Forside Erhverv Boney M – Lyden af min barndom og vejfest

Boney M – Lyden af min barndom og vejfest

DEL
Kulturredaktør Thomas Lægaard. Foto: Patrick Viborg - Fredericia AVISEN

Boney M gæster Hindsgavl Slot fredag den 29. marts og i den anledning vil jeg sætte lidt spot på det farverige band, som var med til at lære os europæere om discomusik.

Vi skal tilbage til halvfjerdserne på en villavej i Pindstup på Djursland. Mine forældre har aldrig været særlig musikinteresseret, det var mest baggrund i radioen og det kunne være en weekendsting med giro 413.

Men når der skulle være fest i vores hjem, eller endnu bedre, når der var gadefest, så blev der spillet musik. Jeg var musikinteresseret i en meget ung alder og elskede at kigge på kassettebåndcovers. Der var en mand med overskæg og tyrolerhat kaldet Johnny Reimar, der var en pæn og nydelig mand med store fløjteevner kaldet Roger Whittaker, og så var der et band som skilte sig ud på mange måder, Boney M. ABBA blev også tit sat på, men der var noget mere rytme i Boney M.

Boney M kommer fra Tyskland og fik deres store gennembrud i 1976 med “Daddy Cool”. Bandet var alle af afroamerikansk udseende, deres tøj var glitter og mændene havde ofte bar overkrop.

Daddy Cool med Boney M

Jeg husker specielt gadefesterne, det var dengang, hvor verden ikke var så “perfekt” som i dag, de voksne røg cigaretter og cigarer blandt os børn og så drak de sig fulde. Der var kulørte lamper som Johnny Reimar sjovt nok sang om og som aftenen skred frem blev musikken højere, og så var der dans.

Det var mest under dansen at båndene med Boney M kom på, sidst på aftenen passede musikken bedst. Rytmerne var meget anderledes, de fik de voksne væk fra den obligatoriske standarddans med to hænder sammen og de to andre på ryggen. Nogle gange var de voksne lidt på afstand af hinanden og havde hænderne i vejret. Det var helt anderledes, det fik de voksne til at være mere frigjorte og alle kunne danse med. Det var en bevægelsesform uden regler.

Ma Baker med Boney M

Det var for en ung knægt min første anledning til at grave ned i musikken og derfor jeg har en stor kærlighed til disco. Det var dengang, hvor der var langt til USA, ja selvfølgelig er afstanden den samme, men dengang kom trends ikke så hurtigt.

Boney M blev aldrig et band, hvor jeg kunne navnene på dem, der sang eller spillede – musikken var i centrum. De leverede mange hits som “Daddy Cool, Ma Baker, Brown Girl In The Ring, Little Drummer Boy, Rasputin, og Belfast”. Men deres største hit kom i 1978 og var “Rivers of Babylon”

Det skal ikke ende med, at jeg nævner stærke discoklassikere for at sætte Boney M i dårligt lys, men de gav mig interessen for at samle vinylplader. De blev et link til USA, hvor discoen var meget mere hårdtpumpet, de lærte de voksne i Pindstrup at slippe tøjlerne lidt. De gav de Johnny Reimar-elskende-vejfest-folk mere kultur og satte farver og rytmer på festen.

Nu spiller de simpelthen på Hindsgavl Slot fredag den 29. marts og jeg overvejer at ringe til min mor og far, “måske også de voksne fra barndommenskvarter”, denne gang vil jeg have lov til at danse med.

Køb Billet her

https://mikeno.dk/t262/M%C3%B8d%20og%20lyt%20til%20foredrag%20med%20Umahro%20Cadogan%20fra%20%22Spis%20dig%20rask%22
Annonce – køb billet her