Først og fremmest skal lyde en glædelig jul og et godt nytår til alle.

2015 har været et succesfuldt og begivenhedsrigt år for vores kommune. I Middelfart Kommune har vi sat os selv på Danmarkskortet med 1. spadestik til Nytorv – nyt bycenter og rådhus og åbning af Bridgewalking og CLAY – Keramikmuseum Danmark. Kommunens virksomheder er i vækst og nye kommer til. Flere borgere er kommet i arbejde, børn og unge lærer på nye måder og flere får en uddannelse. Som første kommune i Danmark har vi skabt værdifuld viden med projektet Teknologi i Øjenhøjde, hvor 24 modige borgere tester den nyeste velfærdsteknologi i hverdagen. I Ejby Mose er der skabt et flot nyt rekreativt naturområde. Det har været et godt år at være fælles om.

Og netop ordet fællesskab – som betyder at skabe sammen – er det bærende element i Byrådets nye vision, som blev vedtaget i juni måned. Visionen hedder ’Broerne begynder her’ og handler om retning med særligt fokus på handling. Politikker er nu erstattet af konkrete indsatser med gode muligheder for at inddrage lokale kræfter. I første omgang seks indsatser: Middelfart Marina, Klimalaboratorium, Fælles unge – fælles ansvar, Integration, Teknologi i Øjenhøjde og Kultur og Events. Det er politisk handling, som vi i Byrådet skaber sammen med jer.

Et fint eksempel på sådan et samarbejde er Nytorv – nyt bycenter og rådhus i Middelfart. Her har lokale investorer, det lokale erhvervsliv og kommunen i fælleskab skabt det økonomiske fundament for en forvandling af midtbyen. En forvandling, som med nye attraktive boliger vil tiltrække nye borgere. De nye butikker vil tiltrække flere handlende og styrke omsætningen i vores eksisterende butikker. Og endeligt et nyt fremtidssikret og handicapvenligt rådhus, der sparer på energien og effektiviserer administrationen ved at samle den fra fem adresser. Et byggeri, som vil forbinde Kvickly-torvet med havnefronten og KulturØen til glæde for naboer, handlende og gæster i Middelfart By. Lige nu er det dog mest larm og støv. Tak for tålmodigheden – ikke mindst til de handelsdrivende og nærmeste naboer.

I Ejby er samarbejdet også i top. Lodsejere, lokale kræfter og kommunen er gået sammen i et samarbejde og har skabt et rekreativt område i Ejby Mose. Her er nu afmærkede vandrestier, broer ud i moselandskabet, madpakkehus og naturlejeplads tæt ved udstykningen med byggegrunde, der venter på nye ejere. Græsset holdes nede med køer, så stedet på alle måder indbyder til naturoplevelser for store og små borgere.

Båring er et andet lokalsamfund i vækst. Her har Byrådet investeret i et jordkøb og vedtaget en ny lokalplan, så der kan købes byggegrunde til sommer.

To af de største og mest succesfulde samarbejdsprojekter inden for kultur og oplevelser i 2015 er Bridgewalking Lillebælt og CLAY – Keramikmuseum Danmark. De har det til fælles, at begge projekter er skabt på samarbejde og velvilje, krydret med flot lokal opbakning og engagement. Resultatet taler for sig selv: Over 70.000 gæster har lagt deres vej forbi de to attraktioner siden åbningen i det sene forår. En medvirkende faktor til successen er givetvis også, at vi var velsignet med royalt besøg til begge åbninger. Kronprinsessen fik sig en stor oplevelse til indvielsen af Bridgewalking og tog gæsterne med storm den 10. maj – 60 meter over havoverfladen. Blot 9 dage efter kastede Hendes Majestæt Dronningen glans over åbningen af CLAY. Dronningen viste stor interesse og viden om keramisk kunst, da Majestæten gik på opdagelse i åbningsudstillingen sammen med kunstneren Peter Brandes.

