Borgerligt Fællesskab, der har kandidaterne Kirstine Holst, Toke Kieler og Søren Stampe, går til kommunalvalget i Fredericia med det mål for øje, at de vil være et alternativ til de andre partier. Søren Stampe fortæller, at partiet bevidst ikke har indgået valgforbund med eksisterende partier, og derfor på ingen måde er impliceret i verserende sager, der har præget fredericiansk politik.

Borgerligt Fællesskab så dagens lys i slutningen af juli. Bag listen står de tidligere Konservative-medlemmer Holst, Kieler og Stampe, der ifølge deres valgprogram vil være byens kritiske stemme, som vil fokusere på løsninger.

– Vi er bekendt med borgmetersagen, og der skal vi have mere gennemsigtighed i den offentlige forvaltning i Fredericia. Det ser jeg kun ved et stabilt og sikkert fundament, og det er der ikke med det, vi har set i det byråd vi har. Jeg vil gerne rose byrådet for at have lavet gode ting, men det er på tide, at vi får luftet ud. Hvis vi skal have det til at fungere, skal der komme nye og friske kræfter til. Der er jeg også tilhænger af borgerindragelse med spørgetiden. Borgerligt Fællesskab er det eneste borgerlige parti, der kan være uafhængige og ikke står i gæld til nogen. Det betyder, at vi ikke er gået i valgteknisk forbund med nogen, og derfor går stemmerne hverken til den ene eller anden side, og det er helt bevidst, siger Søren Stampe.

– Listen spænder bredt. Det er tre forskellige kandidater, der har forskellige værdier, men sammen vil de arbejde ud fra værdierne demokrati, medborgerskab og ordentlighed skabe et alternativ til Fredericias øvrige partier.Personligt går jeg meget op i idræts-og kulturlivet, der er med til at styrke folkesundheden. En af de ting, som jeg vil arbejde på, er at vi får gratis halleje til foreningerne. Jeg vil også arbejde for mindre bureaukrati og mere effektivitet, og et eksempel er genbrugspladserne, hvor jeg vil have, at der er døgnåbent på begge byens plads. På Nordre Kobbelvej er der døgnåbent for grønt hele døgnet, men jeg vil have helt åbent, og det kan sagtens lade sig gøre, da man gør det i andre kommuner. Vores genbrugspladser lukker klokken 18:00 i weekenden, og det er lige der, hvor man har mest tid. Hvorfor skal man begrænse sig selv? Man kan eksempelvis lave en bum, som man kan åbne med sit sygesikringsbevis, og man kan kode ind sådan, at det kun er dem, der bor i kommunen, som kan komme ind. Der kan være maskiner, hvor det af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan lade sig gøre, men i de tilfælde kan man lave andre beholdere, som man gør i andre kommuner, siger Søren Stampe og fortsætter.

– Som handelsby skal vi stå stærkt, og jeg vil gerne have, at vi bevarer gratisparkeringen i midtbyen. Det er vigtigt i forhold til kampen om overlevelse, når vi kigger på vores nabobyer, der har indendørsfaciliteter. Vi skal ikke sende folk ud af byen, fordi vi ikke har gratis parkeringsmuligheder.

Søren Stampe, Toke Kieler og Kirstine Holst. Foto: AVISEN

Den forholdsvis nye liste har været ude at markere sig i valgkampen. De var repræsenteret i gågaderne i lørdags, og der oplevede Søren Stampe stor opbakning.

– Det var jeg faktisk lidt måløs over på den positive måde. Vi fik rosende ord, og dem jeg talte med sagde, at det var dejligt med en mulighed for engagerede medborgere, som ikke er politisk afhængige af en dagsorden med andre partier. På halvanden time delte jeg 150 flyers ud, og selvom nogen sagde nej, så var langt de fleste positive, siger Søren Stampe.

Normalt er borgerlister ikke spået de store chancer ved et kommunalvalg, men med den situation Fredericia har været i, er situationen en anden, mener Stampe.

– Vi ser en mulighed, men vi skal gøre os fortjent til det og vise vores værd. Vi er spændt på valget, og vil gøre det bedst mulige, men der er kun en måde det afgøres på, og det er via demokratiet. Det er borgerne, der skal stemme os ind, og det har vi fuld respekt for, siger han.

Som borgerliste har Borgerligt Fællesskab ikke en stor partiorganisation bag sig, men Stampe fortæller, at der er fundet midler til valgplakater

– Vi slås med de midler vi har. Det var ellers ikke meningen til at starte med, men nu bliver vi synlige på den måde, siger Søren Stampe.

Rent politisk begyndte Stampe for alvor at være aktiv i forbindelse med kommunalvalget i 2017, men han har altid fulgt med bag skærmen, og grundholdningen har været den samme hele vejen igennem.

– Jeg er det man vil kalde liberal-konservativ i mine grundlæggende holdninger, og jeg har tillid til det enkelte mennesker, og derudover tiltaler friheden mig, slutter Søren Stampe.