A. Espersen flytter produktionen til Polen – og det er slutningen på en lang æra i Fredericiansk historie. En historie der nu bliver til en bog – efter hårdt arbejde af Turan Savas.

I 1955 grundlagde Poul Rahbek Hansen en fiskefabrik i Fredericia – og siden har den kun vokset sig større, lige indtil lukningen blev bebudet. Dog lukker A. Espersen ikke helt, fortæller Turan Savas. Omkring 40 administrative medarbejder vil fortsat have arbejdsplads i Fredericia.

Historien om familiearbejdspladsen

Hvorfor er det vigtigt at få sådan en bog for Fredericia?

“Det er det fordi så mange familier har været inde omkring fabrikken i Fredericia. Mange familier har tjent til føden hernede. Og når jeg siger mange, så er det altså rigtig mange. Omkring 3.000 vil jeg tro”, fortæller Turan Savas.

“Det er en virksomhed der er startet helt fra bunden. Det startede med én opskrift på en færdigret, og derfra er det gået stødt stigende”, fortsætter Savas.

“Rahbek fisk var også blandt de første der for alvor gjorde sig i at ansætte kvinder. Tilbage i starten var der ikke mange kvinder på arbejdsmarkedet, men det fik Rahbek Fisk lavet om på. De havde et tilbud, hvor man tog børnene med på arbejde. Så var der sørget for børnehave imens mor arbejdede. Det var banebrydende dengang”, forklarer Turan.

Indgik historisk overenskomst

Turan Savas har arbejdet hårdt for at finde finansiering til bogen. En af de foreninger der har spyttet penge i er 3F, og det er ikke tilfældigt, fortæller Turan.

“Rahbek Fisk indgik helt frivilligt en overenskomst med SID og KAD, der siden er blevet til 3F. Det var en historisk overenskomst, og faktisk stod der i alle ansættelser at de skulle være medlem hos enten SID eller KAD”, siger Turan Savas.

“Og så har det helt sikkert også en stor betydning for historien i 3F og for deres medlemmer. En stor del af deres medlemmer her i Fredericia har jo været ansat på fabrikken”, fortsætter han.

Hårdt arbejde med finansieringen

Det er Turan Savas der har lagt det hårde forarbejde for den nye bog. En længere tids søgen efter midler gav pote – og flere er med i finansieringen.

“Det har været et hårdt arbejde, men jeg har fået god hjælp. Da jeg ringede til Lars (Rahbek, red.) var han ikke i tvivl, selvfølgelig ville han støtte bogen – det er jo hans forældres virksomhed, hans familiehistorie det handler om” siger Turan Savas.

“Jeg har fået hjælp af Kultur- og Idrætsforvaltningen, der satte mig i kontakt med Lokalhistorisk Arkiv og Lokalhistorisk Forlag. De vil meget gerne hjælp e – og jeg har aldrig lavet en bog før, så jeg har brug for deres hjælp”, fortsætter Savas.

Stor personlig betydning

For Turan Savas har fabrikken i Fredericia også betydet meget. Tidligere i december kunne han fejre 30 års jubilæum.

“Jeg har arbejdet siden jeg var 16 år gammel. Først på Voss hvor jeg var arbejdsdreng. Jeg stoppede fordi jeg ville studere, men min søster der arbejdede på Rahbek Fisk spurgte om ikke jeg ville arbejde dernede fordi de manglede. Det ville jeg gerne indtil jeg skulle læse – det er så 30 år siden nu”, siger Turan med et stort grin.

“Siden har min anden søster og min mor også været ansat, så vi har faktisk været hele fire fra min familie ansat. Men det er ikke unormalt, mange familier har det på samme måde”, slutter Turan Savas.

https://jutlander.dk/om-jutlander-bank/om-os/afdelinger/fredericia
Annonce