Forside Erhverv Crowdfunding kan ændre verden – fra jeg til vi-samfund

Crowdfunding kan ændre verden – fra jeg til vi-samfund

DEL
booomerang
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Fredericia AVISEN møder Michael Eis til en snak om crowdfunding og hans firma Booomerang. Det endte med at blive en dybere snak om at løfte i flok og at gå fra “jeg” til “vi” samfund.

Michael Eis var bankmand, der gennem 10 år havde lavet valuta- og aktiehandler, men den rolle var ved at være udtømt. De sidste to år i branchen begyndte tankerne at ramme Michael. Hvad skulle han lave. Han var omkring de 30 år og det moralske dilemma, i at han hellere ville skabe noget, blev vendepunktet.

“Jeg kendte direktøren for Kødbyen, der var ikke så meget at lave derinde på det tidspunkt. De ville gerne lave noget kulturelt. Det blev til, at vi startede DASK samtidige med finanskrisen”, siger Michael.

Han sagde jobbet op i 2008 og startede DASK Gallery i Kødbyen i København. DASK var ideen om at få fotokunst ind i de danske hjem og der blev åbnet med stærke navne som Erik Refner, Linda Hansen og Paul Cunningham.

“Vi solgte ikke et foto i 18 måneder, men blev valgt af Politikken i 2009 som årets galleri. Vi lavede mange fede arrangementer, vi havde blandt andet guitaristen fra Swan Lee til at spille til en fernisering. Men der skete ikke en skid, vi måtte lukke galleriet, det var en lorte ide”, griner Michael Eis.

Finanskrisen

“Årene forinden kunne man låne til alt som forbruger, og nu fik man afslag på et lån, der måske gav god mening. Jeg tænkte at man måtte gå uden om bankerne, også selvom jeg var bankuddannet. Det var skørt, at en der var uddannet til at behandle penge, skulle validere om noget var godt eller dårligt, men alle fik nej”, siger Michael.

Michael gik med ideen om at han ville lave et system hvor man skulle skære banken ud af ligningen, man kunne låne penge af hinanden. Tankerne og navnene var mange, Flokfinansering, Netværksfinansering, det handlede basalt om at stille ressourcer til rådighed for hinanden. Det kunne være penge, tid, viden og kompetencer.

Crowdfunding

 I 2009 er Michael i Florida, her læser han i Inc. magazine.  Det bliver starten på det, som Michael laver den dag i dag. Han læser om, “Kickstarter”, som var verdens første med crowdfunding, det betød, at han straks tog fra Florida til New York for at besøge Kickstarterd.

“Det var alt det jeg havde tænkt og følt, så efter besøget gik jeg “all in”.  Så var det bare at få lavet en platform og prøve at få folk til at forstå hvad det var”, siger Michael.

Michael stod over for to udfordringer, de viste sig dog at være i omvendt rækkefølge af sværhedsgrad.

Den første udfordring som viste sig at være den nemmeste at løse var at få folk til at forstå at der skulle løftes i flok og at det var en god ide at man skulle skabe noget sammen. Folk kunne godt fange ideen med af stå sammen om at drive en cafe, redde en lokal forretning eller udgive et spil. Der hvor man boede kunne man være med til at skabe noget sammen lokalt, eller støtte en kunster man kunne lide med en udgivelse.

Medskaberne viste sig at være klar, men det sværeste var at nå ud til ildsjælene, som havde ideerne, men manglede penge til deres projekter.

“Det var svært at få de folk med. Det var på iværksættersiden at det kneb, det var langt nemmere at få folk til at tage ansvar”, siger Michael.

Booomerang

Booomeerang blev navnet og platformen skulle præsentere crowdfunding i Danmark. Det blev skudt i gang i april 2011.

Afslagene som Michael fik i banken på sine iværksætterdrømme blev drivkraften i det nye firma, der efter sin opstart også har fået politiske ben at stå på.

Der var flere spørgsmål, der opstod om lovligheden ved crowdfunding, mange af dem kunne Michael ikke selv svare på. Der var kommet en ny bastard i en verden, der tidligere var styret af en branche, som Michael selv kom fra.

