Kære Ditte.

Jeg er en pige på 29 år. Jeg er single og har ikke haft en kæreste i 7 år. Med tidligere x-kærester havde jeg smerter under sex. I den forbindelse blev jeg undersøgt flere gange, men der blev aldrig fundet nogen fysiologiske årsager. Indenfor de sidste par år er smerterne gået væk, men på trods af det, nyder jeg ikke at have sex, og der går derfor lang tid mellem de mænd jeg ser. 

Jeg håber at du kan hjælpe mig? 

De bedste hilsner R

Kære R.

Det er desværre vældig almindeligt, at smerter i kvindens underliv under samleje ikke kan påvises medicinsk. Ikke desto mindre er de lige så virkelige, som et piskesmæld der måske heller ikke kan ses på en røntgen. Vulvodyni, som diagnosen kaldes, kan give uoverskuelige gener både i og uden for det seksuelle, og det glæder mig virkelig på dine vegne, at den periode i dit liv med den sygdom, ser ud til at være bag dig. 

Nu står du så på den anden side, og oplever stadig, at sex ikke er blevet mere nydelsesfuldt. 

Jeg ved ikke, om sex altid har været forbundet med smerter for diglige fra din debut, eller om det var noget der kom til hen ad vejen.Men uanset hvad, så forestiller jeg mig, at din krop i mange år har været under stress i seksuelle sammenhænge, at du har spændt op i din krop, måske været fysisk til stede med din krop, men mentalt er tjekket ud, for at prøve at abstrahere fra smerterne. Den slags overlevelsesstrategier er fuldstændig naturlige, men de skaber blokeringer i kroppen, som ikke bare løsnes fra den ene dag til den anden. 

Så selvom du ikke længere er smertepåvirket, så ved din krop nærmest ikke, hvordan den skal nyde selv samme akt, som i årevis har forvoldt utryghed. 

Mit råd til dig vil være at starte ganske langsomt op med at blive fortrolig med din egen krop. Hvis den aldrig har lært, hvad nydelse er, så er det som om, at den først skal kunne kravle, før den kan gå. Start derfor med at bruge god tid (og god tid er mere end 10 sekunder) på at sanse dig selv, og her mener jeg ikke seksuelt. Fx når du går i bad, så brug god tid på at sæbe dig ind. Mærk efter, hvordan forskellige kropsdele føles, hvor det er rart at sæbe dig, og hvor det måske ikke er så rart. Brug tid på hele kroppen og registrerer dig selv. 

Det kan også være, når du kommer ud af badet, hvor du kan smøre din hud ind i en lækker kropsolie. Brug igen tid på at komme hjem i din krop, og dyrk, hvor på din krop du mærker nydelse/velbehag, og hvordan rar berøring føles. Det kræver tålmodighed, og selvom det lyder banalt, så kan det være virkelig svært – men det er virkelig processen værd! Det kan også være karbad eller fodbad eller bare det at vaske sine hænder efter toiletbesøg, hvor du sætter tempoet ned, og lige sanser dine egne berøringer på din hud. 

Når du er fortrolig med nydelse i form af berøring, og du kan mærke, hvordan din krop kan slappe af i det, kan du med fordel begynde at udforske dig selv seksuelt. Mærk efter, hvordan det føles udenpå kontra indvendig, om du nyder mest med fingrene eller med et stykke legetøj, fx en klitorisvibrator eller stimulator, og om der er forskel på nydelsen alt efter, hvor i din cyklus du befinder dig. Vær nysgerrig på, om du kan opnå orgasme. 

Det er vigtigt, at du selv tager ansvar for at udforske, hvad nydelse er for dig, og ikke venter med at finde disse svar til du er sammen med en partner. For hvis og når du mærker fremgang, vil det øge dit seksuelle selvværd, som vil styrke din lyst til overhovedet at hooke op med nogen. Og når du er sammen med fyre, kan du selv med din nye viden om, hvad du kan lide, formidle dette til dem. 

Nydelse med en partner starter derfor med nydelse i dig selv. Jeg ønsker dig god fornøjelse på den rejse der ligger foran dig.

Kærligst Ditte Winkel

Følg min instagramprofil på https://www.instagram.com/dittewinkel/ eller se mere på min hjemmeside om mig som parterapeut og sexolog påwww.ditte.winkel.dk .

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer