Nørre Port står overfor en renovering, et ønske Nye Borgerliges Karsten Byrgesen havde med til budgetforhandlingerne allerede for 2 år siden. 1,8 millioner kroner er sat af, men spørger man Byrgesen, så er det langt fra nok. Der er behov for en større omgang end planlagt, lyder det fra Karsten Byrgesen. Desuden betyder farven noget, slår han fast – og at det valg Slots- og Kulturstyrelsen indtil nu har peget på ikke er hans favorit.

Solen skinner og under Nørre Port står Karsten Byrgesen igang med at inspicere portens tilstand. Det er ikke smil der er på hans læber, tværtimod er det den skeptiske mine der er trukket frem. For to år siden kunne man i Fredericia AVISEN læse følgende historie:

“Det er ærgerligt, at vi ikke har fundet en ordentlig løsning her endnu. Vi har gentagende gange forsøgt os med maling og cement, men det holder ikke – det ses jo tydeligt på porten”, lød det fra Byrgesen – og selvom der nu er sat midler af, så er tonerne mange af de samme. Den løsning der nu er lagt op til er ikke god nok – i hvert fald ikke hvis man gerne vil have en holdbar løsning, slår Byrgesen fast.

“Flere steder har den strukturelle skader, fordi der kommer vand ind. Jeg er i tvivl om hvorvidt 1,8 millioner er det rigtige beløb. Der er mange maskintimer og arbejdstimer. Det virker for billigt til at jeg tror på kvaliteten. Vi har set mange forskellige vedligehold af porten, der ikke er gået særligt godt – tydeligvis. De løsninger ser pænt ud i øjeblikket, men det varer ikke længe”, siger Karsten Byrgesen.

“Man er gået i gang med udgravning på den ene side, hvor man har forsøgt en tætning. Men fakta er at den skal have en meget stor renovering for ikke at se ud som den gør nu”, supplerer han.

“Jeg håber på en anden farve end grå”

“Selvom det er en historisk port, så er den ikke historisk i forbindelse med et slag eller noget. Det er blot en udfaldsport, der var beregnet til at få tropper ind og ud af byen. Det er en mere end 100 år gammel port, men ellers er der ikke meget historie at knytte til den”, forklarer Byrgesen og fortsætter:

“Derfor synes jeg også at vi selv skal have lov at vælge farve. Jeg synes den ideelle farve er gul. Jeg så gerne den lodrette kobberfacade, der ville holde, men det er blevet slået ned hver gang jeg har foreslået det. Det her kommer til at ændre karakter indenfor ganske få år, med mindre man ordner hele porten og renoverer fra bunden af”.

“I den her uge har der været besøg fra Kulturministeriet. De skulle se og godkende hvilke farver de kunne acceptere. Farvevalget er vigtigt for mig. Den nuværende er ikke passende. Tager man den de peger på, den kan kun henvises til 1922, hvor bygmester valgte den farve. Den er ikke henført til et særligt slag eller noget. Hvis man spørger mig, så er den solide gule farve byens øvrige porte har den helt rigtige”.

“Selvom jeg nu står her og ikke er helt tilfreds med udfaldet, så noterer jeg mig at mit ønske er taget til efterretning, og at der nu kan ske noget her. Der er jeg meget glad for, at jeg har kunnet forhandle så langt”, lyder det afslutningsvist fra Byrgesen.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer