Nye Borgerliges spidskandidat til kommunalvalget i Fredericia, Karsten Byrgesen, peger på at byens jobcenter ikke kører efter hensigten. Han fortæller også, at indsatsen omkring nyttejobs er forfejlet, da kun fem er i nyttejob mod 40, som er det aftalte.

På jobindsats.dk fremgår det af en statistik, at der er 3.591 mennesker uden beskæftigelse. Byrgesen undrer sig over det høje tal.

– Der mangler folk over alt, og virksomhederne råber og skriger på arbejdskraft. Vi har tusindevis af mennesker, der prøver at komme på arbejdsmarkedet, men vi har 3.591, der i juni 2021 stod uden beskæftigelse, og det er mange. Jeg synes ikke, at jobcentret skal fifle rundt med syge mennesker. De skal behandles af sundhedssystemet, og deres læge skal fortælle dem om muligheder og begrænsninger. Dem, der er for syge til at arbejde, skal på pension. Er man syg efter en operation eller uheld, skal man hav en midlertidig pension, indtil man er klar igen, siger Karsten Byrgesen og fortsætter.

– Blandt dem, der er på jobcentret i Fredericia, er 937 af dem nogle der kan arbejde morgen, og vi kan se, at vi mangler folk inden for transport, logistik, handel og kontor. Det er ikke folk med en PhD i forvaltning, og vi har samtlige af de fagskoler i kommunen. Man må fyre lærere på de skoler, fordi der er mangel på elever. Årligt koster de ledige os 162 millioner kroner, og fordi jobcentret ikke er særlig gode til at få dem på arbejdsmarkedet, koster det et uddelingsbidrag på 32 millioner kroner, fordi vi ikke lever op til statens tal. Vi straffes og betaler for ingenting, og det skal vi have gjort noget ved. Vi vækster årligt med 300 arbejdspladser, og vi har fagskolerne til at uddanne det vi mangler, men de går ledige, fordi folkene sover.

– Der mangler en politisk ledelse, der siger, at vi skal have et mål. 

Hvis ikke de ledige vil arbejde, og jeg vil ikke tvinge nogen, så skal de ikke have en krone. Nogen nyder uden at have viljen til at yde, selvom de har evnen. Jeg er fortørnet over, at vi har en borgmester i Steen Wrist, der er vidende om det, og vi har også Social- og beskæftigelesudvalget med Peder Tind i spidsen. De vil have et menneskeligt jobcenter, men det skal jo omsættes til tal, og det er det ikke.

Byrgesen peger på, at der ikke har været politisk velvilje i udvalget til at afhjælpe situationen, og det vil han have ændret på.

– Det er synd for dem, der går derhjemme. Man skal lave en håndholdt indsats, og nogen har været væk så lang tid, at de skal hjælpes i gang. Man kan eksempelvis sende dem i nyttejobs, og det har Mette Frederiksen endda talt op. En af de de store skandaler er, at vi har afsat 500.000 kroner til en medarbejder, hvis opgave er, at der 40 i nyttejob, men det er kun fire i nyttejob. Man kan sende folk i nyttejob hos eksempelvis en børnehave eller et plejehjem, hvor de mangler hænder, og hvor man kan frigøre det faglærte personale til relevante opgaver indenfor faget. Dem i nyttejob kan spille et spil, lege med børnene eller lignende, som ikke kræver fagviden, siger Karsten Byrgesen.

Uenig med udvalgsformand

Formand for Social- og beskæftigelsesudvalget, Peder Tind, har et motto der hedder, at det skal være et menneskeligt jobcenter, men den køber Byrgesen ikke.

– Det er ikke menneskeligt at efterlade folk i en kæmpe sump, hvor man svigter ansvaret for de 3.591 personer. Derfor er jobcentret spild af tid og nytteløst. Man kan spare ni milliarder kroner på at lukke det. Det er ærgerligt at diskutere, om det skal være her eller ej, for hvis det var en succes, så ville der ikke være noget. Men folk går grædende derfra, og er det menneskeligt? Jeg har haft borgersager, hvor jeg som politiker ikke ville gribe ind selv, men hvor jeg har henvendt mig direkte til kommunaldirektøren, og i de sager har det hjulpet, men det skal jo ikke være sådan, at det skal være, siger Nye Borgerliges spidskandidat.

Slutteligt peger Karsten Byrgesen på, at hvis de 937 jobparate hvert år generede 5000 kroner i skat pr. måned via arbejdsmarkedet, ville det være med til at vende et underskud på jobcentret til et overskud.

1 KOMMENTAR

  1. Det er ikke alene i jobcentret, der mangler politisk ledelse. Det er stort set på alle områder.

Kommentarsporet er lukket