. I den forbindelse skal man bygge et system op med et lager, og sikrer det mod folk udefra,” siger Torben Nygaard, der forventer, at det her blot er starten:

“Det bliver kæmpe stort i fremtiden og jeg håber, at når forsøgsordningen er ovre, at vi får endnu flere igennem.”

Om Cyberværnepligt:

Cyberværnepligt er et af flere initiativer, der skal styrke beskyttelsen af Danmark mod cyberangreb. Det første hold startede i 2020, og der er 16 personer pr. 11 (11 til hæren, 5 til skiftevis Flyvevåbnet og Søværnet). I første omgang kører det som forsøgsordning i tre år, og man evaluerer efter hvert hold.

Leave a Reply