Efter at de ledende kræfter i Byforum trak sig på grund af byrådets og forvaltningens fremstilling af indsatsen på et pressemøde den 12. marts 2021, må politikerne konstatere at grundlaget for samarbejdet med erhvervslivet er pulveriseret. Borgmester Steen Wrist har dermed mistet det momentum, der tidligere har drevet erhvervsudviklingen i Fredericia frem.

Da mange erhvervsfolk intetanende blev kastet ind i politikernes og forvaltningens roderi efter sagen om forhenværende borgmester Jacob Bjerregaard, valgte de ledende kræfter at trække sig fra samarbejdet med kommunen. På et ekstraordinært byrådsmøde i går aftes måtte byrådet i Fredericia Kommune se i øjnene, at Byforum ikke længere har erhvervslivets opbakning. I stedet for vil man selv forsøge at gøre noget aktivt for byen, men man skal lede langt efter goodwill i erhvervslivet.

Ole Mortensen, Formand for Fredericia Shopping, blev også kastet ind i Fredericia Kommunes interne problemer uden varsel, og han finder processen uanstændig:

-Jeg er færdig med det, og jeg er forbi byforum. Jeg kigger fremad. Vi skal have en sommerby op at stå. Vi skal have julen op at stå i Fredericia. Processen kunne jeg godt have været foruden. Men jeg har ikke flere kommentarer til det nu. Jeg vil det bedste for byen, udtaler Ole Mortensen.

En af de erhvervskapaciteter, der tog konsekvensen af den politiske proces mod erhvervslivet og trak sig fra Byforum, er Grete Højgaard, administrende direktør i MesseC. Hun mener det er godt at få startet på en frisk.

– Jeg er glad for at der kommer nye takter. Hele byen har brug for at se fremad, og der bør vi lægge vores fokus, så tingene kan blive udviklet. Men jeg er helt udenfor nu. Jeg meldte mig ud af Byforum, så jeg skal heller ikke være med til at beslutte, hvad der skal ske derefter.

Projektdirektør Tim Erling Halvorsen, der er projektdirektør for Kanalbyen, var også med i byforum, men han er stadig klar til at bidrage:

– Jeg tager det til efterretning, at man nedlægger byforum. Jeg håber, at Kanalbyen vil blive inddraget i udarbejdelsen af ny strategi. Vi har meget at byde ind med; boliger, arbejdsplader og byudvikling. Det vil være sundt at se på, hvordan vi sammen påvirker og arbejder med de muligheder, der ligger i at få byen til at vokse og vækste, samtidig med, at vi også skaber vækst for midtbyen. Kanalbyen er en af de unikke ting Fredericia har, som de andre byer ikke har. Bydelen er en driver, og gør vi det rigtigt i arbejdet med at få bundet det hele sammen vil man se vækst. Om det hedder byforum, midtby eller det femte er ikke vigtigt for mig. Vi stiller op med synspunkter, holdninger og input, og så understøtter vi den samlede strategiske udvikling uanset, siger projektdirektør i Kanalbyen, Tim Erling Halvorsen.

Efter at erhvervsfolkene rasede over forvaltningens behandling af deres indsats, rakte Steen Wrist hånden ud efter erhvervslivet med et ønske om at genetablere et samarbejde. Byforum har under coronakrisen skullet forsøge at skabe fælles indsats for at hjælpe et trængt erhvervsliv, hvor krisen og nedlukningerne har haft alvorlige konsekvenser for de erhvervsdrivende.

