Dansk økonomi kan forvente en ny bølge af den økonomiske coronakrise, siger AE-cheføkonom Erik Bjørsted. Regeringen bør ikke tøve med at udbetale alle feriepengene.

En ny vurdering af den økonomiske situation fra de økonomiske vismænd viser, at dansk økonomi har været hårdt ramt af coronakrisen. Der er stor usikkerhed om, hvor hurtigt vi kan rejse os oven på krisen.

Flere af de økonomiske nøgletal viser tegn på bedring. Det gælder for eksempel det private forbrug og antallet af nye stillingsopslag. Men i vores samhandelslande kan det tage længere tid at få økonomien på fode igen. Derfor er der en risiko for, at genopretningen kommer til at tage lang tid.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted er enig i, at genopretningen af dansk økonomi kan komme til at tage længere tid, end man umiddelbart tror, selvom nogle af nøgletallene er blevet bedre.

”Der er enormt stor usikkerhed om, hvor hurtigt udlandet kan komme sig oven på coronakrisen. Danmark var godt rustet til krisen, men det var mange andre lande ikke. Hvis genopretningen i udlandet trækker ud, vil det i høj grad gå ud over vores industri. Bunden er måske nået, men der er en betydelig risiko for, at genopretningen bliver svag,” siger cheføkonom Erik Bjørsted.

Vækst skal stimuleres til efteråret
Vismændene synes, det er svært at vurdere behovet for at stimulere økonomien, så længe vi ikke har afviklet hjælpepakkerne. Først når hjælpepakkerne er afviklede, er det muligt at vurdere det konkrete behov, siger vismændene.

AE er enig i, at hjælpepakkerne – herunder lønkompensationsordningen – skal afvikles ved udgangen af sommeren. Til gengæld mener AE ikke, at der er tvivl om, at der til den tid bliver behov for at stimulere økonomien.

”Væksten i dansk økonomi skal stimuleres til efteråret. Vi forventer en andenbølge af arbejdsløse hen over sommeren og til efteråret. Dels er der en del lønmodtagere, der har længere opsigelsesvarsler og ikke kan ses i ledighedstallene endnu, og dels er der mange af dem, som i dag er hjemsendt med lønkompensation, der risikerer at blive arbejdsløse, når lønkompensationsordningen udløber,” siger Erik Bjørsted.

Tø alle feriepengene op
Vismændene peger på, at når og hvis der bliver behov for finanspolitiske lempelser, er udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge et hensigtsmæssigt instrument, som kan suppleres med en økonomisk håndsrækning til lavindkomstgrupperne, der formodes at have en høj forbrugstilbøjelighed.

Indtil videre er Folketinget blevet enig om at udbetale tre femtedele af feriepengene.

”Regeringen bør gå linen ud og udbetale alle feriepengene og komme med en større økonomiske håndsrækning til de arbejdsløse, end der er lagt op til på nuværende tidspunkt. Dansk økonomi er ikke i nærheden at være overophedet, og derfor skal regeringen ikke være bange for at skrue yderligere op for finanspolitikken,” siger Erik Bjørsted.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer