Borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist (A) ser tilbage på et omskifteligt 2022, der ramte hårdt og et 2023, hvor man ikke kender fremtiden. Borgmesteren ser dog tilbage på massevis af muligheder for byen og byens borgere.

På alle parametre var 2022 ikke det år, man forventede, da man gik ud af 2021. Borgmester Steen Wrist fik folkets mandat til at fortsætte sit borgmesterembede. Det er han stolt over.

– 2022 var et omskifteligt år på flere måder. Vi fik et nyt byråd. Der skete også ting ude fra, langt ud over kommunegrænsen, som rykkede tæt på i 2022. I februar invaderede Rusland, meget ondskabsfuldt, Ukraine. Det betød også store opgaver for kommunerne at hjælpe mennesker i nød, men det løste vi. Derudover ser vi stigende energipriser og en galoperende inflation. Det er måske et halvdystert billede, vi kigger ind, fortæller Steen Wrist.

– 22 var også et budget år for 2023. Her var det også en ny tid. Vi skulle bremse op. Vi ender dog med et budget med et bredt forlig. Vi kommer til at tage greb, der kan mærkes på ledelse og administration i kommunen. Det er de ting, der for alvor mærkes, uddyber han.

Det var også et år, hvor Steen Wrist fortsat kunne hænge borgmesterkæden om halsen efter en turbulent tid i fredericiansk politisk historie.

– Det var med en stor ydmyghed, at vi fik 37 procent af stemmerne. Jeg er også meget glad for det valg, jeg fik. Det er jeg stolt over. Det betyder noget at blive vejet til et valg på at være borgmesterkandidat. For to år siden blev jeg valgt af byrådet som borgmester, men til en valgkamp, hvor du står som spidskandidat, der bliver du vejet på en anden vægtskål end som almindelig kandidat, siger Wrist.

Han glæder sig også til, at man når i mål med en ny vision for Fredericia.

– Der venter også ny vision for Fredericia i 2023. Jeg glæder mig enormt til, at vi har et fælles fyrtårn at sigte efter. Vi har store ambitioner for et fæstningscenter, også på et internationalt niveau. Det er i sin spæde start, men vi skal kunne lave et formidlingscenter, der på fint og højt niveau formidler Fredericia og den historie, byen repræsenterer. Byen fortjener at blive præsenteret på international plan, fortæller Steen Wrist.

I interviewet fortæller Wrist også om Fredericias vilde historie. – Det er ikke bare lokalhistorie, det er Danmarkshistorie, siger han blandt andet.

Borgmesteren opfordrer også i nytårsinterviewet til, at fredericianerne handler lokalt. Det vil hjælpe byens handlende.

– Det er for os alle sammen ganske mærkbart med prisstigningerne i samfundet. Jeg vil ønske, at jeg kunne komme med et klarsyn. Jeg tror, at vi vil se nogle år, hvor grebet strammes i familierne. Vi ser dog en tårnhøj beskæftigelse, men vi vil se virksomhedslukninger. Der vil være mennesker, der mister deres arbejde, og det vil være den ultimative pris at betale. Men jeg håber, at det forbrug fredericianerne har, det vil de lægge lokalt. Det betyder alt. Jeg ved godt, at vi lever i en global økonomi, men vi kan gøre meget for at støtte op lokalt. Det gør vi også som kommune, hvor vi faktisk har Danmarks fjerde højeste anlægsprogram målt på indbyggere. Det er også med til at holde gang i samfundet, siger Fredericias borgmester.

Der er dog et fyrtårn, der allerede giver Fredericia store muligheder i fremtiden, når man taler med borgmesteren. Det er Fredericias havneselskab; ADP A/S. Borgmesteren fortæller, at der er unikke muligheder for at skabe noget stort i Fredericia.

– Vi skal træffe historiske beslutninger for Fredericia Havn. Lige nu afventer vi høringssvar. Det kan være noget skal tilpasses, men havnen er et meget vigtigt aktiv for kommunen. Havnen har et impact langt udover kommunegrænsen. Det er en helt speciel havn, vi har. Dertil kommer en meget vild erhvervsudvikling på havnens andet ben: Taulov Dryport. Havnen har betydning for en længere række virksomheder, fortæller Wrist.

Grøn Energi: Fredericia har historiske muligheder

Den socialdemokratiske borgmester har tidligere fortalt, at Fredericia har unikke grønne muligheder, der vil skrive sig ind i byens historie. Det er for mange en helt ny verden, at Fredericia nu kan blive grøn kommune.

– Vi har nogle muligheder i Fredericia, der ikke findes andre steder. Det med at have et raffinaderi, et Ørsted og fjernvarmeselskab. Det gør det muligt for os at producere grønne brændsler. Brintfabrikken er gået i første produktion. Kan man sætte de forskellige elementer sammen, kan vi producere grønt. Med de investeringer, der er i gang, så har man i 2025 reduceret den samlede danske landtransports CO2-udledning med 5-10 procent, siger Wrist og tilføjer:

– Vi ved godt, at vi har en historisk arv med et stort CO2-aftryk, men nu tager vi også den anden regning, og betaler tilbage igen. Vi bliver en af de første kommuner i Danmark, der kan sige, at vi er CO2-negative. Det er sådan set en positiv historie. Vi har nogle muligheder i Fredericia, som vi er forpligtet til at indfri.

Wrist taler i interviewet også om, at kommunerne får et rekrutteringsproblem. Der er en difference, der ikke går op, hvis vi ikke gør noget andet, end det vi gør i dag. Alene i Fredericia Kommune kommer vi til at mangle 400 Social- og sundhedsassistenter, siger borgmesteren. Det er en af de allerstørste opgaver for alle i samfundet at løse de udfordringerne, slår han fast.

Se hele interviewet her