-Vi nedlægger byforum, fordi vi skal have fundet en konstruktion, som folk kan være i. Tre helt afgørende aktører har sagt, at det vil de ikke være med i. For mig giver det derfor ingen mening at debattere de opgaver, der lå i byforum uden at have en repræsentant med fra de handlene, Fredericia Shopping. Vi har arbejdet med en model for, hvad byforum skulle løse. Den ene var aktiviteter, til det vil jeg sige, at midlerne er der stadig, bare i økonomiudvalget. Nu går vi ind og prøver at samarbejde med de aktører, der vil lave noget for midtbyen. Vi skal have pengene ud at arbejde. Der skal være liv og leben i Fredericia midtby, så vi kan bevare en stærk handelsby, siger borgmester Steen Wrist og uddyber:

-Det andet spor handler om, at vi har en opgave i at lave en strategi for midtbyen, så vi får udmøntet budget 2021. Det vil vi invitere nøgleaktører med til. Jeg noterer mig, at jeg har haft indledende drøftelser med erhvervsfolk, og de tager godt imod at se fremad og lave noget godt for Fredericia. For mig er det vigtigste, at vi får styr på tingene, og får arbejdet om det vigtige. Vi skal have en stærk midtby, og det arbejde fortsætter ufortrødent. Vi har et kæmpe ønske om samarbejde med disse aktører, men også grundejerforeningen i midtbyen, som ikke var med i byforum. Det kan godt være, at vi skal se det bredere. 

-Jeg holder fast i, hvad jeg har sagt før, at jeg beklager, at folk der har lagt en stor energi i og vil det bedste for Fredericia, fordi der ikke var styr på den kommunale banehandel, blev hængt ud, det er jeg ked af, og derfor skal vi også finde en form, hvor vi kan arbejde sammen igen, slutter borgmesteren.

På trods af omfattende aktindsigter til Fredericia Kommune om den såkaldte interne afdækning er det fortsat ikke lykkedes at få dokumentation for forløbet, samt de mange konklusioner der står i rapporten. Blandt andet er der ingen, der konkret kan svare på, hvorfor det var de udvalgte emner, der skulle afdækkes.

Fredericia Kommune har siden december måned 2020 befundet sig i en dyb krise, hvor tilliden til forvaltningen er smuldret i offentligheden. Efter den 12. marts 2021 er der fortsat ikke afklaringer omkring centrale spørgsmål i sagerne. Erhvervslivets reaktion har været forbløffelse over den anvendte fremstilling, men ikke mindst forargelse over at man ikke i forvejen har orienteret sig hos samarbejdspartnerne, der omtales.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Somsak
Somsak
08:57 - 21. april 2021 08:57

En meget stor opmærksomhed at det her har fået, erhvervsfolk har fået nok, dem det drejer sig her om er åbenbart MesseC, Kanalbyen og der var vist også den lokale koncertarrangør.. så er det bare jeg tænker : Erhverv … jamen havde der været tale om Ørsted, DLG, Energinet eller andre af vore store vigtige Erhvervsvirksomheder, så havde det gjort indtryk, men det her er vel bare et fis i en hornlygte hvor de fleste vel nærmest har været i familie med hinanden. Og de trækker sig åbenbart fordi deres indsats er blevet beskrevet lidet flatterende i en intern rapport, var der en grund til det mon ? Ellers er det vel bare at tilbagevise den med fakta , men i stedet foretrækker man at vaske tøjet via “åbne” breve … kan det blive mere barnligt ? Muligvis, det vil tiden vise. En ting er sikkert, visse dele af “Erhvervslivet” kan ikke håndtere kritik, Den omtalte leder fra MesseC som trækker udstillinger til Fredericia udfører bare sit arbejde, kan hun ikke trække messer til så kommer bare der en anden på posten, ingen er uundværlig, heller ikke ved MesseC. Hvis jeg var erhvervsdrivende i Fredericia midtby og det vil sikkert her sige forretningsindehaver, så ville jeg være meget interesseret i et samarbejde med kommunen, for fakta er, at de fleste forretninger, lige undtaget frisører, cafeer, restauranter o.lign. de ligger til at blive decimeret i fremtiden, vi køber efterhånden alt på nettet og det bliver der bare mere af, så at tro på at den nuværende forretningsmodel med fysiske kunder i butikken vil virke om en 10år er nok en anelse optimistisk. De butikker der vil være tilbage vil være at finde i store shopping centre rundt omkring i DK og måske også i Fredericia, hvis det er et sted folk har lyst til at være og det kræver at alle er lydhøre, åbne for kritik og omstillingsparate, bliver spændende.