Julen handler ikke kun om at få gaver, men også om at give til andre. Det budskab har skoler i hele landet fået på skoleskemaet, mens de deltager i SOS Børnebyernes juleprojekt, Omvendt Julekalender.

I Fredericia er elever på Erritsø Fælleskole blandt de mange danske folke- og privatskoler, der vender julen på hovedet samtidig med at de lærer om livet for jævnaldrende børn i andre lande.

”Børn har et godt hjerte og vil gerne hjælpe. Samtidig er de nysgerrige på, hvordan andre børn lever. For eksempel er det nyt for mange af børnene, at der findes børn i andre lande, der ikke kan få lov at gå i skole,” siger kommunikationschef i SOS Børnebyerne, Line Grove Hermansen.

I Fredericia Kommune er i alt 440 elever tilmeldt den velgørende julekalender.

Julekort til bedstemor

I kalenderen, der er et gratis tilbud til de danske folkeskoler, åbner skoleeleverne hver dag en låge med en videofortælling om et barns liv. Derefter taler klassen om filmen og hygger sig til tændte kalenderlys og julestemning.

Efter skolen kan eleverne hjælpe til derhjemme ved at rydde op på værelset, hjælpe lillesøster med lektierne eller ved at skrive et brev til bedstemor. Julekalenderen er ”omvendt,” fordi den handler om at gøre gode gerninger i stedet for selv at blive forkælet.

”Elevernes indsats når ud til børn, der er blandt verdens allermest udsatte. Det er livsbekræftende at tænke på her i julen. Ligeså skønt er det, at der er i år er rekordmange børn tilmeldte på skoler i hele landet,” siger Line Grove Hermansen.

Sej børnereporter laver film

I år er det ikke kun voksne, der har lavet film til SOS Børnebyernes julekalender. På Erritsø Fælleskole kan eleverne også se film fra 13-årige Emilie Koppel, der har taget perspektivet ned i øjenhøjde.

I efteråret besøgte hun Tanzania sammen med sin far, Nikolaj Koppel, der er ambassadør for SOS Børnebyerne; og med på rejsen havde hun et kamera og en god portion eventyrlyst. Det er der kommet fire små film ud af – researchet, filmet og klippet af Emilie selv.

”Det sjoveste ved at lave film i Tanzania var at møde de mange søde børn. De sætter meget pris på de ting, de får, og det at gå i skole. Mange herhjemme tager det måske mere for givet. Men alt i alt minder vi rigtig meget om hinanden,” Siger Emilie Koppel, der udover at lave de fire film også har lagt stemme til julekalenderens andre videoer.

Det er i år tredje år i træk, at SOS Børnebyerne vender julen på hovedet med de danske folkeskoler. Sidste år gjorde 16.000 elever gode gerninger til fordel for udsatte og forældreløse børn i Rwanda.

I år går pengene til at hjælpe udsatte og forældreløse børn i Tanzania og Zanzibar. Flere end 19.700 elever har tilmeldt sig årets velgørende julekalender.

FAKTA: Børn vil gerne hjælpe

· To ud af tre danske børn mener, at rige lande som Danmark kan gøre noget for at hjælpe fattige lande. Kun to procent tror ikke, det er muligt

· 85 procent af børnene overvejer eller mener helt sikkert, at rige lande som Danmark bør hjælpe fattige lande

· Flere end halvdelen af børnene mener, at børn er de vigtigste at hjælpe, mens 34 procent helst vil hjælpe familier

Kilde YouGov-undersøgelse november 2015. Baseret på svar fra et repræsentativt udsnit af børn mellem 8-12 år.