Der blev lavet lobbyarbejde på Christiansborg og i 2015 stod Dansk Crowdfunding Forening klar som interesseorganisation. Store spillere som Dansk Industri, DVCA, Bech-Bruun med flere bakkede op og crowdfunding blev senere som begreb kastet ind i rapporten, Crowdfunding i Danmark og så var der spilleregler for, hvordan det skulle foregå.

Så fra at ingen anede noget som helst om crowdfunding, var det både pludselig indskrevet og accepteret lovmæssigt og igang med at hjælpe projekter, men hvad kan det så?

Århus Streetfood

Århus Streetfood er et godt eksempel, at en crowdfunding  både hjælper et projekt i gang og skaber arbejdspladser. Altså ved folks hjælp og ikke bankernes. Her får man etableret en kapital på 3,6 millioner til elektricitet og sanitet. Fra ideen om at omforme de gamle lokaler, der var forbeholdt busserne, kommer der pludselig flere fuldtidsstillinger. I 2016 kom der 354 fuldtidsstillinger ud af crowdfunding, “Århus Streetfood stod for en stor del”, siger Michael.

Altså fra at have sine penge stående i et pengeinstitut til 0 rente og faktisk nogle gange -rente, så kan man i den nye ideologi med crowdfunding blive medejer, få produktet der bliver udviklet eller støtte en lokal butik i overlevelse.  Så fra, at det var bankerne, der kunne bestemme, hvad de ville låne penge til, kunne dem, der havde kapital selv bestemme, hvad de ville låne deres penge ud til.

“Vi er der ikke helt endnu, men det er en finansiel struktur, der kan stække bankerne, men beløbene er stadig små i crowdfunding. Vi er i en demokratiseringsproces over, hvad vi skal bruge vores penge til”, siger Michael.

Michael beskriver en crowdfunding, der redede en købmandsbutik, hvor borgere sammen lånte penge ud til butikken med 0 procent i rente, så den kunne overleve. Fællesskabet blev så stort, at kunderne selv hjalp med at fylde varer på hylderne. Det er ifølge Michael et af beviserne på, at vi er på vej mod et “vi-samfund” fremfor et “jeg-samfund”.

“Vi har selv et ansvar for at løfte ting op i systemet og kræve ændringer, og der tror jeg crowdfunding bliver en del af fremtiden. Men selv efter mange år er vi stadig hos Booomerang en opstartsvirksomhed. Bottomline så er vi langt fra færdige”, siger Michael.

Bankerne

Selvom Michael forlod sit erhverv i banken, som en anden Marvel superhelt der ville bekæmpe det onde og vække projekter til live med folkets økonomi, så opstod muligheden også for samarbejde.

“Bankerne har det problem, at de ikke låner nok ud til en ordentlig rente. Med et samarbejde mellem banken og crowdfunding kan man stille den egenkapital, de efterlyser, og så låne penge. Jeg hjalp LØS market med den konstellation, der blev samlet 362.000 på Booomerang så kunne der lånes op til de efterspurgte 1,4 million som de søgte. Det blev til et samarbejde, selvom banken er fjenden”, smiler Michael

Hver år kommer der cirka 1200 projekter, hvor nogle må sies fra, det er enten fordi projektet er misforstået eller andet. Det er ikke Michaels rolle, at synes om noget er fedt. 300 projekter rammer Booomerang hvert år. Der har været cirka 9000 ansøgninger og 3000 projekter har været forsøgt crowdfundet.

Navnet med det ekstra o Booomerang er lidt en tilfældighed, da ideen om boomerang var optaget. En anden person havde domænet Boomerang og ville ikke slippe det, men Michael ringer hvert år og prøver om han kan købe navnet, som blev stiftet af en ældre herre.

“Drømmen er at crowdfunding en dag ligger ligeså let på tungen, som vi siger kaffe, det skal ind i hovederne på folk. Så hvis de ser noget, så støtter de med det samme. Men når det nu er kommet i lovteksterne, er man kommet langt”, afslutter Michael.

https://goo.gl/MSbg7k