Casper U. Mortensen har denne sommer skiftet det varme himmelstrøg i Barcelona ud med en nordligere destination, nærmere betegnet HSV Hamburg, hvor han tidligere har spillet. Den 31-årig venstre fløj ser tilbage på karrieren, der startede i FIF med kammeraten Rasmus Overby, kærligheden som han fandt i Fredericia og karrierens hidtil største højdepunkt, OL-guldet i 2016.

Casper U. Mortensen er ved at finde sig til rette i Hamburg, hvor han tidligere har spillet et halvt år inden, at klubben gik i konkurs og turen derfor gik videre til TSV Hannover-Burgdorf, hvor han spillede halvandet år inden, at Barcelona købte ham fri.

Nu er Mortensen tilbage, hvor udenlandseventyret begyndte, men det hele startede på Frederiksberg, da Casper som 8-årig startede til håndbold.

– Min kammerat Rasmus Overby, som stadig er en af mine bedste venner, spillede i FIF, og fik mig til at starte. Det var fedt at komme ud til kammeraterne dengang, og legen med bolden var i fokus. Det var selvfølgelig godt, hvis vi vandt, men det var ikke det vigtigste. Jeg synes, at det er en tid som alle unge skal opleve, da det er sjovt og man tit glemmer det i dagens opdragelse af unge og sport, hvor alt handler om at vinde, siger Casper U. Mortensen, der særligt fremhæver udenlandsturene med FIF som noget han ser tilbage på:

– Vi var blandt andet i Lund i Sverige, hvor man oplevede mange andre hold og var sammen med hele klubben på tur. Man fik en ydmyghed, fordi det ikke kun drejede sig om en selv. Jeg kan huske, at vi også deltog i Prag Cup som vi vandt, og det var virkelig stort dengang som 14-årig. Jeg har mange gode minder fra min ungdomstid, siger han.

Da Casper U. Mortensen stadig spillede ungdomshåndbold, var førsteholdet i FIF det daværende FCK Håndbold. Det var dengang, han snuste til ligaholdet, at håndbolden blev seriøs.

– Jeg blev udtaget til ynglingelandsholdet som 16-årig og debuterede i ligaen der. Der vidste jeg godt, at jeg kunne blive til noget, siger Casper U. Mortensen, der efterfølgende skiftede til Ajax København for at få mere spilletid:

– Det var rigtig sundt at komme ud på Vesterbro. I FCK var det præget af, at mine holdkammerater havde børn og familie, og alt bare handlede om at vinde mesterskabet. Folk kom og gik som om, at det var normalt arbejde, og det sociale udenfor banen blev glemt. Jeg var ikke social med nogen. Jeg kom til Ajax med en ambition og selvtillid om, at jeg skulle have spilletid. Christian Dalmose blev min træner. Han gav mig tillid, og jeg fik spillet en masse, hvilket udviklede mig. Der var plads til gak og gøgl, og sådan var stemningen generelt i klubben. Der var mange skæve typer, hvor man tænkte, om det var sandt, om de spillede elitesport. De to år, som jeg spillede i Ajax, gav mig virkelig hår på brystet, siger Casper U. Mortensen og fortsætter:

Mortensen nævner ham selv, Christian Dalmose, der er en af de mest karakteristiske trænere i dansk håndbold. Han er en træner, som der er delte holdninger om grundet hans væremåde.

– Dalmose er den sjoveste træner, jeg nogensinde har haft. Han deler vandene, men jeg var fan af ham. Jeg spillede meget, og der var plads til at lave fejl. Der var tit til træning, hvor man tænkte, han var en gadedreng, men det passede perfekt i miljøet på Vesterbro. Det var vildt sjovt og det passede perfekt med de personligheder. Det var to sjove år med ham, siger Casper U. Mortensen.

Efter to år i Ajax drog Casper U. Mortensen videre i karrieren. Turen gik til Fredericia, hvor han som et led i en strategi med yngre spillere blev præsenteret sammen med kammeraterne Morten Thrane og Rasmus Thiemer-Jensen.

– Da Ajax rykkede ud af ligaen i mit andet år med klubben, vidste jeg, at jeg skulle tage videre og få en tilsvarende rolle på et ligahold. Derfor skiftede jeg til Fredericia, og det var vildt fedt at komme til at spille sammen med Søren Bisbo, Matias Helt, Morten Thrane og Rasmus Jensen. Vi havde et godt hold med rutinerede gutter som Paw Peters, Mads Kiib og Christian Lynggaard, og så fik vi også Peter Henriksen. Det var et sammentømret hold, hvor man fik Fredericia-ånden ind under huden, siger Casper U. Mortensen.

