Budgettet for Fredericia Kommune i 2020 er i fuld gang med at blive forhandlet på plads. Indtil videre har alle partier været forbi Borgmesteren – og ingen er trådt ud af forhandlingerne.

Hele processen omkring budgetforhandlingerne har været meget anderledes end tidligere. Den udskudte kommuneaftale gjorde, at man først kom sent i gang – og det gav ændringer i planen. Det første udkast og tilhørende mulighedskatalog kom fra forvaltningen og ikke Borgmesteren, og det har medført historisk mange høringssvar. Men netop høringssvarene er der ros til hele vejen rundt.

”Det er dejligt med alle de høringssvar, selvom det da tager lidt tid at læse”, lød det med et grin fra Enhedslistens Cecilie Roed Schultz, inden hun fortsatte: ”Det viser, at vores borgere tager del i den demokratiske proces, og det er dejligt. De fortæller os politikere hvordan de ser udkastet, og på den måde får vi flere inputs med ind i forhandlingerne”. Også hos Dansk Folkeparti ser man glædeligt, men samtidig bekymret på høringssvarene:

”Vi er meget glade for, at så mange har valgt at indsende høringssvar, det giver os meget med i rygsækken. Men det er også bekymrende, at medarbejderne på den måde føler sig ramt denne gang, det er anderledes høringssvar fra deres vedkommende, denne gang”, fortalte Susanne Eilersen.

Hos byrådets næststørste parti er man glade, for nu i hvert fald. ”Vi har været til et godt og langt møde, hvor vi har fået hørt hinandens standpunkter. Det er jo i sig selv godt, at vi kan se hvor hinanden står – for nu ved vi lidt mere om hvor vi kan finde fælles fodslag, og hvor der kan være knaster”, lød det fra Gruppeformand i Venstre, Peder Tind.

Byrådets løsgænger, Karsten Byrgesen, har nok at se til. Med en tømrervirksomhed og en titel som alt-muligt-mand er kalenderen godt fyldt op, så da jeg spurgte ind til hvordan han overhovedet har tid nok til budgetforhandlinger var han meget klar:

”Jamen det bliver mine aftener og nætter, så søvn bliver det ikke til meget af”, lød det med et grin, inden han slog over i en mere seriøs tone: ”Men jeg er glad for denne tid, for det er her vi kan se hinanden an – og det er her vi blandt andet kan gøre en forskel. Vi får lov til at sætte et præg på kommunens budget for næste år – og på den måde kan vi gøre en reel forskel for borgerne i byen. Det er jo derfor vi er i politik, håber jeg da”.

Ingen er trådt ud

Jeg tillader mig at sige, at vi i Fredericia har været så heldige, at man de seneste år har indgået brede forliger omkring budgetaftalerne. På den måde har alle fået et aftryk med i aftalen, og det giver i sidste ende en repræsentation af alle byens borgere fremfor kun 51% af dem. Derfor undrer det mig heller ikke, at der endnu ikke er nogen der har forladt forhandlingerne.

”Vi har ikke forladt forhandlingerne, endnu i hvert fald. Vi har tre røde streger der skal være opfyldt, ellers kan vi ikke se os i en aftale. Vi er langt fra hinanden, men vi er da tættere på end tidligere. Så jeg er fortrøstningsfuld”, lød det fra Enhedslistens Cecilie Roed Schultz, da snakken faldt på hvor langt man var fra hinanden.

I samme boldgade finder vi også Dansk Folkeparti, der står fast på, at der ikke skal findes penge hos de ældre. ”Vi skal passe på vores ældre, som de har passet på os. Derfor står vi helt fast på, at det ikke er her der skal findes penge, men at der snarere skal findes penge hertil. Men vi er optimistiske, forhandlingerne går godt”, forklarede Susanne Eilersen.

Forhandlingerne er altså i fuld gang, og de første meldinger gik på, at man håbede at være færdige inden ugen er omme. Den samme optimisme er ikke at spore hele vejen rundt, men der er en generel optimisme om et bredt forlig, hvor alle får sat deres præg.

https://www.facebook.com/menyfredericia/