Turisterne har for alvor fået øje på Christiansfeld, siden byen blev optaget på UNESCOs Verdenskulturarvsliste sidste år.

Antallet af besøgende, der er registreret i Christiansfeldcenteret, er steget med 32.000 på et år. I 2014 inden optagelsen på den prestigefyldte liste var der 8000 besøgende. I 2015 besøgte 40.000 turister og kulturinteresserede byen.

Og i år forventes endnu flere.

”Vi har allerede haft tre gange så mange besøgende som sidste år i perioden fra januar til maj”, fortæller sitemanager, Birgitte Sidenius Bjerg Lamp.

Christiansfeld er både kultur og arkitektur

Christiansfeld blev grundlagt af Brødremenigheden i 1773 som en koloni og organiseret som en luthersk-evangelisk frimenighed.

Der er opført 27 Brødremenighedsbyer i Europa og Amerika, hvoraf Christiansfeld er det bedst bevarede eksempel i Nordeuropa.

Den velbevarede byplan og autenticitet med huse i gule sten med rødt tegltag er bygget i en særlig håndværksmæssig kvalitet, der i arkitekturen udtrykker enkelthed og harmoni.

Byens indretning viser menighedens sociale strukturer, som rummede særlige funktioner med korhuse for ugifte mænd, kvinder og enker, familiehuse, skoler og værksteder m.v.
Alt var indrettet, så menigheden kunne leve et fælles og enkelt liv i byen. Størstedelen af byens historiske huse er bevaret i dag, hvorfor byens værdier og gode håndværk stadig kan opleves i byens særlige atmosfære.

De seneste år er mange af byens bygninger i den historiske bykerne blevet renoveret. Gennem hele processen har målet været at bevare Christiansfeld som en levende by. Institutioner i Christiansfeld og i Kolding Kommune har indgået et samarbejde, som i fremtiden skal sørge for at bevare byens særlige autenticitet og integritet.