Særligt husker fløjspilleren tilbage på hjemmebanen i Fredericia, hvor der var gang i den på lægterne.

– Det er ikke en Bundesliga-arena rent størrelsesmæssigt, men jeg oplevede virkelig, hvor stor håndbold er i Jylland. Det var stort for mig som 21-årig at spille i en fyldt hal på hjemmebane, og jeg husker også, da vi vandt over Kolding og man kunne mærke, hvilken håndboldby Fredericia er, siger Casper U. Mortensen.

Casper spillede to sæsoner i den røde FHK-trøje, og det lå i kortene, at han ville forlænge med klubben, men det endte med en nedrykning.

– Jeg kunne godt være blevet, men vi kender historien fra nedrykningsspillet, hvor vi blev ramt af skader og manglede et point. Det var hårdt, men på den private side var det ret godt for mig, da det var i Fredericia, at jeg fandt Stine (Stine Bjerre Mortensen, red.) og hendes familie bor stadig i byen, siger Casper U. Mortensen.

Nedrykningen skete i 2011, og derfor måtte Casper U. Mortensen se sig om efter en ny klub, og valget endte med at falde på Viborg.

– Jeg var i gang med at forlænge med Fredericia, men det var betinget af, at vi blev i ligaen. Jeg stod derfor uden klub og var sent ude. I juli havde jeg ikke ingen klub, og der var ikke rigtigt noget spændende på klubmarkedet. Jeg havde egentlig ikke lyst til at skifte til Viborg, men mine tanker blev gjort til skamme. Jeg endte med at blive fuldt udklækket landsholdsspiller, da Lars Christiansen stoppede på landsholdet, og personligt gik det godt i Viborg, hvor jeg havde en stor rolle, og spillede sammen med Rasmus Overby igen. Vi havde Anja Andersen som assistenttræner, og det var lærerrigt, og jeg spillede også sammen med Allan Damgaard, som jeg endte sammen med i Hamborg, siger Casper U. Mortensen.

Det blev til en enkelt sæson i Viborg, og for Casper U. Mortensen var tiden kommet til at spille med på den store danske scene.

– Jeg var 24 år i 2012, og derfor kunne jeg godt tænke mig at spille med om mesterskabet. Jeg kunne vælge mellem klubber som AG København, Team Tvis Holstebro og Bjerringbro-Silkeborg, hvor jeg endte med at vælge sidstnævnte, da jeg havde udsigt til at få en stor rolle og jeg fik spillet Champions League for dem og blev matchet der, siger han.

Det kørte på skinner for Casper U. Mortensen, men et trænerskifte gjorde, at han endte med at skifte til SønderjyskE.

– Vi startede med at have Carsten Albrechtsen, men siden kom Claus Uhrenholt og Per Carlén til, og efterfølgende fik vi Peter Bredsdorff-Larsen, der ikke ville bruge mig. Jeg skiftede derfor til SønderjyskE, da jeg ikke havde tålmodigheden til at være på bænken, og jeg ville bevare min plads på landsholdet, siger han.

Det blev til en enkelt sæson i SønderjyskE for Casper U. Mortensen, der i sommeren 2015 skrev under på en tre-årig aftale med HSV Hamburg.

– Et par år forinden havde de vundet Champions League, og jeg tænkte, at det ville være sprødt. Jeg havde udviklet mig godt i min tid i Danmark, og det fik gjort mig til en modnet spiller, der tog til Bundesligaen. I tre år havde jeg spillet på landsholdet, og jeg vidste derfor, hvad jeg gik ind til, selvom der stadig er et skridt til at spille Bundesliga, siger Casper U. Mortensen, der efter et halvt år i HSV oplevede, at klubben gik konkurs:

– Det var trist, men jeg havde ikke været der hvor jeg er nu, hvis det ikke var for de seks måneder. Det var drømmeklubben at komme til. Jeg spillede sammen med Hans Lindberg, der var en mentor og han tog sig af mig, og jeg kunne ikke så godt tysk. Det var et tophold jeg kom ned til, og alle forholdene var verdensklasse. Det var ærgerligt at det skete, men det var sådan det var, siger han.

Efter konkursen gik turen omkring 150 kilometer syd på. Hannover-Burgdorf blev Casper U. Mortensens klub, og det var et valg, som han ikke fortrød. Casper U. Mortensen endte i 2017/18-sæsonen med at blive topscorer i Bundesligaen med 230 mål.

– Morten Olsen spillede der og var virkelig kongen, og har betydet meget for dem. Da jeg tog derfra i 2018 og havde lavet 14 mål i den sidste kamp mod Gummersbach. Det var som om, at alt det arbejde jeg havde lavet i min karriere, bar frugt. Det hele kulminerede for mig den sommer, da verdens største klub købte mig fri to år før jeg havde kontraktudløb, siger Casper U. Mortensen.

Med verdens største klub mener Mortensen Barcelona, og han fortæller, at det var den eneste klub, som kunne få ham væk fra Hannover-Burgdorf.– Jeg havde afvist Veszprém, fordi jeg var glad for at være der. Da Barcelona kom på banen, ville jeg det, fordi jeg ville fortryde det resten af min karriere, hvis jeg ikke sagde ja. Det første halve år var vanvittigt, og der fik jeg øjnene op for niveauet. Det var 18 af verdensbedste spillere, som jeg rendte rundt sammen med. Når vi kom til træning, lå alt bare klar, og vi havde 15 officials omkring holdet, der sørgede for alt. Jeg blev kåret til årets spiller i Champions League, og det var virkelig stort og noget jeg havde arbejdet for hele livet, siger Casper U. Mortensen.

Der var også en bagside af medaljen for Casper i Barcelona. To gange røg han ind i længerevarende skadesforløb.

– Det var virkeligt frustrerende. Jeg var ved at kaste op over at se kampene i den tid. Jeg kunne ikke magte at skulle til hver eneste kamp for at se på. Da det skete anden gang tog jeg til Danmark og lavede genoptræning med Lisa Thomey, som er min private fysioteraupt. Jeg kunne ikke klare at være i Barcelona mentalt, og det handlede om, at jeg vidste hun kunne få mig tilbage i topform. Lisa har kendt mig siden 2012, da hun var fysioteraupt i BSV, men nu har hun sin egen praksis, siger Casper U. Mortensen.

Den helt store ambition med at komme til Barcelona for Casper var at vinde Champions League. Det lykkedes på falderebet, da Barcelona denne sommer besejrede Aalborg i finalen med 36-23.

– Det var virkelig en drøm, der gik i opfyldelse for mig. Det var en på ”bucket listen”. Min tid i Barcelona var lidt som lyn og torden, hvor jeg røg ned i et hul og kom tilbage igen og spillede fuldtid i Champions League-semifinalen og finalen. Det var den største gave, siger Casper U. Mortensen.

Nu er kufferten pakket fra Barcelona, og Casper U. Mortensen har slået sig ned i Hamburg, hvor der venter et nyt eventyr og en ny rolle til danskeren.

 – Vi kommer som oprykkere, og det handler om overlevelse. Kan vi gøre det, så vil det blive godt, fordi Hamborg har det brand, som det har. Især for danske spillere er det attraktivt at bo i Hamborg, som i min bog er den fedeste by Tyskland, og hvem vil ikke spille i Bundesligaen? Jeg er sikker på, at vi nok skal give den gas og få de nødvendige point. For mig er det også en ny rolle, da jeg er 31 år og ikke 26 mere, og jeg har lært sproget i forhold til sidste gang. Jeg får en rolle, som jeg ikke tidligere har haft, siger han.

Foreløbigt har Casper U. Mortensen underskrevet en tre-årig aftale med HSV Hamburg, og om det efterfølgende bliver et retur til dansk håndbold står hen i det uvisse.

– Det må tiden vise. Indtil videre er jeg glad for at have fremtiden på plads i de næste tre år, og så må vi se hvad der sker. Måske vender jeg tilbage og slutter der, men det kan også være det slutter i udlandet. Jeg har ikke tænkt over det, men jeg tror og håber, at jeg har mange gode år i mig endnu. Jeg nyder Hamborg, og er tilbage i Bundesligaen, og jeg er glad for at have svigerfamilien i Fredericia inden for kort afstand, siger Casper U. Mortensen.

Et tilbageblik på Casper U. Mortensens viser, at han har vundet flere titler, men en oplevelse med landsholdet skiller sig ud.

– OL i Rio var stort. Jeg var med som den eneste venstre fløj i truppen, og vi mødte franskmændene i finalen, og i fire-fem år havde vi spillet mod dem og tabt hver gang. Vi vidste, at vi ville vinde en ud af ti kampe mod dem, og at vinde over dem i OL-finalen er jeg stolt over. Jeg var helt færdig fysisk og mentalt bagefter, siger Casper U. Mortensen.

Forude venter der tre sæsoner for Casper U. Mortensen i HSV Hamburg, hvor nye ambitioner skal indfries, ligesom det var tilfældet med skiftet til Bundesligaen i 2015 og ambitionen om at vinde Champions League med Barcelona.