Det er altid en fornøjelse som kulturredaktør, når Fredericia Kunstforening afholder fernisering. I fredags var det ingen undtagelse, da Carsten Franks forestilling blev udstillet.

Mørket er ved at sænke sig udenfor, men i den store hvide bygning på Kongensgade er der lys, og en række værker står klar til åbningen af udstillingen med Carsten Frank.

Det lykkes hver gang Fredericia Kunstforening slår dørene op at samle en god skare af kunstelskere. Der er snakken i krogene og store forventninger. Stemningen er helt speciel, indtil det øjeblik, hvor kunstneren tager mikrofonen, så er alles øjne rettet mod personen og ikke værkerne.

Fredericia Kunstforening – fernisering med Carsten Frank (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Fredericia Kunstforening disker altid op med dråber, sodavand og lækkerier, igen rammer de årstiden med stor præcision og leverer et både lækkert og visuelt bord til de mange fremmødte.

Vi mødte kunstneren til en lille samtale om hans forskellige udtryk, der spreder sig fra det dekorative, lidt naive til de helt skarpe holdninger og meninger. Det klæder bestemt udstillingen med den forskellighed om emnet, siger Carsten Frank:

“Jeg har to udtryk, de ekspressive naturbilleder som hænger i den ene sal og så de eksistentielle og politiske billeder i hovedsalen. Grunden til, at de er adskilte, er fordi, det er det rigtige for mig selv og mit publikum, idet de egentlig er ret forskellige. Det er lidt som en skuespiller, der er god til at spille på guitar, men som også gør sig som musiker. Her har jeg så fået to forskellige kunstneriske udtryk. Men for mig selv er de egentlig ikke så forskellige, måden at male på og teknikken er den samme. Men jeg kan ikke arbejde med det på samme tid, jeg har ligesom et halvt til trekvart år, hvor jeg arbejder med det ene univers, så får det fuld skrue”.

Fredericia Kunstforening – fernisering med Carsten Frank (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Et af de mere politiske billeder har en egen censurering, jeg er som beskuer i tvivl om, det er en gimmick.

Det er ikke en gimmick, jeg malede billedet i Spanien, og der var en sjette sans, der sagde at jeg skulle passe på her, vi havde lige haft en Muhammedkrise. Jeg spurgte folk omkring mig og fik beskeden, “Du kan gøre hvad du vil, det har du lov til, men det der, det gør du bare ikke”. Det fik mig til selv at censurere billedet, det støder mig og det er jeg ærgerlig over, men jeg har mit liv og min pengepung kært”, afslutter Carsten.

Her ses billedet som Carsten selv har valgt at cencurere. (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Det er en dejlig udstilling som i den store sal stiller masser af spørgsmål. Der er kraftig inspiration fra nogle af streetartens mestre, teknikkerne er blændende og udtrykket er til tider hypermoderne. Det er en stor anbefaling at se udstillingen som kører frem til 24. november i Kongengsgade 111.

Carsten Frank f.1954. Autodidakt kunstner med studier i kunsthistorie 1978-80. Han har endvidere været involveret i film og design 1983-90. Bor og arbejder i både Andalusien og Silkeborg.

Stærke udtryk fra Carsten Frank (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)
https://www.fredericiafriskole.dk/