Fra årsskiftet er Fredericia blevet en del af Den Vestdanske Filmpulje. Borgmester Steen Wrist (A) mener, at det kan være med til at sætte Fredericia på landkortet.

Med en historisk by, der har en natur med skov og hav mener borgmesteren, at Fredericia har lokationer, der kan bruges til at optage film og serier.

Vi tror på, at det kan være med til at få filmproduktionen til enten at være med lokation eller omdrejningspunkt i Fredericia. Det kan sætte os på landkortet eller hvis vi er dygtige nok, på verdenskortet. Flere andre kommuner har haft succes med filmbranchen. I Ringkøbing-Skjern har haft det med tv-serien Hvide Sande. Jeg kender selv Hvide Sande fra min barndom, og serien siger ikke så meget andet end, at der sker mange mord derude, men det endte med, at de fik en kulisse og det har været en stor eksponering for dem og sat turbo på deres turisme., siger Wrist og fortsætter:

– Det giver flere ting for sådan et samfund. Mange af statisterne er lokalbefolkningen, der er en del af en filmproduktion, og som derfor bliver klogere på det. Det giver også, at når sådan en produktion kommer med folk ude fra, og så på den måde kommer der omsætning også. Det er ikke nogen ringe forretning, konstaterer han.

Målet er helt helt klart for Steen Wrist. Han vil have, at Fredericia bliver en kulisse og håber, at man vil kunne komme til at se Fredericias gader eller natur i en produktion.

– Hvor mange produktioner det kan give ved vi ikke, siger han.

Fredericia Kommune har i budgettet afsat penge til at være en del af Den Vestdanske Filmpulje, og på længere sigt kan det give et afkast.

– Jeg håber, at man har øje for Fredericia som en lille del af danmarks centrum , og meget gerne på underholdning og kultur. Jeg tror meget på, at det kan sætte Fredericia på landkortet. Ellers var jeg ikke kommet med det til budgettet. Der skal ikke meget til i den anden ende for det at det er tjent hjem, siger Wrist.

At være med i Den Vestdanske Filmpulje giver samtidig mening for Steen Wrist på flere parametre.

– I det samme budget tog traf vi en beslutningen, om vi ville lave kulturkasernen hvor området omkring Bülows Kasserne skal være et sted, hvor man skaber et miljø for kunst og kultur, og kan tænke det ind i det. En ting er at tiltrække eksterne producenter, fordi vi har lokkemaden, men det kan være vi kan skabe det selv lokalt. Jeg håber på, at vi får en stor tv-serie til, hvor Fredericias børn som en del af deres skolegang, og får kostumer på og kommer ned og er en del af det, og ser sig selv på det store lærred og måske selv tager den karriereveje hvad enten det er som skuespiller eller en af funktionerne i produktionen, forklarer Steen Wrist.

Rent erhvervsmæssigt er der også flere faktorer, der komme til at give profit til Fredericia.

– Jeg tror, at vores servicesektor kan få meget ud af det. Restauraiotnslivet og også hotellerne, måske også nogle håndværkere kan få opgaver i at hjælpe med kulisser, Det er på den korte bane. Generelt tror jeg, at alle får noget ud af at Fredericia kommer på landkortet for noget positivt. Man bestemmer ikke selv emnet, så det kan være en skidt historie. Nu sagde jeg det med Hvide Sande, hvor det er et lokalt samfund med mord, og det har ikke holdt folk fra at komme af der, men der er en kunstnerisk frihed i produktionerne. Jeg håber, at nogle ser muligheder i Fredericia, fortæller Steen Wrist.

I de senere år har der været talt meget om bosætning og turisme i Fredericia, og i den sammenhæng  med filmpuljen kan det skabe noget på den front.

– Nu har jeg sagt kækt nogle gange, at længden af opholdet er forskelen på turisme og bosætning. Der er ikke et quick fix på at blive en bosætning eller turime. Det er mange strenge. Det her gør det ikke i sig selv. Det hjælper os i en retning. Til møder ser jeg tit, at nogen har oplevet Fredericia fra motorvejen eller fra banegården, men man kan altså godt få en lækker hverdag her som hænger sammen, slutter Steen Wrist.

3 KOMMENTARER

  1. Nu vil Borgmesteren have Fredericia på landkortet med filmoptagelser, som om den ikke allerede er det i skandalesager. Mon ikke der er større opgaver, som trænger til et løft i byen. Der bliver søsat så mange skibe i projekter, men der kommer sjældent nogen af dem i havn.

  2. 2 millioner over 4 år uden garanti for film.

    Ja hvorfor ikke få enkeltstartetape på Danmark Rundt, som sendes i fuld længde på TV 2.
    Med start og opløb ved Landsoldaten eller i Kanalbyen, og måske en tur over begge broer.
    Sikke en event og Middelfart kunne deltage.
    Samlet pris ca. 600.000 og med garanti for at vores by bliver synliggjort??

Kommentarsporet er lukket