Fra 1. til 4. marts afholdes Skandinaviens vigtigste fagmesse for byggevarer i MESSE C i Fredericia, BYGGERI ’16. Udover at over 300 udstillere viser materialer, værktøj, løsninger og meget mere frem til op mod 30.000 byggefagfolk, er Byggeriets Klimapriser også netop blevet uddelt på messen.

Forud for overrækkelsen fortalte Palle Thomsen, adm. direktør for Brancheforeningen Danske Byggecentre, der er arrangør af messen, om baggrunden for priserne, hvorefter Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard gik på scenen for at overrække priserne. Jacob Bjerregaard udtrykte stolthed på Fredericias vegne over, at BYGGERI ’16 hvert andet år afholdes i byen – og ikke mindst over, at danske virksomheder tager det ansvar og gør den forskel, som Byggeriets Klimapriser er udtryk for.

Klimaprisen
Prisen gik til Troldtekt A/S for deres Troldtekt® wave – en skulpturel, tredimensionel lofts- og vægbeklædning af træbeton. Forretningsstrategien er baseret på Cradle to Cradle-principperne, der udledes ingen spildevand og produktionsaffald leveres til HedeDanmark. Troldtekt har som DONG Klimapartner siden 2013 baseret sit elforbrug 100% på vedvarende energi (vindstrøm). Energien til opvarmning i produktionen er baseret på CO2-neutralt træaffald, herunder eget produktionsaffald.

Energiprisen
Prisen gik til firmaet Knauf for deres Knauf Comfortboard. En gipsplade med den egenskab, at den kan optage og afgive varme. Gipspladen regulerer dermed temperaturen i et rum på en energineutral og miljøvenlig måde. Gipskernen indeholder PCM-perler, der har en kerne af voks. Overstiger temperaturen i rummet 23 celcius optager perlerne varmen, mens de frigiver varmen igen, når temperaturen falder.

Miljøprisen
Prisen gik til iTOOLS I/S for deres CleanSpace-turbomaske, hvis ergonomiske design uden ledninger og slanger forbedrer komforten for brugerne og giver dem total bevægelsesfrihed. Støv og skadelige stoffer er en stor udfordring for byggeriet. Indånding er den primære eksponeringsvej for giftige og skadelige stoffer på arbejdspladsen. Det innovative design samt den åndedrætsaktiverede, lydsvage motor giver håndværkerne en komfortabel beskyttelse mod støv, gasser og dampe.

Prismodtagerne er udvalgt af en nomineringskomite med repræsentanter fra samtlige byggeriets parter. Nomineringskomitéen består af følgende medlemmer:

Dansk Byggeri, direktør Lars Storr-Hansen
Håndværksrådet, adm. direktør Ane Buch
Bygherreforeningen, direktør Henrik L. Bang
Akademisk Arkitektforening, direktør Jesper Pagh
Danske Arkitektvirksomheder, direktør Lene Espersen
Konstruktørforeningen, sekretariatsleder Kim Benzon Knudsen
F.R.I, direktør Henrik Garver
Dansk Indeklima Mærkning, Thomas Witterseh
PEFC, generalsekretær Morten Thorøe
SBI – Statens Byggeforskningsinstitut, direktør Thorkild Ærø
DI Byg, branchedirektør Elly Kjems Hove
Danske Byggecentre, adm. direktør Palle Thomsen

Om BYGGERI ’16
BYGGERI ’16 afholdes 1. – 4. marts 2016 i MESSE C, Fredericia for 17. gang og er åbent dagligt fra kl. 9.30 – 17.00. BYGGERI-messen har igennem årerne positioneret sig som Skandinaviens vigtigste fagmesse for byggevarer. Fri adgang for fagfolk mod registrering.