Karsten Byrgesen (D) havde stillet et forslag om, hvordan Fredericia Kommune skulle håndtere sagen omkring Argentinervej 42, som afgående Borgmester Jacob Bjerregaard købte på vilkår, der er på kant af loven. Byrgesen er utilfreds med, at sagen blev behandlet på et Økonomiudvalgs møde, hvor han ikke selv deltog, og at hele hans forslag ikke blev taget med.

Karsten Byrgesen oplyser, at han havde stillet et forslag om følgende:

Med Jacob Bjerregaards fratræden er der skabt en dimension i sagen omkring købet af grunden på Argentinervej, og Nye Borgerlige anbefaler derfor, at der nedsættes en gruppe bestående af alle Byrådets partier, der samlet eller med politisk flertal anbefaler en advokatundersøgelse og samtidig fastsætter, hvad det er, der skal undersøges. I den forbindelse anbefales det, at der ikke bruges de sædvanlige udenbys advokatter.

»Man behøver ikke ringe til København eller Aarhus for at finde advokater, men vi kan godt tage vores egne dygtige advokater. Vi kan tage 2-3 firmaer indover, og det giver også en troværdig, hvis det er lokale. Man er ikke klogere bare fordi man tager 100 km nord på eller mod øst. Der skal lokale folk på for at finde ud af, hvad der er op og ned, og så betaler Fredericia Kommune regningen. Hvis vi har svinet må vi betale regningen,« konstaterer Karsten Byrgesen.

I fredags blev der afholdt et Økonomisudvalgsmøde, hvor sagen var oppe. Karsten Byrgesen sidder ikke i Økonomiudvalget, og var heller ikke kaldt ind til det punkt, som forslaget gik på. I stedet endte han med at blive orienteret af Viceborgmester Susanne Eilersen (O) om, hvad der blev besluttet, og det var ikke, hvad Byrgesen havde forventet, da valget faldt på en intern undersøgelse, og ikke en ekstern, som var anbefalingen var Nye Borgerlige.

»Jeg noterer mig, at Eilersen var leder af mødet (da Jacob Bjerregaard er inhabil, red.), og det er der ikke noget galt i. Hun ringer og fortæller mig konklusionen og gør ikke det jeg beder om. De vedtager en intern undersøgelse. Det betyder, at folk på Rådhuset undersøger sig selv. Jeg vil have spørgsmål om til dem, der har været involveret omkring sagen. Man kunne spørge sælgere fra salgsafdelingen, om hvorfor han fik en mundtlig forespørgsel, og om han meldte tilbage, at det ikke var efter bogen? Og hvem meldte han det til? Jeg kan finde hundredvis af spørgsmål. Hvem skal stille spørgsmålene internt i forvaltningen?,« spørger Karsten Byrgesen og fortsætter:

»Der er to underskrifter på aftalen, der har gjort, at borgmesteren har trukket sig. Den ene er Bjerregaard, den anden er Eilersen. Eilersen mener, at det er et demokratisk underskud og at hun er udnyttet, da hun står som medunderskriver. En undersøgelse kunne sige hvilken rådgivning hun fik og hvilke spørgsmål stillede hun og til hvem ,og hvilke svar fik hun? Det er kontroversielt når en Borgmester køber en grund. Han er øverste forvaltningschef. Når det spørgsmål stilles, så går jeg ud fra det var svaret, at det ikke var efter bogen. Han har ikke downloaded dokumentet fra Fredericia Kommunes hjemmeside og udfyldt det han skulle, og sidste salgsdato var overskredet.« 

»Jeg havde netop bedt om, at det skulle være partierne. Det er jeg ekskluderet fra. Man har behandlet mit forslag i Økonomiudvalget, og man kunne have sagt, at man ville invitere mig ind til det ene punkt. Jeg sad derhjemme, da de behandlede det, og de gjorde det på en anden måde end jeg havde forslået. Det er ikke i orden, synes jeg.« 

Et af argumenterne for ikke at ville lave en ekstern undersøgelse er prisen på den, men det argument køber Karsten Byrgesen ikke.

»Jeg gør det her, fordi jeg vil have ordentlighed i sådan en sag her. Jeg tror ikke, at de interne ledere kan kigge medarbejderne i øjnene nu, så det holder ikke. Jeg er blevet mødt med spørgsmål om det kommer til at koste milioner. Vi har lige købt MesseC for 62 millioner kroner, givet 11 millioner til Fredericia Teater og brugt 300 millioner kroner på parkeringsplads, cykelstier, idrætshaller, led-lamper og alt muligt, som har en berettigelse, men så fordi det koster penge med ordentlighed, så vil man ikke, men det skylder vi de ansatte. Der må være nogen på Rådhuset, der gerne vil sige noget, men man skal tænke sig om, hvem der spørger dem,« siger Byrgesen og slutter:

»Den sag her skal gå sin vej, og vi sidder med noget af det mest alvorlige, der er sket i Fredericias historie, at en Borgmester går på den her måde. Vi havde Thomas Banke-sagen, men det var kun ham den sag handlede om. Det her er forvaltningen, og Viceborgmesteren, der har skrevet under på en aftale, og derfor har sagen en anden dimension.«

Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Karen Møberg
Karen Møberg
1 måned siden

Uanset hvordan og hvorledes er det usmageligt, når offentlig ansatte og politiker opfører sig uanstændigt og lukkede over for borgerne, derfor skal der en uvildig undersøgelse til for at gennemskue den afgående Borgmesters sag i forbindelse med grundkøbet på Argentine vej, det er ikke noget forvaltningen skal sidde og fedte med, da de uden tvivl allerede er sovset ind i den, desuden skal hans kones job i ADP som chefjurist også trævles op, der er mange ting, som virker grotesk.

Ove Nygaard
Ove Nygaard
1 måned siden
Svar til  Karen Møberg

Enig i Karen Møbergs synspunkt. Og så skal vi have åbenheden tilbage i byrådet.