Sagen om en mulig fredning af Treldeskovene vækker stor debat i Fredericia. På den ene side er der argumenter om biodiversitet – og på den anden side fastholder man den personlige ejendomsret. Fredericia AVISEN tog en snak med Christian Bro (A) om skovene og den mulige fredning.

Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Christian Bro (A), havde på en regnfuld tirsdag inviteret Fredericia AVISEN på gåtur i Treldeskovene. Det var en invitation vi hurtigt takkede ja til, og så måtte den politiske redaktør og de to praktikanter ellers trække i gummistøvler og regntøj.

Gåturen med Christian Bro havde for Fredericia AVISEN to formål: Vi skulle spørge ind til Bros holdninger i fredningssagen, men samtidig er Christian naturkender og en fantastisk mand at blive vist rundt af.

Naturen skal holdes naturlig

Vi nåede ikke særlig langt ind i skoven før snakken faldt på fredningssagen. Det står hurtigt klart, at Christian Bro er for en fredning af de ældgamle skove i Trelde.

“Vi vil gerne sikre, at vi kan holde naturen så naturlig som muligt. I store dele af skoven lever skoven. Den har sit eget liv – og sit helt eget økosystem. Så kan man også lidt kalde en fredning for naturens svar på en Michelin-stjerne” fortæller Christian Bro.

“Formålet med en fredning er at sikre biodiversiteten. I Treldeskovene har vi blomsterarter og en række insektarter der ikke findes andre steder. Der er meget der er unik herude – og det skal vi passe på. Det skylder vi naturen” fortsætter han.

Læs mere efter annoncen…
https://www.gfforsikring.dk/kontakt-gftrekantomr%C3%A5det

“De forholder sig ikke til selve fredningen”

På den ene side er det især argumentet om at sikre den fantastiske biodiversitet der er i Treldeskovene – og på den anden side går argumenterne meget på den personlige ejendomsret og omkostningerne ved en fredning. Christian Bro vedkender sig også, at det har omkostninger at rejse en fredning.

“Jamen faktum er, at det koster penge. De skovejere der er skal kompenseres, og her skal mindst 25% findes af Fredericia Kommune. Så ja, det koster penge” siger Christian Bro.

“Men langt hen ad vejen synes jeg de ikke forholder sig til fredningen. De forholder sig til en masse udenom – i stedet for at tage aktivt stilling til en fredning. De stiller sig uden indflydelse for at præge indholdet i fredningsaftalen, fordi de ikke forholder sig til det” fortsætter Bro.

“Vi savner et samarbejde”

På den ene side står Danmarks Naturfredningsforening, der er hovedarkitekterne bag et kommende fredningsforslag, sammen med Fredericia Kommune – og på den anden side finder man skovejerne og flere politikere i Fredericia Byråd.

Hvis man spørger Christian Bro er det største problem lige nu, at der ikke er et særlig godt samarbejde mellem parterne.

“Vi har afholdt et møde med det vi troede, og blev oplyst om, var en beslutningsdygtig bestyrelse for en forening af alle skovejerne. Første møde var bare to politikere, ingen embedsmænd eller folk fra DN. Her fik vi aftalt flere møder og forhandlinger om selve fredningsforslaget. Men ved det næste møde kunne bestyrelsen ikke tage beslutninger på skovejernes vegne – og så kommer vi altså ikke særlig langt. Havde vi vidst det på forhånd, så var alle skovejerne inviteret med” siger Christian Bro.

“Så nu har vi altså valgt stort set at starte forfra. For at sikre, at alle skovejerne bliver hørt, så har vi indkaldt dem til et nyt møde. Et møde hvor vi kan snakke og forhandle om indholdet i en fredningsaftale. Lige nu stiller de sig stejlt, men jeg er bange for de bruger deres kræfter forkert. Gem det til Fredningsnævnet, og så brug kræfterne indtil på at præge aftalen så meget som muligt” slutter Christian Bro.