Mange flere tilbagevendende events har givet fantastiske kultur og sportsoplevelser til os alle sammen og trukket gæster til fra nær og fjern. Middelfart Matchracecenter var vært ved hele to verdensmesterskaber til søs denne sommer. Både ’Melges 24 World Championships’ og kvindernes ISAF Women’s World Championships’ – og sidstnævnte endda med en lokal vinder.

Det går godt for erhvervslivet i vores kommune. Virksomhederne er i vækst og i hele kommunen kommer nye virksomheder til. Interacoustics indviede sit nye domicil ved motorvejen i Middelfart med 150 medarbejdere til at begynde med. Der er solgt en del erhvervsjord i Ejby i år, og i Gelsted udvider Carl Hansen og Søn fortsat. Det er meget positivt, og det betyder, at flere mennesker får et arbejde. Ledigheden er faldet til 2,7 %. Det er den laveste på Fyn og i top 10 blandt alle landets kommuner.

Når det gælder erhvervsvenligheden, så lægger vi os fra kommunens side i selen for at skabe et godt og frugtbart samarbejde med erhvervslivet – både dem, der er her, og dem der overvejer at flytte hertil. Det har resulteret i en fin placering som nummer 10 ud af 98 kommuner i Dansk Industris erhvervsklimaundersøgelse. Men Middelfart Byråd vil videre og har derfor vedtaget den nye plan ’Indsats for vækst’, ligesom dækningsafgiften er blevet afskaffet.

For at borgerne trives og er trygge, er den kommunale kernevelfærd vigtig. Byrådet har derfor prioriteret midler til ældreområdet – både i form af flere normeringer og for at tage godt vare på de mennesker, der bliver udskrevet fra sygehusene.

I Middelfart Kommune har vi modtaget flere flygtninge end normalt. For Byrådet er det vigtigt at tage rigtigt godt imod vores nye borgere, så de bliver en del af vores lokalsamfund. Det kan vi ikke gøre uden virksomhedernes og borgernes hjælp. Vi må alle bidrage for at denne indsats lykkes, og jeg vil love, at vi fra Byrådets side vil gøre, hvad vi kan for at vores nye medborgere falder godt til og kommer i uddannelse og arbejde.

På skoleområdet skrider arbejdet med reformen fremad og lærere, elever og forældre har vænnet sig til læring på nye måder. Med tankerne om den åbne skole inviterer skolerne lokalsamfundet ind i projekter og samarbejder. Tidens unge vokser op i et samfund, som kræver andre kompetencer, fordi udfordringerne er nye. Fx har børn fra Hyllehøjskolen vist Handicaprådet, hvordan fremtidens bolig bliver handicapvenlig, så alle er en del af fælleskabet. Og på Strib Skole vandt pigerne fra 7. klasse opfinderkonkurrencen med en cykelhjelm med plads til rottehaler, der gør forfængelige teenagere trafiksikre.

De fysiske rammer på skolerne har fået særlig opmærksomhed også i 2015 og vil fortsat være i fokus i de kommende år. Båring Skole kunne med flag og fest i år indvie en total renoveret skole og lige nu er håndværkerne godt i gang på Anna Trolles Skole i Brenderup. I de kommende år tager vi fat på en total istandsættelse af Nørre Aaby Skole. I Brenderup kan foreningslivet med stor forventning og glæde indvie den nye hal i aktivitetscenteret om en måned.

Tak for et succesfuldt og godt 2015, hvor vi har slået fast, at Middelfart er en kommune, der har fokus på fællesskab. Fælleskaber er stærke. Hvad enten du dyrker dem i din familie, på din arbejdsplads, i din forening eller i din kommune. Byrådet tror på, at der skal være kort fra tanke til handling, og at tingene fungerer allerbedst, når vi udvikler vores velfærd, skoler og kulturtilbud sammen. Her hos os finder vi de rigtige løsninger med praktisk involvering af borgere, virksomheder, organisationer og foreninger. Mangfoldighed er en styrke, og vi insisterer på, at vores velfærd har en høj standard for alle. Vi tror ikke på grænser. Vi tror på, at der altid er en bro.

Jeg vil på vegne af Byrådet ønske alle en glædelig jul og et lykkebringende nytår.

Steen Dahlstrøm
Borgmester